29 mei 2019 | Persoonlijk

Dit is waarom ik nu rust ga nemen

De afgelopen maanden is er heel veel gebeurd en veranderd. Nadat ik keihard trainde voor de Boston Marathon kon ik daar gelukkig een prachtige prestatie neerzetten, maar nu is het tijd voor rust. Waarom? Dat leg ik je vandaag uit.

Vorig jaar veranderde er best veel. In het begin van het jaar besloot ik me volledig te focussen op mijn eigen bedrijf. Maar daar bleef het niet bij. Na het beëindigen van mijn relatie in oktober, ging ik tijdelijk bij mijn ouders wonen. Tegelijkertijd trainde ik veel voor dat ene doel, ik sliep niet heel denderend en zocht ondertussen druk naar een plekje voor mezelf. Dat duurde even, dus ik bleef veel reizen voor mijn werk en voor sociale afspraken. Uiteindelijk kon ik vlak voor de marathon verhuizen naar Utrecht. Na Boston kwam voor mij de klap. Ineens was er tijd om rust te nemen en mijn lijf heeft daar even flink gebruik van gemaakt. Zoals ik eerder al schreef, voelde het als een hardloopdip.

Inmiddels blijkt dat er iets meer aan de hand is dan slechts een hardloopdip. De sportarts sprak het vorige week vrij serieus naar me uit: ‘Japke, je bent overtraind. Het is nu tijd om rust te gaan nemen’. Dat betekent trainingen halveren in hoeveelheid, duur en intensiteit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog niet echt kan accepteren. Hoewel ik natuurlijk weet wat mijn lijf aangeeft, vind ik het lastig om er iets mee te doen. Dit resulteerde tot nu toe in nog even doortrainen tot de Vestingloop, waar ik geheel tegen verwachting heel lekker en snel kon lopen. Ben ik echt overtraind?

Waarschijnlijk wel. Deze dagen na de Vestingloop moet ik de geleverde inspanning verwerken en dat gaat opvallend veel moeilijker dan voorheen. Hoewel ik het rust nemen nog lang genoeg uit kan stellen, houd ik mezelf daarmee natuurlijk ook voor de gek. Waarom zou ik niet nu de tijd nemen voor mijn herstel?

Vakantie

Dat is dus precies wat ik ga doen. Het is een mooi moment, want deze week begint mijn vakantie. Vrijdag vlieg ik naar Tel Aviv met twee lieve vriendinnen om vanaf daar twee weken rond te reizen in Israël en Jordanië. Het gaat vast weer een enorm mooie en inspirerende reis worden, waar ik volledig van wil gaan genieten. Het betekent dat mijn blog en Instagram even op een lager pitje komen. Natuurlijk zal ik mijn reis via Instagram met jullie delen, maar op mijn blog zullen twee weken lang geen nieuwe artikelen verschijnen.

Hopelijk kom ik terug met enorm veel nieuwe energie, inspiratie, motivatie en een uitgerust lichaam. Want ook sporten zal er tijdens deze reis niet of nauwelijks in zitten en dat is wel even fijn. Mijn hardloopschoenen gaan wel mee, maar echt veel hardlopen ga ik niet doen. Het belangrijkste is om te genieten van een nieuwe omgeving, de bijzondere cultuur, mijn lieve vriendinnetjes en de rust.

Tot over twee weken, lieve volgers! Ga je mijn reis door Israël volgen via mijn Instagram account? En ik ben benieuwd: ben jij weleens overtraind geweest? Hoe ben jij daar mee om gegaan?