7 aug 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Berlin & New York #5

Op zondag 24 september loop ik de marathon van Berlijn. Vervolgens sta ik zes weken later in New York aan de start van de 42,2 kilometer. In deze ‘Road to Berlin & New York’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte van mijn voorbereidingen op deze marathons. De afgelopen week heb ik lekker kunnen trainen. Ik heb zelfs wat alternatieve trainingen opgepakt en ik zag het even niet meer zitten om een marathon te lopen. Benieuwd waarom? Lees dan gauw verder!

De week begon met een klein rustig rondje op de maandagochtend. Ik stapte al vroeg de deur uit, want ’s middags had ik met vriendinnetjes afgesproken in Utrecht. Ik liep een half uurtje in zone één. Wat mij betreft een prima begin van deze dag én week!

Een dag later stond er een langere training op het programma. Het was de bedoeling om 13 kilometer in 11 km/uur, 3 kilometer in 12 km/uur en 1 km in 13,5 km/uur te lopen. Dus aan het eind moest ik flink versnellen. Dit ging eigenlijk heel erg goed! De rest van de middag ging ik oppassen op mijn neefjes en had ik dus weinig tijd om lekker tot rust te komen.

Woensdag wilde ik gaan fietsen met een vriendin. Zij kon echter op het laatste moment niet meer dus besloot ik om even alleen te gaan. Echt heel zonnig was het niet, maar het was warm genoeg en het bleef droog. Ik koos ervoor om een rondje richting Zuidlaren te gaan doen. Ik reed via Donderen, zodat het rondje iets groter zou worden en ik kwam precies op 50 kilometer mijn straat weer in fietsen. Stiekem kan ik daar heel erg van genieten! Heerlijk, die ronde getallen.

Donderdag stond er een rustig loopje op de planning. Ik mocht 75 minuten in de laagste zones lopen. Ik moet zeggen dat ik er steeds meer aan gewend raak om zo langzaam te lopen. Ik hoop echt dat ik hier de vruchten van ga plukken straks in Berlijn.

De rest van de donderdag zat ik absoluut niet stil. Ik ging namelijk naar Rotterdam voor het evenement van Runner’s World. Het thema was Endless Summer en we mochten de nieuwste schoenen van Saucony testen én de badkleding van Speedo. Dat betekende dus dat er een zwemclinic op het programma stond. Hier kun je alles lezen over deze leerzame en leuke avond.

Rond 1:00 lag ik pas in bed en om 7.30 ging de wekker alweer. Ik moest mijn lange duurloop gaan doen, want daar had ik later in het weekend geen tijd voor. Ik bedacht dat ik een nieuwe route wilde lopen: via Reitdiep richting Aduard, terug richting Hoogkerk en dan nog een lus om de 25 kilometer vol te maken. Echter merkte ik meteen dat dit niet zo’n slimme keuze was geweest. Midden op de open vlakte, met vol wind tegen, begon het te stortregenen. Er was nergens plek om te schuilen. Dit betekende dat ik na 40 minuten al tot en met mijn ondergoed en sokken doorweekt was. Met zompige schoenen liep ik verder. Gelukkig klaarde het gauw weer op en liep ik zelfs nog even in de zon. Wel merkte ik bij 20 kilometer weer hoe moe ik werd van het lopen. Ik was (op het maken van een foto na) niet één keer gestopt en mijn benen voelden zwaar. Ook mentaal had ik het even heel pittig. Ik bedacht me dat ik tijdens de marathon bij 21 kilometer pas op de helft zou zijn. Even zag ik het allemaal niet meer zitten. De angst van Rotterdam kwam weer omhoog borrelen: mijn lichaam dat oververhit raakte, mijn hoofd dat licht werd en mijn lijf dat instortte. Ik voelde de misselijkheid en de barstende koppijn. Soms besef ik me dat het allemaal niet goed is voor mijn lijf en dat ik misschien meer kapot maak dan opbouw. Het is toch gek hoe graag je jezelf uit wilt putten om een doel te bereiken? Waarom doe ik dit allemaal? Uiteraard loop ik gewoon door en eenmaal thuis is het vermoeide gevoel gauw weer weggetrokken. Na een lekker hersteldrankje van Vifit en een warme douche denk ik tevreden terug aan mijn training.

Op zaterdag nam ik rust. Heerlijk om even niets te hoeven doen! Zondag liep ik mijn laatste training van deze week: 45 minuten in zone één. Tot slot nog 5 keer 200 meter versnellen, met 200 meter dribbelen tussendoor. Ook dit ging eigenlijk heel erg lekker! Ik liep heerlijk in de zon en genoot van mijn vroege ochtendloop.

Al met al vond ik dit een hele fijne trainingsweek. Ik heb lekker wat kilometers kunnen maken en de trainingen zijn allemaal goed gegaan. Ik ben weer klaar voor een nieuwe week met nieuwe afstanden en versnellingen.

Waar train jij voor? Ga jij ook een marathon lopen binnenkort? Welke? Ik ben benieuwd!