Dit is waarom ik nu rust ga nemen

Dit is waarom ik nu rust ga nemen

De afgelopen maanden is er heel veel gebeurd en veranderd. Nadat ik keihard trainde voor de Boston Marathon kon ik daar gelukkig een prachtige prestatie neerzetten, maar nu is het tijd voor rust. Waarom? Dat leg ik je vandaag uit.

Vorig jaar veranderde er best veel. In het begin van het jaar besloot ik me volledig te focussen op mijn eigen bedrijf. Maar daar bleef het niet bij. Na het beëindigen van mijn relatie in oktober, ging ik tijdelijk bij mijn ouders wonen. Tegelijkertijd trainde ik veel voor dat ene doel, ik sliep niet heel denderend en zocht ondertussen druk naar een plekje voor mezelf. Dat duurde even, dus ik bleef veel reizen voor mijn werk en voor sociale afspraken. Uiteindelijk kon ik vlak voor de marathon verhuizen naar Utrecht. Na Boston kwam voor mij de klap. Ineens was er tijd om rust te nemen en mijn lijf heeft daar even flink gebruik van gemaakt. Zoals ik eerder al schreef, voelde het als een hardloopdip.

Inmiddels blijkt dat er iets meer aan de hand is dan slechts een hardloopdip. De sportarts sprak het vorige week vrij serieus naar me uit: ‘Japke, je bent overtraind. Het is nu tijd om rust te gaan nemen’. Dat betekent trainingen halveren in hoeveelheid, duur en intensiteit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog niet echt kan accepteren. Hoewel ik natuurlijk weet wat mijn lijf aangeeft, vind ik het lastig om er iets mee te doen. Dit resulteerde tot nu toe in nog even doortrainen tot de Vestingloop, waar ik geheel tegen verwachting heel lekker en snel kon lopen. Ben ik echt overtraind?

Waarschijnlijk wel. Deze dagen na de Vestingloop moet ik de geleverde inspanning verwerken en dat gaat opvallend veel moeilijker dan voorheen. Hoewel ik het rust nemen nog lang genoeg uit kan stellen, houd ik mezelf daarmee natuurlijk ook voor de gek. Waarom zou ik niet nu de tijd nemen voor mijn herstel?

Vakantie

Dat is dus precies wat ik ga doen. Het is een mooi moment, want deze week begint mijn vakantie. Vrijdag vlieg ik naar Tel Aviv met twee lieve vriendinnen om vanaf daar twee weken rond te reizen in Israël en Jordanië. Het gaat vast weer een enorm mooie en inspirerende reis worden, waar ik volledig van wil gaan genieten. Het betekent dat mijn blog en Instagram even op een lager pitje komen. Natuurlijk zal ik mijn reis via Instagram met jullie delen, maar op mijn blog zullen twee weken lang geen nieuwe artikelen verschijnen.

Hopelijk kom ik terug met enorm veel nieuwe energie, inspiratie, motivatie en een uitgerust lichaam. Want ook sporten zal er tijdens deze reis niet of nauwelijks in zitten en dat is wel even fijn. Mijn hardloopschoenen gaan wel mee, maar echt veel hardlopen ga ik niet doen. Het belangrijkste is om te genieten van een nieuwe omgeving, de bijzondere cultuur, mijn lieve vriendinnetjes en de rust.

Tot over twee weken, lieve volgers! Ga je mijn reis door Israël volgen via mijn Instagram account? En ik ben benieuwd: ben jij weleens overtraind geweest? Hoe ben jij daar mee om gegaan?

15 Reacties

 1. Hanne
  mei 29, 2019 / 8:25 am

  Hi Japke, wat dapper dat je er voor kiest om toch te willen luisteren naar je lichaam. Dat is ontzettend lastig. Ik wens je heel veel succes met het herstel. Geniet van je vakantie in Israël en denk eens goed na over hetgeen waar jij nou echt behoefte aan hebt. Advies van een wildvreemde haha. Zet ‘m op!

  Groetjes, Hanne

 2. Jaqueline
  mei 29, 2019 / 8:31 am

  Lieve Japke,
  Heel goed dat je gas terug neemt👍Wil je een hele mooie vakantie toewensen en geniet ervan😘☀️En neem je rust🍹Om jezelf denken even niks moeten🌺🍀
  Veel liefs van jaqueline

 3. Pietertje
  mei 29, 2019 / 9:54 am

  Een interessante podcast voor je. Gaat deels over “overtraining”.

  https://youtu.be/qeq202gZe0g?t=4641

  De link begint bij het overtraining gedeelte.
  Ik ben benieuwd of je de symptonen die besproken worden herkent.

