9 aug 2017 | Hardlopen, Review

Review: Lightweight Running Socks STOX Energy

Een paar weken geleden werd ik door STOX Energy benaderd met de vraag of ik hardloopsokken van hun wilde proberen. Natuurlijk wil ik dat! Want hoewel ik nu gelukkig geen last van blessures heb *even afkloppen*, weet ik hoe gevoelig mijn scheen- en kuitbeen kunnen zijn als loper. Nadat ik de juiste maat en geschikte sokken had doorgegeven, kon het testen ervan beginnen. In dit artikel lees je mijn eerste ervaringen met de Lightweight Running Socks van STOX Energy.

De kennismaking met STOX Energy

De STOX Energy hardloopsokken heb ik via sociale media al vaak voorbij zien komen. Met de vrolijke kleurtjes vallen de sokken meteen op. Nadat ik contact had gehad met STOX ging ik mij verdiepen in hun producten. Ik mocht namelijk drie verschillende soorten sokken proberen. Naast sokken voor tijdens het hardlopen, hebben ze namelijk ook reis-, werk-, herstel- of skisokken. Uiteindelijk koos ik ervoor om de Lightweight Running Socks, de Recovery Socks en de Travel Socks te gaan testen.

De reden dat ik de lichtgewicht sokken heb uitgezocht, in plaats van de gewone hardloopsokken van STOX, is omdat ik het fijn vind om zo licht mogelijk te lopen. Dit geldt voor mijn hardloopschoenen, maar zeker ook voor mijn sokken. Vandaar dat de keuze snel gemaakt was. Deze lichtgewicht sokken geven dezelfde compressie als de gewone hardloopsokken van STOX, maar houden je voeten een stuk koeler. Wel zo fijn in de zomer! STOX Energy belooft verder met de lichtgewicht sokken dat het extra energie geeft, je voeten koel houdt, het de kans op shin splints verkleint en het minder spierpijn en -schade geeft. Dat zijn nog eens veelbelovende uitspraken! Je kunt je voorstellen dat ik dus ontzettend benieuwd was na het lezen van deze beschrijving. Daarom heb ik de Lightweight Running Socks (voor mezelf én voor jullie) getest. Omdat ik nog niet de kans heb gekregen om de herstel- en reissokken goed te testen, neem ik deze nu niet mee in de review. Deze ervaringen zal ik later met jullie delen.

Mijn eerste indruk

Na het plaatsen van mijn bestelling krijg ik de sokken al heel gauw in huis. Ze worden geleverd in een prachtige verpakking. Elk setje sokken heeft een eigen kleur doosje. Daarin wordt ook een handig boekje meegeleverd, waarin nog even de voordelen van de sokken worden benoemd. Ook staat er precies in hoe je de sokken moet aantrekken en behandelen.

Wanneer je de sokken bestelt, is het zaak om goed te kijken naar welke maat je nodig hebt. Er wordt niet alleen gekeken naar je schoenmaat, maar ook wordt de dikte van je kuit meegenomen. Op deze manier krijg je een sok die perfect om je been heen sluit. Hierdoor is het ook nog niet zo gemakkelijk om de sok aan te krijgen. Wanneer je ze eenmaal aan hebt, voel je meteen de compressie op je kuiten. Dat zit eigenlijk heel erg fijn! Ik besluit om er een eerste rondje mee te gaan lopen.

Tijdens het lopen voelt het lekker strak en licht om mijn been. De sokken snijden niet, maar sluiten mooi aan op mijn benen. Ik ervaar zeker een soort van energie in mijn kuiten. Het is lastig te beschrijven hoe dat werkt. STOX zegt er zelf over dat dit komt door een optimale bloedcirculatie. Hierdoor heb je maximale zuurstofcapaciteit in je benen. Verder zit er een schokabsorptie in, waardoor je minder vermoeidheid ervaart en minder beschadiging in je spieren oploopt. Ook dit heb ik wel gemerkt. Mijn kuiten worden na het lopen gauw stijf of gevoelig. Na het dragen van deze hardloopsokken ervaar ik veel minder gevoeligheid. Dat is al een heel fijn gegeven.

Af en toe heb ik tijdens het lopen met deze Lightweight Running Socks wel last gekregen rondom mijn knieën. Nu weet ik niet of dit per se door deze hardloopsokken van STOX komt of dat ik hier sowieso al last van had. Wellicht werd het gevoel iets versterkt door de sokken, omdat de compressie natuurlijk vlak onder je knie stopt. Echter was dit niet van lange duur en kon ik er gemakkelijk mee blijven lopen.

Al met al ben ik tot nu toe erg blij met deze compressiesokken van STOX Energy. Hoewel het voor mij puur een preventieve oplossing is, merk ik zeker minder gevoeligheid en stijfheid bij mijn onderbeen. Vooral nu ik vrij veel en lang moet lopen voor mijn marathontrainingen, is het prettig om deze stijfheid weg te nemen. Op deze manier kan ik weer met uitgeruste kuiten en scheenbenen aan een nieuwe training beginnen.

Ben jij bekend met compressiesokken? Heb jij die van STOX Energy al eens geprobeerd? Laat het me hieronder weten in de comments.