15 jan 2021 | Wielrennen

Fietsen in de winter? Vergeet dit niet!

Fietsen was voor mij altijd een echte zomersport. Inmiddels waag ik me er ook al een aantal seizoenen in de winter aan. Zeker met een aantal handige tips wordt het een stuk aantrekkelijker om te gaan fietsen in de winter.

1. Water- en winddichte kleding

De nummer één reden voor mij om niet te gaan fietsen in de winter is de kou. Ik ben echt een koukleum en op de fiets krijg ik het maar heel moeilijk warm. Voor mij is dus goede kleding heel belangrijk. Winddichte fietsjacks of -broeken zorgen ervoor dat je goed warm kunt blijven. Zo draag ik een dikke, waterafstotende broek van Rapha, waardoor koukleumen er niet meer bij is. Hierdoor wordt de drempel om de deur uit te gaan, voor mij, al een stuk lager. Verder is het dragen van meerdere laagjes altijd aan te raden!

2. Goede handschoenen

Tijdens het fietsen gebruik je je handen niet heel intensief en daardoor zijn dat de onderdelen van je lijf die snel koud worden. Je handen liggen ook altijd in de wind en daarom zijn goede fietshandschoenen zeker aan te raden. Persoonlijk heb ik altijd meerdere lagen handschoenen nodig of echt hele dikke (ski)handschoenen. Hierdoor heb ik helaas veel minder grip en kan ik minder goed schakelen. De dikke handschoenen garanderen je wel warme handen.

3. Bescherm je tenen

Naast dat je handen en vingers gauw koud worden, zijn natuurlijk je voeten en tenen net zo lastig tijdens het fietsen in de winter. De meeste fietsschoenen zijn gemaakt voor de zomer. Wanneer je gaat wielrennen in de winter is het verstandig om overschoenen aan te schaffen. Hierdoor blijven je voeten en tenen niet alleen warm, maar ook droog. Je hebt deze overschoentjes in verschillende maten en uitvoeringen. Sommige zijn heel dik en echt voor de koude wintermaanden, maar andere varianten zijn juist dun en ook echt voor natte zomerdagen bedoeld. Heb je echter een minder groot budget, dan kun je ook proberen om met aluminiumfolie of plastic zakjes in je schoenen te gaan fietsen. Als student vond ik dit een ideale oplossing. Door plasticzakjes voor in mijn fietsschoenen te doen of om mijn tenen heen, bleven deze droog en warm.

4. Zorg voor een warm hoofd

Met alleen een helm op kan het tijdens het fietsen in de winter vrij koud zijn. Een helm zorgt natuurlijk wel voor iets van warmte, maar hier heb je mogelijk in de winter te weinig aan. Ik zou dus aanraden om een muts of een haarband onder je helm te dragen. Daarnaast zorgt ook een kol of een buff voor extra warmte rondom je hoofd tijdens het fietsen. Door iets rondom je hals te dragen, bescherm je jouw nek en hoofd (wangen en mond) tegen de koude wind.

5. Fietsverlichting

De winterdagen zijn logischerwijs een stuk korter dan de zomerdagen. Fietsen aan het eind van de middag kan er in de winter voor zorgen dat je door schermer of in het donker terug moet. Het is dus aan te raden fietsverlichting aan te schaffen of bij je te hebben wanneer je gaat fietsen in de winter. Natuurlijk is het niet nodig als je op klaarlichte dag gaat fietsen, maar om 16:00 kan het zeker op sommige dagen nuttig zijn.

6. Ass-saver

Ook een ass-saver is tijdens het fietsen in de winter geen overbodige luxe. In de herfst en de winter is het wegdek vaak veel natter dan in de zomer. Zeker in Nederland is de kans best groot dat het een dag dag voor jouw fietsrit heeft geregend. Om jezelf te beschermen tegen koude en natte billen, zou een ass-saver handig kunnen zijn. Hierdoor heb je ook niet zoveel zand en viezigheid op je kleding.

7. Verzorg je fiets

Tot slot heeft jouw fiets in de winter een beetje extra verzorging nodig. Een racefiets wordt erg gauw vies in de herfst- en wintermaanden. Spoel daarom altijd na het fietsen jouw fiets schoon. Door modder en zand te laten zitten, slijten onderdelen sneller. Naast modder en zand kan de racefiets in de winter ook onder de pekel zitten. Probeer dit zeker zo snel mogelijk van je fiets te verwijderen. Het grondig schoonmaken van je fiets kan echter gewoon met afwasmiddel en een borstel. Natuurlijk zijn er ook speciale schoonmaakmiddelen voor fietsen verkrijgbaar. Zorg na de wasbeurt wel dat je fiets goed droogt. Dan kun je de volgende mooie winterdag weer met een gerust hart op je fiets springen!

Ga jij ook weleens fietsen in de winter? Of houd je het bij de warmere dagen?