31 jul 2019 | Sport, Voeding

Dit is mijn favoriete sportvoeding

Heel vaak krijg ik vragen over mijn voeding en dan voornamelijk wat ik eet (en drink) voor, tijdens of na het sporten. Ik heb er al vaker over geschreven, maar omdat het bij mij ook weleens verandert, geef ik een update. Ik deel vandaag mijn favoriete sportvoeding van dit moment!

Voor het sporten

Het liefst eet ik een ”gewone” maaltijd voordat ik ga sporten. Dit kan een warme maaltijd zijn met voldoende koolhydraten, zoals een pasta of iets met rijst. Mocht ik in de ochtend of middag al gaan sporten, eet ik graag brood, crackers of pannenkoeken voor mijn training. Vooral voor het hardlopen neem ik liever iets met minder vezels, zodat ik geen last krijg van mijn buik. Een grotere maaltijd eet ik het liefst twee uur voor mijn training of wedstrijd. Daarna kan ik tot een uur van te voren nog wel iets kleins eten, zoals een banaan of een reep.

Mijn liefde voor de Clif Bar heb ik al vaker gedeeld op mijn blog. Ik vind deze repen ideaal voor het sporten, maar ook tijdens. Zo neem ik er eigenlijk altijd eentje voordat ik begin aan mijn marathon, maar ook nam ik ze vorige week tijdens het fietsen van L’Etape du Tour. De smaak is perfect! Mijn favoriet? White Chocolate Macadamia.

Tijdens het sporten

Zoals ik hierboven schreef is de Clif Bar tijdens het fietsen ook een ideale reep. Verder gebruik ik graag deze repen van Torq. Tijdens het fietsen is eten en drinken voor mij eigenlijk nooit zo’n probleem. Je kunt veel gemakkelijker kauwen tijdens de inspanning en dat maakt het mogelijk om meer vast voedsel tot je te nemen. Ook heb ik tijdens het fietsen minder gauw last van mijn darmen, waardoor de keuze iets uitgebreider is.

Tijdens het hardlopen is dat vaak lastiger. De reepjes van Torq kan ik in het begin van een looptraining of wedstrijd nog wel eten, omdat ze vrij zacht zijn. Daarna ga ik toch al gauw over op gelletjes. Ook de gels van Torq vind ik heel fijn. Verder gebruik ik graag deze Powergel Shots in de colasmaak. Het zijn een soort winegums met extra energie. Ideaal tijdens het lopen!

Verder heb ik diverse gels geprobeerd tijdens het lopen. Vooral die van Torq, Born en deze van SIS zijn me goed bevallen. Nog steeds heb ik een hekel aan ze, maar het is nou eenmaal noodzakelijk om ze te nemen. Inmiddels heb ik ook een proefpakket van Maurten ontvangen, waar ik binnenkort mee kan gaan experimenteren. Ik zal jullie op de hoogte houden!

Na het sporten

Na het sporten is het nemen van eiwitrijke producten altijd erg belangrijk. Zelf ga ik het liefst voor een grote, gevulde kom met kwark. Hier gooi ik dan allerlei lekkere dingen doorheen, zoals fruit, noten en deze eiwitrijke muesli. Ook voeg ik soms nog wat extra eiwitten toe door het gebruik van diverse soorten eiwitpoeder.

Mocht ik minder tijd hebben voor een uitgebreide herstelmaaltijd, dan kies ik graag voor een kant en klare shake of eiwitrijke reep. Dit drankje is al langere tijd mijn favoriet na het sporten. Het liefst in de smaak vanille en ijskoud zijn ze het lekkerst. Verder is ook chocolademelk altijd een heel goede en makkelijke hersteldrank na een pittige training of inspanning.

Zoals je kunt zien gebruik ik behoorlijk wat sportvoeding. Het liefst bestel ik dit bij Body&Fit, omdat ze daar bijna alles verkopen wat ik gebruik. Mocht je bij Body&Fit willen bestellen, vergeet dan mijn code ‘JAPKEJANNEKE’ niet te gebruiken. Je krijgt dan 10% korting op alles (behalve op boeken, combideals en giftcards).

Welke sportvoeding gebruik jij graag? Heb je nog aanraders voor mij? Laat het hieronder weten!