18 okt 2017 | Hardlopen, Marathon

Q&A: het lopen van een marathon

Een tijdje geleden deed ik een oproep via Instagram. Ik wilde een Q&A schrijven met daarin de meest gestelde vragen over het trainen voor en het lopen van een marathon. Het eerste deel staat al online. Daarin ging het voornamelijk over het trainen voor een marathon. Vandaag gaat het specifiek over het lopen van de marathon. In dit artikel geef ik dus, vanuit mijn visie en ervaring, antwoord op jullie marathon vragen!

Net als in de vorige Q&A artikelen wil ik vooraf het volgende benoemen: ik ben geen expert! Ik heb hier niet voor gestudeerd en alles wat ik weet van het trainen voor of het lopen van een marathon is door eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.

Waar moet je aan denken en wat vooral niet vergeten op de dag van de marathon?

Er is heel veel waar je aan moet denken op de dag van de marathon. Het helpt mij altijd om de dag in te plannen. Dit deed ik vroeger altijd al met schaatswedstrijden. Je begint bij het startschot en werkt dan terug naar het moment van opstaan. Hoe laat start je? Hoe laat moet je dan in het startvak staan? Hoeveel tijd heb je nodig om daar te komen? Hoelang is het reizen van je hotel naar het startgebied? Wat wil of moet je daar allemaal nog doen? Wil je kleding afgeven of juist niet? Ga zo maar door. Het geeft mij altijd rust als ik dit schema in mijn hoofd heb.

Verder moet je natuurlijk je startnummer niet vergeten. Ik zorg ook altijd voor oude kleding om mezelf warm te houden, met daarover heen een vuilniszak. Vergeet je voeding niet en denk eraan dat je te identificeren bent, op wat voor manier dan ook. Zelf vul ik altijd heel trouw de achterkant van het startnummer in. Dan weten anderen in ieder geval wie je bent, indien er iets gebeurt.

Wat eet jij tijdens en na de marathon?

Tijdens de marathon ”eet” ik voornamelijk gelletjes. Ik gebruikte in Rotterdam de gels van Powerbar en in Berlijn die van SIS. Verder had ik de afgelopen twee marathons sportdrank bij me. Onderweg probeer ik bij iedere verzorgingspost een bekertje water of sportdrank te pakken. Ik heb ook al een aantal artikelen geschreven over voeding voor, tijdens en na de marathon. Dat kun je hier en hier lezen.

Welke marathon staat er op je bucketlist?

Het liefst zou ik alle zes Major Marathons lopen. Ik heb er pas één gelopen (Berlijn), maar binnen drie weken loop ik mijn tweede: New York. Daarna hoop ik Chicago, Tokyo, Boston en Londen te gaan doen. In wat voor tijdsbestek dat zal zijn? Ik heb geen flauw idee. Misschien loop ik op mijn 60e wel de zesde. Het heeft geen haast.

Hoe bepaal je jouw marathontempo?

Dit vind ik wel een moeilijke vraag. Ik heb heel veel geleerd door het trainen op hartslag en het oefenen met mijn duurlopen. Op een gegeven moment weet je zeker wat voor snelheid je aankunt gedurende een bepaalde afstand. Ik heb hier dus ook wel wat mee geoefend. Voorafgaand aan mijn eerste marathon was ik veel te ambitieus. Mijn lange duurlopen, van 35 kilometer, liep ik met een gemiddelde van 4:53. Ik dacht dat ik tijdens een marathon nog wel sneller kon, maar dat viel toen behoorlijk tegen. Ik denk dat je bij een marathon met veel verschillende dingen rekening moet houden, zoals spanning, de omgeving, lang wachten voor de start en energieverbruik. Dit had ik allemaal niet mee berekend in het bepalen van mijn snelheid. Nu weet ik dat ik rustig moet beginnen. Dat is voor mij het tempo waarmee ik ook mijn trainingen begin. Ik weet dat ik het tweede deel van de marathon sneller kan lopen dan het eerste deel en dat blijft dus mijn focus.

Wat voor hartslag heb je tijdens het lopen van een marathon?

In principe zou het fijn zijn om met een relatief lage hartslag te beginnen. Je bent dan namelijk ”zuinig” aan het lopen. Je verbruikt niet meteen al je koolhydraten. Echter heb ik gemerkt dat ik door de spanning en adrenaline al vrij snel een hoge hartslag heb bij zo’n groot evenement. Het lukt mij dus niet om dit heel laag te houden. Uiteindelijk wordt je hartslag natuurlijk steeds hoger. Tijdens de marathon van Berlijn was mijn gemiddelde hartslag 172.

Moet ik bij iedere verzorgingspost drinken?

Dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. Ik zou zeker aanraden om iedere verzorgingspost wat drinken aan te pakken. Echter kun je nooit alles dat je eruit zweet, er tijdens een marathon weer bij drinken. Vorige week kreeg ik de tip dat het ook heel goed is om water aan te pakken om jezelf mee te koelen. Dit doe ik eigenlijk nooit, maar zal ik zeker gaan proberen. Op deze manier hoop ik oververhitting tegen te gaan.

Is het handig om gebruik te maken van de pacers?

Ook dit is geheel afhankelijk van wat jij zelf prettig vindt. Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee. Ik loop het liefst mijn eigen marathon in mijn eigen tempo. Tot nu toe liep ik twee van de drie marathons met een negatieve split en dat is toch wel dé manier voor mij om een marathon in te delen. Wanneer ik bij de pacers zou blijven, moet ik veel sneller beginnen dan dat ik zou willen.

Wat vind je zo leuk aan het lopen van een marathon?

Veel! Voorafgaand aan de marathon denk ik vaak: wat doe ik mezelf aan en waarom wilde ik dit? Uiteindelijk blijkt het alles weer waard te zijn. Het leukste aan het lopen van een marathon is dat het me voldoende uitdaagt. Het is iets dat niet te gemakkelijk voor me is, maar wel haalbaar. Natuurlijk is het hele evenement ook heel bijzonder, zowel in Rotterdam als in Berlijn. Na de finish wacht het grootste cadeau: een Runner’s High en een hele mooie medaille. Het geeft me ontzettend veel zelfvertrouwen en het maakt me iedere keer weer blij en trots wanneer ik er aan terugdenk.

Welke marathon vond je tot nu toe het leukst om te lopen?

Tot nu toe was Berlijn de leukste marathon. Rotterdam stelt dan ineens weinig voor qua parcours en publiek. Ik kan dus ook niet wachten om naar New York te gaan, want dat belooft wel heel speciaal te worden.

Dit was een kleine selectie van de gestelde vragen over het lopen van een marathon. Zat jouw vraag er nog niet tussen? Wie weet beantwoord ik deze een volgende keer. Je kunt ook nieuwe vragen stellen! Laat het hieronder weten in de comments en wie weet geef ik een volgende keer het antwoord.

De foto is gemaakt door TUI Sports.