1 feb 2019 | Hardlopen

Hardlopen in januari

De eerste maand van het jaar zit erop. Hoewel één van mijn doelen was om minder te gaan lopen in 2019, is dat tot nu toe nog niet gelukt. Deze eerste maand begon ik namelijk met mijn trainingen voor Boston en liep ik een wedstrijdje. Vandaag deel ik hoe ik deze eerste maand hardlopen heb ervaren én wat ik de komende tijd anders zal gaan doen.

Deze eerste maand van het jaar is voorbijgevlogen. Ik liep eigenlijk veel meer dan dat ik van te voren had bedacht, maar dit komt mede doordat mijn trainingen voor Boston zijn begonnen. Vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar liep ik mijn rondjes. Iedere week deed ik zes looptrainingen en hiermee kom ik deze eerste maand al op een behoorlijk aantal kilometers. In totaal liep ik 327 kilometer. Als ik dit doortrek, ga ik in 2019 niet minder lopen dan in 2018. En dat was wel de bedoeling, toch?

Niet alle trainingen in januari zijn zo goed gegaan. Er zaten wat minder fijne loopjes tussen, zoals de duurloop van vorig weekend. Toen liep ik, met een pijnlijke kies, met heel veel moeite 25 kilometer. Wat een contrast met de week daarvoor. Toen kon ik bijna niet meer stoppen met lopen en wilde ik alleen maar langer doorgaan. Na 25 kilometer stopte ik uiteindelijk wel.


Op deze duurloop na deed ik weinig trainingen in de zon. De meeste dagen waren grijs en grauw en dat maakt het voor mij ook lastiger om de deur uit te gaan. Voornamelijk wanneer het al donker is geworden, heb ik meer moeite. Gelukkig heb ik de vrijheid om veel overdag te lopen. De avondtrainingen zijn eigenlijk alleen de trainingen met Groningen Atletiek en zo’n groep motiveert me genoeg om de deur uit te gaan.

Wedstrijdje

Tot nu toe heb ik slechts één wedstrijdje gelopen in 2019. Het was een plaatselijk loopje in De Wilp. Daar liep ik 10 kilometer én een PR! Het was een heel mooi begin van dit nieuwe jaar. Als ik dit zou kunnen doortrekken, ben ik heel blij. Op basis van dit loopje heb ik ook mijn verdere trainingsschema voor Boston samengesteld. De trainingen op 10 kilometer tempo moeten dus op het gemiddelde tempo van dat loopje in De Wilp.

De komende weken

Voor de komende weken staan er weinig wedstrijdjes gepland. Toch zou ik voor Boston nog graag ergens een halve marathon willen lopen. Ik zit zelf te denken aan de CPC in Den Haag. Daar heb ik nog nooit aan de start gestaan, maar het lijkt me erg leuk! Deze staat dus alvast met potlood in mijn agenda geschreven. Verder probeer ik vooral mijn trainingen te blijven doen. Ook dat is soms best een uitdaging. Deze week ben ik namelijk in Zillertal Arena. Dit is een persreis en er staat veel op ons programma. Aangezien ik skiën nog veel leuker vind dan hardlopen, is het best moeilijk om te blijven lopen. Tot nu toe heb ik drie loopjes kunnen doen deze week en dat vind ik al een mooie score. Van 9 tot en met 16 februari ga ik nog een week skiën met mijn familie. Dat zal echt een vakantie zijn en dan probeer ik eigenlijk alles een beetje los te laten: mijn blog, Instagram, maar ook mijn hardloopschema. Mijn hardloopschoenen zullen wel meegaan, maar ik wil vooral doen waar ik zin in heb en waar ik me op dat moment goed bij voel.

Van moeten naar mogen

Dit is eigenlijk ook waar ik vanaf nu verandering in wil gaan brengen. Mijn doel was namelijk om minder te gaan lopen in 2019, maar dat was meer uit zelfbescherming. Soms merk ik namelijk dat ik veel moet van mezelf. Mijn trainingen moet ik allemaal doen en een training overslaan voelt niet goed. De afgelopen jaren had ik hier weinig last van, maar de laatste maanden voelt het lopen soms als iets dat moet en minder als iets dat mag. Ik geniet zeker nog van het hardlopen, maar ik wil wel blijven doen waar ik zin in heb. Ik ben geen topatleet en wil dit ook zeker niet worden. PR’s lopen vind ik geweldig, maar het is niet belangrijker dan genieten van alle andere mooie dingen in het leven. Dus de komende maanden worden dat mijn belangrijkste doelen. Die marathon in Boston uitlopen, zal ook met iets minder trainen wel lukken.

Hoeveel liep jij in deze eerste maand van het jaar? Heb jij al doelen behaald?