12 apr 2017 | Hardlopen, Marathon

Herstellen van een marathon: hoe doe je dat? (+ winactie)

Het lopen van een marathon is een flinke aanslag op je lichaam. De eerste uren en dagen na de marathon kun je je behoorlijk gesloopt voelen. Hopelijk overheerst een euforisch gevoel en een flinke runner’s high. Toch is het ook wel fijn om te weten hoe je het beste kunt herstellen van een marathon en wat je juist wel en beter niet kunt doen. Ik zocht het uit.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, is de marathon van Rotterdam nog geen 48 uur geleden. Bij iedere stap die ik zet, word ik herinnerd aan het feit dat ik 42,195 kilometer heb hardgelopen. Eigenlijk vind ik dit helemaal niet erg, want nog steeds overheerst een heel trots en blij gevoel. Ik denk met hele warme (letterlijk!) herinneringen terug aan zondag 9 april. Toch ben ik ook best wel benieuwd wanneer ik weer in staat ben om mijn hardloopschoenen aan zal trekken. Kan ik alweer een rondje hardlopen?

Hoe snel je zult herstellen van een marathon hangt natuurlijk heel erg af van hoe diep je bent gegaan. Heb je een marathon op een rustig en stabiel tempo gelopen? Kwam je nog vol energie over de finish? Dan zal je herstel ongetwijfeld redelijk soepel verlopen. Ben je juist heel diep gegaan? Kon je na de finish nauwelijks op je benen staan? (Jep, that’s me!) Dan heeft dit mogelijk nog meer invloed op je lichaam en zul je echt meer tijd nodig hebben.

Wat gebeurt er met je na het lopen van een marathon?

Tijdens het lopen van een marathon trek je jouw reserves behoorlijk leeg. Het betekent automatisch dat je deze na de marathon moet aanvullen. Begin hier zo snel mogelijk mee. Het is belangrijk dat je voldoende eet en drinkt. Zeker na de marathon van afgelopen zondag kan het zijn dat je een vochttekort hebt opgelopen. Qua voeding kan het zijn dat je ineens heel erg veel honger krijgt. Je verbrandt zoveel energie tijdens het hardlopen. Dit kun je nooit in de wedstrijd zelf al aanvullen. Doe dit dan zeker naderhand. Probeer in de dagen na de marathon goed en gezond te eten.

Gezond eten is belangrijk, omdat je weerstand mogelijk lager kan zijn dan normaal. Je hebt op de toppen van je kunnen een prestatie geleverd. Ook kun je sneller vermoeid zijn en heb je wellicht meer slaap nodig. Geef hier dan aan toe. Zelf merk ik ook echt dat ik heel vermoeid ben. Het liefst kruip ik rond 11:00 alweer in bed voor een middagdutje. Helaas is dit niet altijd haalbaar.

Zoals ik al aangaf, heb ik behoorlijke spierpijn op dit moment. Spierpijn is een logisch gevolg van het lopen van een marathon. De pijn ontstaat doordat je kleine scheurtjes in je spieren hebt opgelopen. Dit heeft circa drie dagen nodig om te herstellen. Natuurlijk is het per persoon verschillend. De één zal hier meer last van hebben dan de ander. Vorig jaar duurde de spierpijn bij mij aanzienlijk langer. Ik heb er toen voor gekozen om te gaan zwemmen in een heel warm bad. Dat hielp erg goed. Ook zou rustig fietsen vermindering van spierpijn kunnen geven. Probeer in ieder geval wel een beetje te blijven bewegen. Mocht het echt lang aanhouden, kun je overwegen om bij een fysiotherapeut langs te gaan.

Wanneer ga je weer hardlopen?

Dit is een lastige vraag en het antwoord is bij iedereen anders. Er wordt aangeraden om vooral veel rust te nemen en goed te herstellen. Sommige lopers nemen een paar dagen tot weken volledige hardlooprust. Er zijn ook een aantal die meteen de dag na de marathon alweer klaar staan voor een klein mini-herstelrondje. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur! Zelf zou ik ook aanraden om goed naar je lichaam te luisteren. Is je spierpijn verdwenen? Heb je zin in een klein rustig rondje? Ga vooral! Het is niet verstandig om meteen weer intensieve trainingen te gaan doen. Zorg dat je hartslag relatief laag blijft en dat je de duur van je training beperkt. Een halfuurtje loslopen is echt voldoende!

Tot slot wil ik graag twee leuke herstelpakketten weggeven. Om goed te herstellen kun je namelijk ook gebruik maken van allerlei hulpmiddelen. Van SUPP24 kreeg ik een setje met vier flesjes. In twee daarvan zit alles wat je nodig hebt om het maximale uit een training of wedstrijd te halen. In de andere twee zitten vooral eiwitten om te herstellen. Je kunt naast deze SUPP24 flesjes ook nog andere leuke (en vooral lekkere) producten verwachten. Ik maak er een compleet pakketje van. Als je benieuwd bent naar de producten en het lijkt je leuk om mee te doen, laat dan hieronder in de comments weten dat je meedoet. Je mag uiteraard ook meedoen voor iemand anders, zodat je een leuk pakket hebt om weg te geven.

Hoe is het met jouw herstel? Heb je ook de marathon gelopen? Kun je inmiddels alweer wat bewegen? Ik ben benieuwd!

IMG_2016