 4. M
  mei 29, 2019 / 10:53 am

  Hoi Janneke,

  Ik volg je al een tijd met veel plezier en je inspireert me onwijs met je mooie foto’s en extreem actieve levenstijl. Wil je alle rust toewensen die je verdient en ik wéét hoe moeilijk het is maar ik hoop écht dat je het even los kan laten en van je vakantie kan genieten.
  Je hebt een onwijs sterk lichaam en ziet er heel goed uit, hopelijk realiseer je je dat ook want dat verdien je!

  Zet ‘m op en een mooie reis toegewenst.

 5. Menno
  mei 29, 2019 / 2:34 pm

  Hoi Japke,

  Wat balen dat je overtraind bent, een blessure is altijd vervelend, maar zorgt er ook voor dat je weer beter en gemotiveerd terug komt.

  Super gaaf om naar Israël en Jordanie te gaan. Ik ben zelf 3 jaar terug in jordanie geweest. Een geweldig land met zeer gastvrije mensen. Probeer op woensdag Petra te bezoeken, het is op die dag in de avond verlicht met allemaal kaarsen, echt een magisch moment. Geniet ervan!

 6. Steffen
  mei 29, 2019 / 3:24 pm

  Ik wens u een prettige en ontspannende vakantie ☀️. Geniet gewoon van de tijd samen met je vriendinnen 😎😁

 7. Rene van der Graaff
  mei 29, 2019 / 9:35 pm

  Natuurlijk ga ik je reis door Israël volgen. Ik weet uit eigen ervaring van (rond)reizen dat er dan van hardlopen/sporten weinig terecht komt. Ik hou van avontuurlijke reizen en dag lange wandelingen door de natuur. Misschien dat ik nog dit jaar naar Patagonië ga ook voor de natuur en wandelingen.
  Gelukkig heb ik dat (nog) niet meegemaakt overtraind zijn etc. en ik kan mij wel in je verplaatsen en daarom is het denk ik ook goed voor je dat je er lekker met 2 vriendinnen op uit gaat naar Israël. Ik wens je een mooie tijd en reis en blijf je volgen en geniet van alles 👍✈️⛱

 8. Petro selder
  mei 29, 2019 / 10:14 pm

  Geluk vind je niet te zoeken naar de grote maar door te genieten van het kleine.

  Geniet van je reis en tijd ! Lach,spring,Huil. En vooral genieten 🌻🍀😎🎉

 9. Isabel
  mei 30, 2019 / 7:27 am

  Is het sporten bij jou niet nog steeds iets vanuit de eetstoornis? Ik herken het heel erg. Ik sta nu sinds 3 weken “on hold” vanwege mijn behandeling voor anorexia. Daarvoor was ik ook niet te stoppen en “mocht” het ook echt niet van mezelf. Sport je echt alleen omdat je het leuk vind of is het ook gedreven vanuit angst/controle/moeten? Zo klinkt het dan wel als je ook gewoon doorgaat ondanks dat het afgeraden wordt door een arts.

  Hopelijk kun je de rust vinden en het sporten weer oppakken ter ontspanning!

 10. Jannie
  mei 30, 2019 / 1:56 pm

  Waarom laat je je hardloopschoenen niet gewoon eens thuis? Het klinkt alsof je er best wel obsessief mee bezig bent. Als je dat echt niet lukt moet je misschien eens praten met iemand? Daar is niets ergste aan en dat heeft mij in ieder geval wel geholpen in het verleden. Succes en fijne vakantie!

 11. mei 30, 2019 / 8:34 pm

  Geniet van je vakantie Japke! Better days are coming <3

 12. Femke
  mei 30, 2019 / 8:38 pm

  Oh lieve Japke Janneke, zo herkenbaar. Ik ben na de NY marathon zo hard door gerend dat ik nu overtraind en met een langdurige lies blessure zit. Ik ben hierdoor wel voor het eerst op een race fiets gestapt maar toen ik mijn 3de rit direct 75km reed, werd mij door fysio en sportarts duidelijk verteld dat dit nou ook weer niet de bedoeling was… oftewel: rust it is, ik ben wel weer heel rustig aan het opbouwen maar het gaat echt nog wel lang duren voordat ik 10 km aan 1 stuk pijnvrij zal lopen, laat staan weer een marathon. En hoewel ik hier zo ontzettend van kan balen weet ik ook dat ik terug kom, sterker dan ooit! Veel sterkte meissie en ik ben jaloers op de prachtige reis die je gaat maken!

 13. Henk Wekking
  mei 30, 2019 / 9:31 pm

  Veel sterkte en moed. Geniet van jouw vakantie en denk vooral in de eerste plaats aan jezelf !

 14. Jasper
  juni 2, 2019 / 8:37 am

  Dag Japke,
  Ik las je verhaal en moet zeggen dat ik veel herkend heb.
  Als coureur had ik een hele winter hard getraind om te knallen tijdens het nieuwe seizoen. Te hard zou later blijken.. Was mentaal vooral geen leuke tijd.
  Met de nodige rust kom je er wel weer bovenop!
  Geniet van je reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?