12 mei 2017 | Wielrennen

5 x tips om te gaan wielrennen tijdens je vakantie

Mijn racefiets gaat (bijna) ieder jaar mee op (zomer)vakantie. Er zijn maar weinig jaren dat ik deze thuis heb gelaten. Als puber was ik fanatiek bezig met het langebaanschaatsen, waardoor er in de zomervakantie ook veel gefietst moest worden. De laatste jaren vind ik het gewoon heel erg leuk om de omgeving, samen met mijn vriend, te verkennen op mijn racefiets. Maar fietsen in het buitenland: hoe pak je dat aan? In dit artikel geef ik 5 tips om te gaan wielrennen tijdens je vakantie.

1. Begin rustig

Je bent op vakantie! Meestal moet je dan eerst even acclimatiseren. Plan dus niet op dag één al een fietstochtje. Het kan natuurlijk lekker zijn om alvast de omgeving te verkennen. Toch hakt een lange reis er vaak behoorlijk in. Ook is er een kans dat het op jouw vakantiebestemming heel wat warmer is dan in Nederland. Tot slot weet je ook nog niet helemaal hoe de wegen daar lopen en hoe de automobilisten rijden. Dit zijn allemaal dingen waar je van te voren aan zult moeten wennen. Start dus altijd met een klein rondje en het liefst niet op de allereerste dag.

2. Neem een (digitale) kaart mee

Het kan natuurlijk zijn dat je naar een bekend gebied op vakantie gaat. Misschien ga je wel naar een plek waar je altijd heengaat en is een kaart niet eens nodig. Toch is dit één van de belangrijkste tips die ik wil geven. Als je in een hotel, huisje of op een camping slaapt zijn daar vast (fiets)routekaarten van de omgeving beschikbaar. Het is altijd handig om deze mee te nemen wanneer je gaat fietsen. In Nederland kun je natuurlijk overal je Google Maps aanzetten, maar in het buitenland gaat dit niet altijd. Voor je telefoon zijn er ook offline kaarten te downloaden van gebieden. Op deze manier kun je ook kijken waar je bent en welke kant je op zou moeten. Het is natuurlijk wel handig om van te voren alvast even een route uit te stippelen.

IMG_9078

3. Pas je tijdstip aan

In Nederland kun je vaak op ieder moment van de dag wel gaan fietsen. Echter kan het in Spanje of midden-Italië soms wel tegen de 40 graden lopen in de zomer. Het is niet fijn als je midden op de dag dan op de fiets zit. Begin dus vroeg met fietsen! Wij beginnen vaak rond 9:00 of 9:30 we zijn dan rond 12:00 terug. Dan heb je ook nog een hele fijne middag voor je in het verschiet. In de avond fietsen heb ik op vakantie nog nooit gedaan. Ik kan me voorstellen dat het dan juist drukker is op de weg.

4. Klimmen

Met een beetje geluk (of ongeluk, haha) ben je op een bestemming waar ook heuvels of bergen zijn. In Nederland ken je, op de heuvels van Limburg na, geen klimmetjes. Het kan dus best zijn dat dit nieuw is voor je. Klimmen op de fiets kan wel pittig zijn. Soms fiets je wel 10 kilometer achterelkaar een berg omhoog. Dan heb je constante druk op je benen en je raakt behoorlijk buitenadem. Wat ik zelf altijd merk is dat je het dan nog warmer krijgt, omdat de rijwind nauwelijks aanwezig is. Bereid je hier dus op voor en zorg dat het je niet overvalt. Houd ook rekening met de afstand. Wanneer je 80 kilometer wilt fietsen, duurt dit veel langer en is het veel zwaarder wanneer je grote bergen over moet. Verkijk je daar niet op!

IMG_9364

5. Veiligheid

Veiligheid boven alles! Fietsen in het buitenland kan helaas best wel gevaarlijk zijn. Sommige automobilisten rijden erg roekeloos langs wielrenners. Fietsers zelf hebben soms geen idee waar ze wel of niet mogen fietsen. Kijk dus altijd erg goed uit welke wegen je over gaat. Zorg dat je niet op 80 kilometerwegen komt en probeer altijd een fietspad te nemen, als dat er is. Het is daarnaast natuurlijk het mooist (en leukst!) wanneer je samen met iemand kan fietsen. Als dat niet kan, stel dan je reisgeno(o)t(en) altijd op de hoogte van je fietstocht. Spreek af hoe lang je gaat fietsen en waarheen. Neem ook altijd je telefoon, geld (creditcard) en paspoort mee. Op deze manier kun je vaak een heel eind komen.

Bovenal is fietsen in het buitenland geweldig! Ik kan niet wachten om weer te fietsen in prachtige landschappen en geweldige natuur. Binnenkort zal ik benoemen waarom het wielrennen op vakantie nou eigenlijk zo geweldig is.

Fiets jij weleens tijdens je vakantie? Hoe pak jij dat aan? Heb je nog aanvullende tips? Laat het me hieronder weten in de reacties.

De uitgelichte foto is gemaakt door Leon van Leeuwen – Specialized.