16 okt 2017 | Hardlopen, Marathon

Road to New York: nog 19 dagen

Nog 19 dagen en dan sta ik aan de start van de TCS New York City Marathon. Gisteren was het nog drie weken en dat betekent dat ik precies tussen Berlijn en New York in zit op dit moment. In deze Road to New York vertel ik hoe het met me gaat, hoe de trainingen van de afgelopen week zijn gegaan en hoe het staat met mijn laatste voorbereidingen. Heb ik het vertrouwen in mijn lijf teruggevonden? Wat ga ik nog allemaal doen? Ben ik er klaar voor?

Afgelopen week deed ik vier looptrainingen. Eigenlijk gingen ze allemaal goed en heb ik echt het vertrouwen terug gekregen. Op maandag begon ik de week met een bezoekje aan de sportarts. Hij vertelde me dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken. Het enige wat ik zou moeten doen, is het vertrouwen in mijn lijf terugvinden.

Op dinsdag deed ik na een lange werkdag mijn training. Ik moest tien kilometer lopen. De eerste negen liep ik in de laagste zones. De laatste kilometer mocht ik versnellingen doen van 100 meter. Het was een fijne training. Op woensdag vertrok ik in de middag naar Amsterdam voor een hele leuke avond bij het hoofdkantoor van Runner’s World. Wat we precies hebben gedaan, kun je lezen in dit artikel.

Donderdag en vrijdag moest er weer getraind worden. Donderdag deed ik een duurloop van een uur. De eerste 45 minuten liep ik in zone 1 en daarna 15 minuten in zone 2. Het lukte me helaas niet om me hier aan te houden. Het waaide zo ontzettend hard dat ik al heel gauw in de hogere zones terecht kwam. Om daar weer uit te komen vind ik dan lastig. Ik liep dus iets intensiever dan had gemoeten.

Vrijdagochtend liep ik 45 minuten waarin ik aan het eind 5 x 200 meter moest versnellen. Hierdoor wordt zo’n training nog best pittig. De versnellingen moeten echt op hoge snelheid. Dat maakt dat ik meestal behoorlijk kapot ga aan het eind. Gelukkig was ik ’s avonds weer goed hersteld, want wij hadden onze housewarming gepland. Er kwamen circa 45 mensen en we hebben tot in de late uurtjes gefeest. Op zaterdag had ik, heel verstandig, geen looptraining staan. Ik was erg blij met mezelf op dat moment, want ik had bewust geschoven met de trainingen. Zaterdag deed ik dus lekker rustig aan en herstelde ik van ons feestje.

Op zondagochtend deed ik de laatste lange training voor New York. In overleg met Rob Veer hebben we een lange duurloop in het schema gezet. Ik mocht tussen de 25 en 30 kilometer lopen, indien ik me goed genoeg voelde. Dat voelde ik me zeker. Omdat het een warme dag zou worden, plande ik mijn duurloop in de ochtend. Tegen 10:00 ging ik de deur uit. Ik had er heel veel zin in, maar vond het stiekem ook best spannend. Nadat ik twee weken geleden in het ziekenhuis belandde, ben ik best angstig geworden voor grote inspanningen. Toch ging ik vol goede moed op pad. De eerste kilometers gingen wat moeizaam, maar na 10 kilometer ging het gemakkelijker. Ik liep steeds beter. Rond de 14 kilometer kwam ik mijn vriend tegen op zijn racefiets. Hij bracht me wat drinken en leidde me af. Hierdoor was ik zomaar over de helft en kon ik terug naar huis lopen. Ik nam een gelletje en kon heel ontspannen lopen. Uiteindelijk liep ik met een negatieve split en een gemiddelde van 5:10 minuut per kilometer.

Is het vertrouwen terug?

Deze lange duurloop is voor mij heel belangrijk geweest. Het was een warme dag en ondanks de warmte heb ik heerlijk gelopen. Ik heb geen last gehad van mijn lijf en ook nadien voelde ik me goed. Die duurloop was precies wat ik nodig had om het vertrouwen weer wat terug te winnen. Dit was tevens de laatste grote inspanning voor New York. De komende weken moet ik zorgen dat ik fit blijf en uitrust. Gelukkig staat er een heerlijke vakantie op het programma. We gaan een roadtrip Toscane doen en nemen de racefietsen mee. Ook mijn hardloopschoenen gaan natuurlijk mee, maar lange of zware trainingen zullen het niet worden. Na of tijdens mijn vakantie zal ik nog een Road to New York schrijven, om jullie een update te geven.

Of ik klaar ben voor New York? Ik denk het wel! Mijn lichaam voelt sterk en goed. Ook heb ik nooit eerder zoveel zin in een marathon gehad. Zou het komen omdat ik geen streeftijd in mijn hoofd heb? Zou het komen omdat ik met twee geweldige teams ga? Het wordt vast een avontuur om nooit te vergeten. Nog maar 19 dagen en ik kan eigenlijk niet wachten.

Hoe zijn jouw trainingen gegaan de afgelopen week? Wie van jullie loopt er ook in New York? Ik ben benieuwd!