29 dec 2017 | Review

Review: Purpuz Planner

Het jaar is nu echt bijna ten einde en 2018 staat voor de deur. Bij een nieuw jaar horen nieuwe dromen en doelen. Wanneer je doelen en dromen wilt verwezenlijken, is het heel fijn om hiervoor een planner te gebruiken. De afgelopen weken heb ik de Purpuz Planner mogen testen. In dit artikel vertel ik je wat ik van deze planner vind en of ik in 2018 mijn doelen met behulp van deze planner wil gaan behalen.

Wat is de Purpuz Planner?

De Purpuz Planner* is een handige agenda die geheel ontworpen is om doelen te behalen. De planner vertelt stap voor stap hoe je jouw doelen kunt behalen. De ontwikkelaar van de Purpuz Planner is Clen Verkleij. Hij raakte jaren geleden uit balans en brandde op. Vanuit zijn burn-out werkte hij samen met een coach aan het overzichtelijk maken van zijn leven. Toen hij uiteindelijk weer in balans was, ontstond de behoefte om alle tools en handvatten die hij had gekregen te bundelen in een document. Dit document werd de Purpuz Planner, zodat ieder mens meer gebalanceerd, gelukkig en succesvol kan leven.

De Purpuz Planner bevat een unieke planningstool. Door middel van acht verschillende stappen word je geholpen om je doelen te behalen:

1. Purpuz Map
Dit helpt je om je dromen te visualiseren met behulp van een mindmap.

2. Purpuz Matrix
Dit helpt je om je dromen te ordenen. Wat is belangrijk? Hoe graag wil je jouw doel verwezenlijken? Hoeveel energie krijg je ervan? Wat kun je beter eerst loslaten? Het helpt om prioriteiten te stellen.

3. Purpuz Plan
Dit helpt je om je doelen op te delen in tussenstappen.

4. Purpuz Pad
Dit helpt je om de volgorde te bepalen en je doelen te voorzien van tijd.

5. Maandplanning
Dit overzicht per maand geeft structuur. Het biedt ruimte om allerlei afspraken in op te schrijven.

6. Weekplanning
Dit overzicht per week biedt ruimte voor je afspraken en je to-do list.

7. Dagreflectie
Dit helpt je om stil te staan bij wat goed ging en waar je in kunt groeien.

8. Vragen aan jezelf
Dit helpt je om stil te staan bij de afgelopen maand. Wat heb je gedaan? Hoe ga je verder met je planning?

Mijn ervaringen met de Purpuz Planner

Allereerst vind ik de Purpuz Planner er heel mooi uitzien. Het design is simpel, strak en modern. Door de neutrale kleuren vind ik de planner ook geschikt voor mannen. Daarnaast zorgt deze kleurkeuze ook voor overzicht en rust. Dat werkt prettig. Wel valt me meteen op dat de agenda zwaar en vrij dik is. Persoonlijk vind ik dit niet erg, maar ik kan me voorstellen dat het best vervelend kan zijn wanneer je het dagelijks mee wilt nemen in je tas. Uiteraard krijg je er wel iets voor terug. De planner is namelijk goed gevuld.

Ik vind het heel prettig dat deze planner je goed aan de hand neemt. Door alle stappen van de planner te doorlopen, krijg je veel meer inzicht in wat je wilt en hoe je dit kunt gaan doen. Het kan gaan over kleine doelen en dromen, maar ook over grotere doelen. Zelf zit ik er aan te denken om ook mijn trainingsschema voor de marathon van Londen hier bijvoorbeeld in te plannen. Op deze manier krijg ik hierin ook voldoende structuur en houvast.

In de eerste pagina’s van de Purpuz Planner zijn de stappen als voorbeeld ingevuld. Hierdoor kun je precies volgen hoe dit je kan helpen. Per maand vind je daarnaast een maandplanning. Hierin kun je jouw afspraken voor die maand noteren, je kunt opschrijven waar je naar toe wilt gaan en waarmee je wilt experimenteren. Natuurlijk kun je jouw doelen voor die maand ook noteren en daarbij ook beschrijven hoeveel tijd je hiermee kwijt bent.

Daarna begint de wekelijkse planning. Dit is eigenlijk wat je waarschijnlijk kent van een gewone agenda. Je ziet de dagen van de week staan met daarbij de tijden van iedere dag. Hier kun je afspraken noteren. Bij iedere week tref je een inspirerende quote aan. Dit vind ik heel tof! Je kunt je werkdoelen, je to-do’s en je dagelijkse reflectie kwijt. Verder vind je op iedere pagina ook een creatieve ruimte. Hier kun je gewoon noteren wat je maar wilt. Dit is voor mij ook heel belangrijk.

Tussen de maand- en weekplanningen door tref je af en toe een lege pagina aan. Je hebt bijvoorbeeld de #purpuzproud pagina. Hier kun je noteren wat je allemaal kunt. Het kunnen kleine en grote dingen zijn, maar ook prestaties waar je trots op bent. Dit kan kracht geven. Ik vind deze extra pagina’s leuk bedacht en absoluut een toegevoegde waarde.

Aan het eind van iedere maand kun je de vragen aan jezelf invullen (stap 8). Aan de hand van de vragen kijk je terug op datgene wat je in die maand hebt gedaan. Het is, wat mij betreft, echt waardevol om te reflecteren aan het eind van de dag en maand. Hierdoor leer je van het verleden en geef je richting aan je toekomst. Dit doe ik anders nooit en vind ik echt moeilijk, maar doordat er gerichte vragen worden gesteld, is het veel gemakkelijker. Hierdoor vul je het toch sneller in.

Al met al kan ik zeggen dat ik dit een hele fijne planner vind. Het overzichtelijke design, de mooie strakke vormgeving en de duidelijke stappen vind ik pluspunten. De maandplanning en weekplanningen bieden voldoende ruimte om je to-do’s en doelen in uit te werken. Ik vind het leuk dat er tussendoor ruimte is voor creativiteit en dat er inspirerende quote’s worden vermeld. Het enige waar ik minder enthousiast over ben, is het feit dat de planner vrij zwaar en dik is. Zelf heb ik hier weinig last van, omdat ik veel thuis met deze planner werk. Ik kan me voorstellen dat het best een zware agenda is om dagelijks mee te tillen.

In 2018 ga ik zeker weer met deze Purpuz Planner aan de slag. Ik kan niet wachten om mijn doelen en plannen hierin uit te werken en vorm te geven. Op naar een nieuw jaar!

Gebruik jij een planner of een agenda? Lijkt deze planner je prettig voor het nieuwe jaar?

*Ik heb deze planner gekregen ter review.