18 nov 2020 | Wielrennen

Mijn musthaves voor het fietsen

Inmiddels fiets ik alweer bijna vijftien jaar. Voorheen vooral op de racefiets en af en toe een mountainbike, maar tegenwoordig ook steeds vaker op de gravelfiets. In al die jaren heb ik ontdekt waar ik echt niet zonder kan als fietser. Ben je benieuwd? Vandaag deel ik mijn musthaves voor het fietsen met jullie!

Navigatie

Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar aangezien ik de afgelopen tijd vaak verhuisd ben, is een goede navigatie heel fijn. Zelf ben ik echt fan van de Garmin Edge 830. In dit artikel kun je een uitgebreide review lezen. Op deze manier ontdek ik altijd weer nieuwe rondjes in de omgeving, maar kan ik ook niet verdwalen. Daarnaast zit er een ongevallendetectie op en houd het natuurlijk alle gegevens bij, zoals snelheid en afstand.

Helm

Natuurlijk kun je niet zonder een goede helm. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een helm heel belangrijk vind om te dragen, maar dat ik me nooit heb verdiept in de verschillende soorten. Komend jaar ga ik samenwerken met een heel mooi merk, waardoor ik hopelijk ook meer leer over de verschillende specificaties.

Fietsbroek

Als ik kijk naar fietskleding, is een goede fietsbroek echt een must! Dit bepaalt een groot deel van je comfort op de fiets. Natuurlijk speelt je zadel hierin een belangrijke rol, maar zonder goed zeem zul je sneller last krijgen van zadelpijn. Zelf heb ik sinds dit jaar een samenwerking met Rapha. Ik draag de broeken uit de Pro Team lijn en deze bevallen me heel erg goed. Voor de winter heb ik de winter tights en deze zit echt heerlijk warm!

Windstopper

Na de fietsbroek is de windstopper, of gilet, wat mij betreft echt onmisbaar als fietser. Zowel in de zomer als in de winter kan dit heel prettig zijn. Het zorgt altijd voor net een extra beetje warmte aan je bovenlichaam. Daarnaast is het gemakkelijk aan en uit te trekken, mocht het toch wat te warm of te koud zijn.

Arm- en beenstukken

Eigenlijk zou je dit in het dagelijks leven ook heel goed kunnen gebruiken. Misschien is zo’n afritsbroek toch niet zo’n gek idee, haha. Arm- en beenstukken zijn voor mij echt een must. Vooral in het voor- en najaar gebruik ik ze veel. Wanneer het net niet warm genoeg is om kort-kort te fietsen, kun je ze gebruiken. Ook voor de vroege of late uurtjes op de fiets in de zomer, zijn ze gemakkelijk om even aan te trekken of bij je te hebben. In de winter gebruik ik ze eigenlijk niet meer, omdat het dan vaak net te koud is en ik gewoon lange mouwen draag en een lange fietsbroek.

Naast bovenstaande items zijn er nog andere handige items voor het fietsen (bikevision.nl) te bedenken. Zo vind ik goede handschoenen in de winter heel prettig en kunnen overschoenen fijn zijn. Dit laatste kun je overigens handig en goedkoop oplossen met plasticzakjes of aluminiumfolie in om je sokken. Ook kan een ass-saver in de herfst en winter heel prettig zijn, vanwege het natte wegdek. Daarnaast vind ik een goede fietspomp een must, kan een kleine fietsbel heel prettig zijn en kan ik eigenlijk ook niet zonder goede sportvoeding onderweg. Al met al zijn er heel wat musthaves voor het fietsen te bedenken, maar bovenstaande zijn toch wel echt de belangrijkste voor mij.

Wat zijn jouw musthaves voor het fietsen? Ik ben benieuwd waar jij echt niet zonder kan.