9 jan 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Rotterdam #1

Over precies 3 maanden loop ik de marathon van Rotterdam op zondag 9 april 2017. In deze ‘Road to Rotterdam’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte van mijn voorbereidingen op de marathon. Vanaf 2 januari ben ik begonnen met mijn schema en vandaag deel ik dus alvast mijn eerste ervaringen.

Vorige week maandag plaatste ik een artikel waarin ik heb uitgelegd hoe mijn trainingsschema voor de marathon van Rotterdam eruit ziet. Er reageerden een aantal lezers met vragen over voeding, het schema inhoudelijk en de opbouw van mijn duurloopjes. De antwoorden op deze vragen zal ik verwerken in deze ‘Road to Rotterdam’ reeks. De ene periode zal ik me namelijk meer bezig houden met voeding en een andere serie zal meer gaan over de (zeer lange) duurlopen, die op het programma staan.

img_5885

Maandag

Vorige week begon ik dus op maandag met heel veel zin en vol goede moed aan mijn schema. Nog steeds had ik last van een vervelende knieklacht. Hardlopen gaat in principe wel redelijk, maar na afloop en vooral in mijn slaap heb ik pijn aan de binnenkant van mijn knie. Maandag had ik bij het opstaan niet zoveel last en ik besloot gewoon mijn 7 km te gaan lopen. Dit ging prima en ik was blij dat ik mocht beginnen!

Dinsdag

Dinsdag werd ik helaas wakker met zoveel pijn aan mijn knie dat ik besloot om gewoon rustig aan te doen. Sowieso wilde ik niet gaan hardlopen. Ik heb mijn core-stability programma erbij gepakt en mijn buik- en armspieren getraind. Dat heb ik de rest van de week nog mogen voelen: spierpijn! Dat moet ik vaker doen dus. Wel maakte ik me zorgen over mijn knie. Ik heb mijn vader er diezelfde avond nog naar laten kijken. Hij is fysiotherapeut en zag al meteen dat mijn bekken scheef stond. Dat kon wel eens de oorzaak zijn van de pijnklachten. Gek genoeg stond het bekken zo weer recht en was de pijn bijna meteen weggetrokken. De spieren bleven nog wel gevoelig.

img_6033

Woensdag en donderdag

Een dag later koos ik er voor om mijn schema verder op te pakken. Een intervaltraining stond op het programma. Omdat ik dit toch wat tricky vond met mijn knie, heb ik twee trainingen omgedraaid. Woensdag liep ik dus geen interval, maar een 9 km op een fijn tempo. De dag er na, op donderdagmiddag, liep ik mijn intervaltraining. Deze ging heel erg goed! Het was ook stralend weer, wat het mij toch altijd iets gemakkelijker maakt om met veel plezier te rennen. Ik liep een intervaltraining waarbij ik drie minuten op tempo liep en daarna één minuut mijn snelheid liet zakken. Dit herhaalde ik zes keer. Uiteindelijk kwam ik, met in- en uitlopen, op een totaal van 10 kilometer.

img_61281

Zaterdag

De laatste training van de week was mijn duurloop. De afgelopen week was dat 20 kilometer. Eigenlijk wilde ik deze op zondag doen, omdat er zaterdag veel gladheid en sneeuw verwacht werd. Toen een vriendinnetje vroeg om te gaan hardlopen door de sneeuw op zaterdag, kon ik niet weigeren. Heerlijk vind ik dat! Een extra keer lopen wilde ik niet, dus werd mijn duurloop verplaatst naar zaterdag. Door de sneeuw voelde de duurloop een stuk zwaarder aan. Wel zorgde ik ervoor dat ik op een minder hoog tempo liep. Dat was immers een doel voor mijn lange duurlopen.

img_6241

Al met al heb ik dus mijn vier trainingen kunnen doen deze week. Daarnaast heb ik één vrij pittige core-stability training uitgevoerd. Ik betrap mezelf erop dat ik vier keer per week lopen toch wel erg lastig vind. Voorheen liep ik gewoon wanneer ik zin had en dit was vaak toch wel 5 à 6 keer per week. Ik moet me dus echt inhouden! Ik ben benieuwd hoe lang ik dat vol ga houden. Vooralsnog gaat het goed en houd ik mijn knie ook in de gaten, want het blijft af en toe zeuren. Vandaag loop ik mijn rustige herstelloop en dan probeer ik morgen een intervaltraining op te pakken.

Train jij ook voor de marathon van Rotterdam? Hoe gaat het bij jou?