27 dec 2017 | Persoonlijk

Terugblik: mijn hardloopdoelen voor 2017

Vandaag blik ik nog één keer terug op 2017. Deze keer kijk ik terug op mijn gestelde doelen. Heb ik ze behaald? Waarom is het wel of juist niet gelukt? Neem ik een aantal doelen mee naar 2018?

Op 1 januari 2017 kwam dit artikel online. Ik vertelde over mijn goede voornemens voor aankomende jaar. Zelf noem ik het liever doelen. Het waren voornamelijk hardloopdoelen, maar er zat ook één doel bij rondom het bloggen. Hieronder zal ik per doel beschrijven hoe het in 2017 is gegaan en of ik het doel heb behaald.

Maximaal vier keer per week hardlopen

”Het komt wel eens voor dat ik in mijn enthousiasme zes keer per week mijn hardloopschoenen aan trek en een rondje ga rennen. Dit wil ik niet langer, want ik merk dat dit niet in mijn voordeel werkt. Mijn lichaam heeft meer hersteltijd nodig. Het streven is om dus maximaal vier keer per week te gaan hardlopen. Het zal misschien eens voorkomen dat ik een keer vaker ga, maar zes keer vind ik echt te veel.”

Dit doel is niet behaald. Er zijn weken geweest waarin ik vijf keer heb hardgelopen. Zes keer per week is volgens mij nooit voorgekomen, maar vijf keer wel. Nu vind ik dat niet heel erg. Waar ik wel heel blij mee ben, is dat ik me er wel bewust van ben. Ik let er steeds meer op dat ik niet te vaak ga lopen en dat er voldoende afwisseling zit in mijn loopjes. Doordat ik sinds kort ook aan het trainen ben met een vereniging hoop ik dat dit in 2018 nog beter zal gaan.

Minimaal één keer per week core-stabilitytraining

”Al een aantal jaren heb ik last van rugklachten. Vanuit het lange baan schaatsen zijn deze ooit ontstaan, maar in de zomer heb ik er veel last van wanneer ik aan het wielrennen ben. Ook het hardlopen is niet altijd bevorderlijk voor mijn rug. Via de fysio heb ik verschillende oefeningen gekregen om mijn dieper gelegen buikspieren te trainen. Naast deze buikspieren lijkt het mij sowieso verstandig om mijn core-stabilitytrainingen (rompstabiliteit) wekelijks goed bij te blijven houden. Het doel voor komend jaar is om dit minstens eens per week te gaan doen.”

Tot ongeveer de zomer ging ik heel goed met dit doel. Daarna heb ik het eigenlijk wat laten liggen. Pas sinds New York ben ik de core-stability weer aan het oppakken. Voornamelijk de zomermaanden heb ik dus nauwelijks iets gedaan. Daar baal ik wel van, want het is zo goed voor het hardlopen. Dit is dus echt een doel dat ik ga meenemen naar het nieuwe jaar. Het grootste probleem is dat ik het gewoon echt niet leuk vind en me er heel moeilijk toe kan zetten. Iemand tips?

Nieuwe loopevenementen ontdekken

”Soms vind ik een loopevenement zo leuk dat ik er ieder jaar wel aan mee wil doen, maar er zijn zoveel! Dit jaar wil ik dus weer wat nieuwe loopjes gaan ontdekken. Zo heb ik in februari de Midwinter Marathon op het programma staan. Dit is voor mij een nieuw evenement. Ook zal ik eind september aan de start staan voor de marathon van Berlijn. Het lijkt me sowieso gaaf om vaker een georganiseerde run mee te doen in het buitenland. Zo wil ik nog eens meedoen met een loopevenement aan het Gardameer, omdat ik daar wegens een vakantiehuisje vaak kom. Misschien lukt dat in 2017 ook nog!”

Dit doel is behaald! De Midwinter Marathon moest ik helaas overslaan vanwege een blessure. Wel ontdekte ik de Run van Gieten, de Marikenloop, de marathon van Berlijn en tot slot natuurlijk de TCS New York City Marathon! Deze laatste had ik op 1 januari 2017 nooit durven dromen. In 2018 wil ik dit doel ook weer meenemen. Er zijn zoveel leuke evenementen te ontdekken! Ik begin al goed op 14 januari met de halve marathon van Egmond en de Groene 4 Mijl op 21 januari.

Twee marathons uitlopen

”Als het goed is,ben je hiervan al op de hoogte. In het voorjaar loop ik de marathon van Rotterdam. In het najaar heb ik gekozen voor de marathon van Berlijn. Ik hoop bij beide marathons gezond en fit aan de start te kunnen staan en deze ook beide uit te kunnen lopen. Soms denk ik dat dit heel vanzelfsprekend is, maar ik probeer me te beseffen dat dat niet zo is. Blessures liggen gauw op de loer en een marathon moet je niet onderschatten. Dat heb ik vorig jaar wel een beetje gedaan en dat wil ik niet nog een keer mee maken.”

