17 jun 2019 | Persoonlijk

Road to Recovery: hoe gaat het nu?

Inmiddels zit mijn vakantie er op! Na twee heerlijke weken in Israël en Jordanië ben ik weer thuis. Wat heb ik genoten! Vandaag geef ik een korte update over hoe het met me gaat, hoe mijn lijf voelt en waar ik me de komende tijd op ga richten.

Als je mijn vorige artikel hebt gelezen, weet je dat ik even wat gas terug moest nemen. De sportarts noemde het woord overtraining en stelde voor om samen een herstelschema te gaan maken voor de komende tijd. De afgelopen weken ben ik daar mee aan de slag gegaan. Je kunt je dus wel voorstellen dat mijn vakantie precies op het juiste moment kwam. Twee weken rondreizen betekent ook twee weken even iets heel anders doen in een andere omgeving. Genoeg afleiding voor mij en hierdoor was niet (tot nauwelijks) sporten voor mij niet zo moeilijk.

Toch hardlopen?

Tijdens mijn vakantie heb ik een paar hardlooprondjes gemaakt met een vriendin. We liepen dan maximaal een halfuurtje in de vroege ochtend, voordat het te warm ging worden. Toen ik dit deelde via Instagram kreeg ik veel vragen. Ik was toch overtraind? Ging ik nou alweer hardlopen?

Over een tijdje zal ik nog eens uitgebreid schrijven over overtraining, maar voor nu kan ik alleen zeggen dat ik samen met mijn sportarts een schema heb gemaakt om te herstellen. Dit betekent niet dat ik niet mag hardlopen of niet mag fietsen. Voor iemand die gewend is om elke dag te sporten, is helemaal niks doen ook niet verstandig. Halvering van mijn trainingen in hoeveelheid, duur en intensiteit is nodig. Helemaal niet sporten geeft niet het gewenste effect. Ik blijf dus lekker bezig, maar wel rustiger dan ik gewend ben!

Hoe voel ik me?

Vanmorgen had ik mijn vervolgafspraak met de sportarts en het is duidelijk dat de afgelopen maand mij goed heeft gedaan. Ik heb het sporten op een lager pitje gezet en mijn lichaam is goed aan het herstellen, maar dat betekent niet dat ik al helemaal de oude ben. Het herstel van overtraining verschilt per persoon. Voor de één is een maand lang genoeg, maar heeft meer dan een half jaar nodig. Ik merk dat ik al heel veel vooruitgang heb geboekt, maar ik ben er nog niet helemaal. Het is voor mij de kunst om nu rustig aan door te gaan en niet meteen teveel te doen.

Wat zijn mijn doelen?

De komende tijd ga ik proberen om in ieder geval twee keer per week hard te lopen en daarnaast te fietsen. Fietsen is iets minder belastend voor mij en tegelijkertijd liggen daar voor mij komende zomer ook de doelen. Natuurlijk blijf ik wel lekker lopen en hoop ik in het najaar een leuk hardloopdoel voor mezelf te kunnen stellen. Tips zijn welkom! Ik zit te denken aan een mooie halve marathon (in binnen- of buitenland). Uiteindelijk wil ik natuurlijk begin volgend jaar, samen met TUI Sports, mijn laatste Major Marathon gaan lopen en daarvoor zal ik toch weer wat moeten opbouwen. Het feit dat ik daar nu over na begin te denken en weer zin in heb, is een goed teken. Niet alleen mijn lijf, maar ook mijn hoofd heeft meer energie!

Naast het sporten, ga ik ook weer vol energie aan de slag met mijn blog, Instagram, mijn werkzaamheden voor Runner’s World en de coaching. Ook wil ik de Runningtherapie op gaan zetten in Utrecht. Eerder heb ik me hierop gericht in Groningen, maar hopelijk kan ik het ook in Utrecht nu gaan starten. Verder staan er nog genoeg leuke reisjes en weekenden weg gepland deze zomer. Over twee weken alweer zit ik een paar dagen in het vakantiehuis van mijn ouders in Italië met vriendinnen om vanuit daar te werken en nog een beetje vakantie te vieren.

Zoals je kunt lezen, gaat het dus eigenlijk heel erg goed met me! Ik ben vol goede moed om deze stijgende lijn voort te zetten en uiteraard zal ik jullie hiervan op de hoogte houden. Binnenkort zal ik iets uitgebreider schrijven over overtraining, maar deze week komen er eerst nog heel veel leuke Israël en Jordanië tips online! Houd mijn blog dus in de gaten.