15 okt 2017 | Hardlopen, Marathon

9 x goede redenen om een marathon te lopen

Het lopen van een marathon is niet voor iedereen weggelegd. Echter denk ik toch dat het voor heel veel mensen een geweldig doel en een bijzondere ervaring kan zijn. Twijfel je nog of je een marathon zou willen lopen? Of snap je überhaupt niet wat mensen er aan vinden? In dit artikel geef ik 9 goede redenen om een marathon te lopen. Kan ik je overhalen?

1. Een nieuw doel

Of je nu al veel doelen hebt bereikt binnen het hardlopen of nog nooit echt een doel hebt gehad: een marathon is wel echt het ultieme doel als je het mij vraagt. Wanneer je al vaker een 5, 10 of 21,1 kilometer hebt gedaan is de marathon een mooie volgende stap. Het biedt een grote, nieuwe uitdaging en het is daardoor meteen een stok achter de deur om te gaan trainen.

2. Een bijzonder weekendje of weekje weg

Wanneer je een marathon loopt, is dat vaak meteen een bijzonder weekend of weekje weg. De plek waar je een marathon loopt, kies je meestal zorgvuldig uit. Wil je klein beginnen of juist meteen een grote marathon lopen in New York? Mijn eerste twee marathons waren in Rotterdam. Voor ons vanuit Groningen was dat al een weekend weg. Daarna liep ik de marathon van Berlijn. Dat was zo’n bijzonder leuk, lang weekend. Het voelde echt als een minivakantie met een hele gave activiteit. Nu heb ik natuurlijk ook nog een week New York op het programma.

3. Grensverleggend

Dit is eigenlijk precies wat een marathon is. Natuurlijk wordt het minder grensverleggend als je er al tig hebt gelopen. Maar een eerste marathon is zeker een grensverleggende ervaring. Je komt jezelf absoluut tegen. Niet alleen in de trainingen zul je dat merken, maar ook tijdens de marathon zelf.

4. Zelfvertrouwen

Hardlopen geeft mij enorm veel zelfvertrouwen en het lopen van een marathon versterkt dit ook nog eens. Eigenlijk merkte ik het pas een aantal maanden geleden op. Door deze overwinningen op mezelf ervaar ik een succes ervaring en krijg ik meer vertrouwen in mijn eigen kunnen. Dit is misschien voor mij wel één van de mooiste redenen om te blijven hardlopen.

5. Heel veel kunnen eten

Heel veel eten mag altijd natuurlijk, maar door het trainen voor en het lopen van een marathon is veel eten een must. Je verbrandt ontzettend veel calorieën en dat betekent dat dit ook aangevuld moet worden. Best een prima reden om een marathon te gaan lopen, toch?

6. Bijzonder avontuur

Van begin tot eind is het lopen van een marathon een avontuur. Het begint al op de dag dat je jouw inschrijving voor een marathon bevestigd. Vanaf dat moment kun je (bijna) niet meer terug. Je hebt in ieder geval voor jezelf besloten om het te gaan doen. Vergeet niet dat de weg naar de marathon toe ook bijzonder is. Niet alleen het einddoel doet er toe. Geniet van iedere stap richting die marathon.

7. Overwinning op jezelf

Dit sluit eigenlijk aan bij het grensverleggende. Een paar jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik een marathon zou kunnen lopen. 42,195 kilometer hardlopen!? Ik moest er niet aan denken. Toch heb ik het nu al drie keer gedaan en loop ik over precies drie weken mijn vierde marathon. Dit is echt een overwinning op mezelf.

8. Beter dan iedere Hop-On Hop-Off bus

Het lopen van een marathon is dé manier om een stad eens goed te gaan bekijken. Nooit eerder was ik in Berlijn geweest. Wanneer je dan meteen 42 kilometer door zo’n stad heen loopt, weet je zeker dat je bijna alles hebt gezien. Dat is toch veel leuker dan een Hop-On Hop-Off bus?

9. Grootste Runner’s High ooit

Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit een beetje ontbrak na mijn eerste twee marathons, omdat het toen misging na de finish. Dat kun je hier en hier nog eens teruglezen. Maar na de afgelopen marathon in Berlijn heb ik het absoluut ervaren, hoor! Het was de grootste Runner’s High ooit ervaren. Alleen voor deze reden zou ik me alweer gaan inschrijven voor een volgende marathon. Ik kan niet wachten!

Wat vind jij een goede reden om een marathon te lopen? Heb ik je over kunnen halen? Laat het me hieronder weten in de reacties!

De foto is gemaakt door Andy Astfalck.