16 okt 2020 | Wielrennen

7 x tips voor fietsen in de herfst en winter

Een zomers fietsritje na een werkdag of juist een lange tocht in het weekend: ik mis ze nu al! Fietsen op zonnige en warme dagen doe ik het liefst. Ik ben en blijf een ‘mooiweerfietser’. Hoewel de herfst en de winter ook zonnig kunnen zijn, is het vanwege de korte, koude en soms natte dagen toch iets lastiger om de deur uit te gaan voor een ritje. Vandaag geef ik tips om toch te gaan fietsen in de herfst en winter.

1. Laagjes

In de herfst en de winter kan het een stuk kouder zijn om te gaan fietsen. Probeer hier rekening mee te houden door meerdere laagjes te dragen. Ook kunnen arm- en beenstukken heel handig zijn in het najaar. Wanneer de zon erbij komt, kan het ineens toch warmer zijn dan je had verwacht. Iets kunnen uittrekken is dan wel prettig. Zelf vind ik het dragen van een dun windjack of windstopper ook ideaal. Hierdoor word je snel warm, maar je kunt het ook gemakkelijk uitdoen en in je achterzakje meedragen.

2. Blijf droog

Naast dat je verschillende laagjes kunt dragen, is een goed regenjasje ook geen overbodige luxe. Zelf heb ik een fijn jasje van GORE-TEX, waar ik heel tevreden over ben. Het houdt me droog, maar tegelijkertijd ademt het heel goed!

3. Warme handen en voeten

Ik heb zelf altijd heel snel koude handen en voeten. Zeker tijdens het fietsen! Ik vind het dus heel fijn om goede handschoentjes te dragen, die tevens waterdicht zijn. Om droge en warme voeten te houden tijdens het wielrennen, draag ik soms overschoentjes. Mocht je deze niet hebben, werkt aluminiumfolie of plastic in de neus van je fietsschoenen ook prima!

4. Onderhoud

Wanneer je gaat fietsen op natte dagen, vraagt het onderhoud van je materiaal iets meer aandacht. Je fiets is na een ritje al gauw vochtig, nat en modderig. Dit betekent dat je na afloop alles moet schoon- en droogmaken. Niet het leukste klusje, maar wel een noodzakelijk kwaad wanneer je langer van je (dure) fiets wilt blijven genieten.

5. Banden

Ook je banden vragen in het najaar iets meer aandacht. Doordat het wegdek mogelijk gladder is door bladeren en vocht, is het belangrijk om je banden te checken. Zijn ze niet teveel versleten? Ook kun je ervoor kiezen om in de herfst en de winter te fietsen op een iets bredere band, zodat je meer grip hebt.

6. Mountainbike of gravel

Naast wielrennen kun je natuurlijk in de herfst en winter de overstap maken naar de mountainbike of gravelbike. Zelf vind ik dit ook ontzettend leuk en soms misschien wel leuker dan fietsen op de weg. Mountainbiken of gravelen is net even iets afwisselender en een voordeel is dat je vaak sneller warm bent dan op een racefiets.

7. Zichtbaarheid

Tot slot is zichtbaarheid heel belangrijk wanneer je in het najaar op de fiets stapt. De zon staat lager en de dagen zijn korter. Soms schemert het al veel eerder dan je misschien had verwacht. Neem dus altijd kleine lampjes mee of zorg voor goede reflectie. Veiligheid boven alles!

Ga jij weleens fietsen in de herfst en de winter? Heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten in een reactie!