4 nov 2017 | Hardlopen, Marathon

10 x tips om je marathon te overleven

Morgenochtend is het zover! Om 10:15 lokale tijd en 16:15 Nederlandse tijd begin ik aan mijn 42 kilometer door New York City. Ik heb er zo ontzettend veel zin in! Een marathon lopen is zo leuk, maar ook heel erg spannend. In dit artikel geef ik tien last minute tips om je marathon te overleven.

Even een kanttekening vooraf: ik wilde heel graag een artikel schrijven over hoe mijn eerste dagen hier zijn geweest, maar het is allemaal zo overweldigend dat ik het niet op ”papier” krijg. Het is alsof ik in een soort roes of bubbel leef en daar kom ik waarschijnlijk thuis pas weer uit. Uitgebreide verslagen van mijn avonturen in New York komen dus pas volgende week online.

1. Verander niet van plan

Vaak krijg je rondom het lopen van een marathon veel adviezen. Altijd goed bedoeld, maar soms is dat best lastig. Ik vind het altijd belangrijk dat je bij je eigen plan blijft. Eet en drink waar jij je goed bij voelt. Draag de kleding waar je in getraind hebt en loop op schoenen waar je vertrouwen in hebt. Het is niet heel verstandig om last minute ineens af te wijken van je plan.

2. Wees op tijd

Bij iedere marathon is het verstandig om op tijd aanwezig te zijn. Dat is bij een marathon vaak anders dan bij een vijf kilometer loopje van de plaatselijke atletiekvereniging. Bij een marathon is het wel gebruikelijk dat je er een paar uur van te voren bent. De startterreinen zijn vaak groot en het is er druk. Zo sta je meestal lang te wachten voor het afgeven van je tasje met kleding. Ook kun je circa een uur tot drie kwartier van te voren al je startvak in. Houd er dus rekening mee dat je op tijd vertrekt.

3. Begin rustig

Een marathon is echt anders dan twee keer een halve marathon. Een marathon kun je beter rustig beginnen. Indien je na 30 kilometer merkt dat je over hebt, kun je dan nog best 12 kilometer versnellen. Indien je te snel begint, zul je dit aan het eind weer in moeten leveren.

4. Begin vroeg met eten en drinken

In het begin van een marathon ben je vaak nog fris. Eten en drinken kost dan nog niet zoveel moeite. Zorg dus ook dat je daar gebruik van maakt. Natuurlijk moet je tot het eind toe blijven eten en drinken, maar in het begin lijkt het vaak nog niet nodig. Dat is het wel!

5. Vergeet niet te koelen

Indien het warm is, kan het geen kwaad om jezelf te gaan koelen. Dit kun je doen door onderweg wat water over jezelf heen te gooien of gebruik te maken van een sponsenpost.

6. Denk positief

Positief denken helpt. Wanneer je negatief gaat denken, zul je mentaal al meer gaan opgeven. Probeer jezelf positief te houden. Kijk niet te ver vooruit en deel je marathon in.

7. Zoek een haas

Het is natuurlijk belangrijk om je eigen tempo te lopen. Als je een marathon loopt samen met nog 40.000 anderen is er altijd wel iemand met ongeveer eenzelfde tempo. Het is dan best prettig om je daaraan op te trekken. Soms is het heel fijn om achter iemand te blijven, die lekker constant blijft lopen. Het is soms even zoeken, maar het is vaak een mooi focus punt.

8. Kies je lijn

In Berlijn lag er zo’n mooie blauwe lijn over het parcours. Dat is handig, maar dit heeft niet iedere marathon. Ik vind het zelf altijd wel prettig om een lijn aan te houden. Ik heb nog al de neiging om te gaan slingeren en hierdoor maak je onbedoeld nog veel extra meters. Het is echter wel verstandig om de linker- en rechterkant van het wegdek af te wisselen. Hierdoor blijven je benen gelijk belast.

9. Kijk om je heen

Als het goed is loop je over een prachtig parcours en staat er rijendik publiek langs de kant. Laat het publiek je vooruit schreeuwen en kijk naar al het moois om je heen. Je loopt waarschijnlijk door een bijzondere stad waar je misschien niet zo snel weer op deze manier naar zult kijken.

10. Geniet

Dit is de belangrijkste tip die ik kan geven. Als het goed is heb je maandenlang getraind voor dit ene doel. Je leeft er naar toe. Een marathon is niet iets wat je heel gemakkelijk een week later weer doet. Het is ontzettend bijzonder. En waarschijnlijk heb je er ook een behoorlijke klap geld aan uitgegeven. Allemaal redenen om hier gewoon gigantisch van te gaan genieten. Die medaille bij de finish wacht op je. Go for it!

Ga je binnenkort een marathon lopen? Laat hieronder weten in de comments welke dat is!