Dit doel heb ik meer dan behaald! Ik liep in 2017 niet twee, maar zelfs drie marathons. Bij alle drie marathons kon ik fit en gezond aan de start staan. Die van Rotterdam ging uiteindelijk het minst gemakkelijk. Helaas kwam ik wederom niet helemaal fit over de finish. Uiteindelijk wist ik dit in Berlijn en New York te voorkomen en daar ben ik heel blij mee!

Op minimaal één van de twee marathons een PR

”Natuurlijk blijft het niet bij uitlopen. Als ik dan toch bezig ben met het stellen van doelen, zou ik heel graag minimaal één van de twee marathons een PR lopen. Mijn eerste marathon liep ik 3.40.27. Ik zou deze tijd graag verbeteren in 2017. Qua tijd ga ik mezelf geen druk opleggen. Vorig jaar heb ik mijn lat iets te hoog gelegd. Voor 2017 vind ik een verbetering van mijn PR voldoende, al is het maar met één seconde.”

Uiteindelijk liep ik twee keer een PR! Zowel in Rotterdam (3.33.02) als in Berlijn (3.32.18) wist ik mezelf te verbeteren. In New York (3.37.11) niet, maar dat is meer dan logisch. Enerzijds doordat het slechts zes weken na Berlijn was, maar anderzijds ook omdat het parcours niet zo snel is. Heel stiekem had ik toch in Berlijn gehoopt iets meer van mijn PR af te lopen. Blijkbaar leg ik die lat toch nog steeds net iets te hoog. Gelukkig was ik ondanks dat heel erg blij en trots op mezelf. Ik had namelijk mijn grenzen goed aangevoeld en ik was niet weer knock-out gegaan. Dat was voor mij al heel waardevol. Tot slot het belangrijkste: ik heb genoten! Het meest in New York, maar bijna net zoveel in Berlijn.

Naast deze persoonlijke records op de marathon liep ik ook op de 10 kilometer (42.08) en op de halve marathon (1.35.13) een PR. Dat was niet een doel, maar wel heel erg tof! Zoals je kunt lezen heb ik meer behaald op het gebied van hardlopen dan dat ik had durven hopen.

Meer tijd vrijmaken voor mijn blog

”Het laatste doel is niet echt een hardloopdoel, maar het sluit wel aan bij het hardlopen. Sinds 20 november is mijn persoonlijke (hardloop)blog online. Dat is nu bijna zes weken geleden. Ik heb er lang tegenaan gehikt om dit door te zetten, maar nu het loopt, ben ik heel blij. Ik ben trots dat ik heb doorgezet en er nu zoveel plezier aan beleef. Ook ben ik blij dat het nu al zo goed gelezen wordt. Dat geeft vertrouwen en maakt het natuurlijk nog leuker! Inhoudelijk heb ik ook een aantal doelen voor mijn blog, maar deze zal ik jullie besparen. Dat is meer zakelijk gezien en daar hoop ik uiteindelijk ook meer in te groeien. In 2017 hoop ik meer tijd vrij te kunnen maken om te bloggen, zodat ik dit nog meer mooie artikelen kan gaan schrijven en mijn blog kan finetunen. Schrijven is namelijk datgene, naast het hardlopen, wat mij het meest gelukkig maakt.”

Dit doel heb ik zeker ook behaald. Ik heb het afgelopen jaar heel veel tijd in mijn blog gestoken. Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag staat er een nieuw artikel online. Dit heb ik in 2017 heel goed volgehouden. Los van twee vakanties en mijn reis naar New York is dit gelukt. Daar ben ik best trots op. Omdat mijn blog in één jaar heel hard gegroeid is, hoop ik in 2018 nog iets meer tijd te kunnen maken. Het is zo leuk om mensen te inspireren en te motiveren met verhalen over hardlopen en wielrennen. Veel mensen denken overigens dat bloggen mijn fulltime job is, maar dat is het zeker niet. Ik werk als orthopedagoog, vier dagen per week. Daar verdien ik mijn geld mee. Bloggen noem ik eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, waar ik heel veel plezier aan beleef. Zoals jullie weten ben ik daar nog lang niet klaar mee.

Wat waren jouw doelen in 2017? En heb je ze behaald? Op welk doel ben je het meest trots? Laat het hieronder weten in de reacties.

De Berlijn foto is gemaakt door TUI Sports
De New York foto is gemaakt door Andy Astfalck