5 aug 2019 | Hardlopen

Review: Smoovall Huidcontact Spray

Het is een bekende kwaal onder hardlopers: schuurplekken. Door vocht, wrijving en huidirritatie kan dit een heel vervelende klacht zijn. De een heeft het sneller in de lies of op de bovenbenen, maar een ander heeft het juist weer langs de bovenarmen of bij randjes van kleding. Wat is mijn ervaring met schuurplekken en wat kun je er tegen doen? Ik mocht een spray van Smoovall testen en vandaag deel ik mijn bevindingen.

Hoe ontstaan schuurplekken?

Schuurplekken ontstaan simpelweg door wrijving. Doordat bijvoorbeeld je loopkleding op je huid heen en weer schuift of doordat huid op huid heen en weer schuift. Echter komt het natuurlijk niet alleen bij sporters voor, maar zullen vele mensen ook in het dagelijks leven last hebben van deze irritatie. Een bekende vorm van schuurplekken is de variant op de dijbenen. Tijdens het lopen kunnen deze elkaar natuurlijk raken, waardoor er irritatie ontstaat.

Naast de dijen kan het zich ook voordoen in de lies of bij bovenarmen. Dit is voornamelijk iets waar ik vaak last van heb. Doordat mijn armen bij mijn oksels heen en weer zwaaien, heb ik daar vaak een branderig gevoel en ontstaat er een rode plek. Niet iets waardoor je niet verder kunt lopen, maar het kan behoorlijk pijnlijk en irritant zijn.

Mijn meest pijnlijke schuurplekken ontstaan eigenlijk altijd door mijn sportbh. Dit gebeurt alleen wanneer ik echt een hele lange training of wedstrijd loop, zoals bijvoorbeeld een marathon. Door het vele zweten (of door regen) ontstaat er langs de randen van mijn sportbh vaak een soort brandblaar. Ik heb er zelfs littekens aan over gehouden! Ditzelfde heb ik een aantal keren gehad door het dragen van mijn telefoon in het achterzakje van mijn korte hardloopbroek of door het gebruik van een Flipbelt. Het wrijft dan een langere tijd langs elkaar waardoor er een soort wond ontstaat.

Moge het duidelijk zijn dat schuurplekken niet fijn zijn. Gelukkig is er ook een oplossing voor. Van Smoovall mocht ik namelijk de huidcontact spray proberen. Precies in de goede periode, want hardlopen tijdens de hoge temperaturen van de laatste tijd, gaf me meer schuurplekken dan ooit.

Smoovall

Wat is Smoovall precies? Het is een spray waarmee je schuurplekken kunt tegengaan. Het is overigens niet alleen bedoeld voor sporters, want ook wanneer je dat ene jurkje of rokje aan zou willen, zonder schurende dijen, zou deze spray uitkomst moeten bieden.

Hoe werkt Smoovall precies? Het is heel simpel! Je sprayt een paar seconden op de plek waarvan jij verwacht schuurplekken te krijgen. Laat de spray 30 seconden drogen en het zou ongeveer vier uur bescherming moeten bieden.

De spray heb ik inmiddels een aantal keren getest. Ik weet vaak wel wanneer de schuurplekken op de loer liggen. Voor mij is dat namelijk voornamelijk wanneer ik of heel erg ga zweten of het heel hard regent. Ik heb de spray nu in beide situaties kunnen gebruiken en ik ben enthousiast! Het is gemakkelijk om aan te brengen en belangrijk: het plakt niet.

Eigenlijk merk je er niks van, maar je na afloop van je training merk je wel dat er geen branderig gevoel meer is en geen brandwonden in mijn geval. Top! Of het echt tijdens een marathon gaat werken, weet ik nog niet. Ik kan dit pas volgend jaar gaan testen, want dan loop ik mijn volgende marathon. Natuurlijk gaat Smoovall dan mee, want het is een kleine moeite om het te proberen.

Eigenlijk is er geen nadeel aan het gebruik van de spray. Wel heb ik gemerkt dat je het best royaal mag aanbrengen en hierdoor verwacht ik dat de spray ook gauw opraakt bij intensief gebruik. Daarnaast vergeet ik nogal eens om de spray te gebruiken voor mijn training. Ik moet het nog even in mijn systeem krijgen. Al met al ben ik dus enthousiast over het product en ga ik het zeker nog veel vaker gebruiken!

Vooralsnog is Smoovall exclusief online verkrijgbaar. Een enkele spray van 100ml kost €14,99 en bij een bestelling van 2 of meer sprays is verzending gratis. 

Heb jij weleens last van schuurplekken? Wat doe jij er tegen? En kende je Smoovall al?

*Dit artikel is in samenwerking met Smoovall tot stand gekomen.