23 jan 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Rotterdam #2

Over precies 75 dagen loop ik de marathon van Rotterdam op zondag 9 april 2017. In deze ‘Road to Rotterdam’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte van mijn voorbereidingen op de marathon. Ben je benieuwd hoe de afgelopen twee weken zijn gegaan? Lees dan gauw verder!

Week 2

Deze week begon ik weer met werken na twee weken kerstvakantie. Ik moet dan altijd weer even wennen aan de dagen. In de vakantie kan ik gaan hardlopen wanneer ik wil, maar zodra ik werkdagen heb tot 18.00 wordt het toch weer even anders. Gelukkig heb ik soms tussen mijn afspraken door ook tijd om te rennen en daar maak ik dan dankbaar gebruik van.

Deze tweede week van mijn schema staan er wederom vier trainingen op het programma: een rustig herstelloopje, een lange duurloop, een intervalloop en een korte duurloop. Ik begin de week met een herstelloop van 8,5 kilometer door het mooie Groningen. Ik ben iets eerder vrij van mijn werk en hoef dus niet door het donker te gaan.

IMG_6363IMG_6420

Op dinsdag had ik mijn intervaltraining gepland. Ik loop 7 keer 3 minuten op tempo met 2 minuten rustig dribbelen. Dit ging eigenlijk wel erg lekker! Op donderdag plande ik tussen mijn afspraken door wederom een training. Dit keer een korte duurloop van 10 kilometer. De laatste looptraining van de week, de lange duurloop, deed ik op zaterdag. Dit was voor mij de enige mogelijkheid in deze week en daar baalde ik van. Wanneer ik namelijk op zaterdagochtend de gordijnen open schuif, sneeuwt het behoorlijk hard. Het is ook koud en de buien zouden de hele ochtend aanhouden. Overslaan is voor mij geen optie, dus ik loop bijna twee uren lang door de natte sneeuw. Lichamelijk gaat deze duurloop heel goed. Mentaal is het wel heel erg zwaar. Ik heb tijdens het hardlopen de neiging op te geven, maar ik had bedacht om een rondje te maken en ik moet door om naar huis te gaan. Dat was dus een hele goede training!

IMG_6523IMG_6631

Week 3

Deze week heb ik vijf looptrainingen gedaan. De eerste is op maandag en ik loop, net als de week ervoor, 8,5 kilometer. Dat was genieten met een mooie ondergaande zon. Op dinsdag kies ik weer voor mijn interval training. Echter is het -3, mistig en bewolkt wanneer ik ga lopen. Het is dus vreselijk koud. Ik pak me heel erg goed in, maar word al gauw warm van het intervallen. Ik loop 5 keer 4 minuten met 2 minuten rustig dribbelen.

IMG_6764 IMG_6800

Op woensdag neem ik een rustdag, zodat ik op donderdag weer een fijne korte duurloop van 11 kilometer kan gaan doen. Het is gelukkig een stuk warmer dan dinsdag! Een dag later loop ik al mijn lange duurloop van deze week. Het is prachtig weer, dus deze week heb ik geluk. Ik kies ervoor om een rondje om het Paterswoldsemeer heen te maken. Dit is mijn favoriete rondje, maar helaas slechts 21 kilometer. Ik maak nog een klein lusje door de stad, zodat ik op 24 kilometer uit kom. Deze duurloop vond ik lichamelijk iets zwaarder dan die van een week eerder. Toch liep ik met ongeveer dezelfde gemiddelde snelheid.

IMG_6856IMG_6964

Gisteren stond er nog een piepklein herstelrondje op mijn programma. Niet volgens mijn doelen van 2017, want daarin schreef ik dat ik vier keer per week wilde lopen, in plaats van vijf keer. Toch was dit het beste om te doen op deze prachtige zondag. Het was stralend mooi weer en ik heb zes kilometer lang genoten. Dit soort rondjes heb ik soms nodig om weer even te beseffen waarom ik hardlopen geweldig vind.

IMG_7088

Loop je ook een marathon binnenkort? Hoe gaat het met jouw voorbereidingen? Laat het me hieronder weten in de reacties.