13 jan 2021 | Sport

Herstellen van bewegingsdrang

Inmiddels is het een jaar geleden dat ik erkende dat ik de gezonde balans tussen inspanning en ontspanning was kwijtgeraakt. Meer, langer en verder sporten was voor mij heel normaal geworden. De bewegingsdrang was niet meer gezond en ik ben ontzettend blij dat ik aan de bel heb getrokken. Hoewel het nog niet helemaal is zoals ik graag zou willen, ben ik verder dan ik ooit had durven dromen. Hoe gaat dat? Herstellen van bewegingsdrang?

Het is een veelvoorkomend probleem bij mensen die een eetstoornis hebben (gehad). Bewegingsdrang heb je in alle soorten en maten. Bij mij kwam het voornamelijk tot uiting door het vele sporten. Meer, langer en verder was mijn motto. Bewegingsdrang kan ook in de sportschool zichtbaar zijn of door lange wandelingen of specifieke oefeningen. Echter vind ik deze drang tot bewegen zelf ook heel moeilijk te definiëren, te erkennen en vooral te veranderen. Want hoe kun je herstellen van bewegingsdrang? Het is iets dat zo onschuldig lijkt, want bewegen is toch gezond? Het is toch iets waarin veel mensen zich kunnen verliezen.

Zelf heb ik verschillende stappen doorlopen en zit ik momenteel, wat mij betreft, in een laatste fase. Dit is het nieuwe gedrag helemaal eigen maken en me helemaal comfortabel leren voelen met mezelf en de rust. Het is iets dat ik de ene dag gemakkelijker vind dan een andere dag. Ik merk ook meteen op wanneer het moeilijk wordt. Vaak speelt er dan namelijk iets anders. Het gaat, net als bij een eetprobleem, niet over het bewegen zelf. De drang komt voort uit iets dat daaronder ligt. Waarom heb je het bewegen zo nodig? Wat maakt dat je onrustig bent? Wat is de functie?

Het heeft mij heel erg geholpen om mijn motivatie helder te hebben. Voor mij was dat echt het hebben van een gezond lichaam. Zoals ik in dit artikel al schreef is mijn menstruatie langere tijd afwezig geweest door het vele sporten. Dat was voor mij een belangrijk alarmsignaal. Mijn motivatie bleef hoog doordat ik echt een gezond lichaam zou willen. Bij een gezond lichaam hoort een gezonde menstruatiecyclus. Dat is inmiddels weer herstellende en daar ben ik heel dankbaar voor. Ook heeft het heel erg geholpen om te visualiseren waar ik heen zou willen. Hoe zou ik willen leven? En wat moet ik ervoor doen om daar te komen? Voor mij was dat echt meer rust ervaren en ik wilde af van die dwang om constant te moeten sporten of bewegen. Sport is een ontzettend grote passie, maar ik wil wel zelf de controle daarover hebben en niet andersom. Ik wil sporten vanuit plezier en niet omdat het moet.

Doordat ik erachter kwam waarom ik het sporten zo nodig had en wat de functie was, ontdekte ik dat het ook anders kon. Wat ik echt nodig had, zat niet in dat sporten. Sporten is inmiddels weer vooral plezier geworden. Hoewel ik op dit moment nog niet echt doelen in het sporten heb, vind ik het wel heel leuk om daar ook weer over na te denken. Dit kan namelijk zeker hand-in-hand gaan. Je kunt sportief blijven, trainen voor doelen, maar toch zonder die constante drang naar beweging leven. Zo wordt sporten weer gezond en vooral leuk!

Online programma

De stappen die ik heb doorlopen ben ik op dit moment aan het uitwerken. Het is een lang proces, maar eind van deze maand gaat mijn eigen online programma live. Hierin kun je, samen met mij, ook herstellen van jouw bewegingsdrang of een ongezonde of verstoorde relatie met sport. Ik deel daarin mijn ervaringen en help je om onder andere een gezonde balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, van moeten naar willen, wat de functie is van jouw sportgedrag, hoe je kunt luisteren naar je lichaam en rust kunt nemen zonder schuldgevoel.

Indien je interesse hebt en graag op de hoogte wilt blijven, kun je je hier (vrijblijvend) inschrijven. Je ontvangt dan als eerste een mailtje als je kunt aanmelden.

Is bewegingsdrang herkenbaar voor jou? Wat helpt jou om hiermee om te gaan?