11 jan 2017 | Essentials, Hardlopen

Welke apps gebruik ik tijdens en na het hardlopen?

Toen ik net begon met hardlopen deed ik dit zonder telefoon en zonder GPS sporthorloge. Meestal had ik wel tijd bij me in de vorm van een horloge met simpele stopwatch. Ik trok mijn hardloopschoenen aan en liep de deur uit. Na tien minuten of een kwartier besloot ik dan om te draaien en terug naar huis te rennen. Vaak kwam ik uit op maximaal een halfuur hardlopen. Toen was dat een prima workout voor mij. Nu kan ik het me niet meer voorstellen: rennen zonder te weten hoe snel en hoe ver je gaat? In dit artikel vertel ik je welke apps voor mij onmisbaar zijn geworden. 

De eerste app die ik downloadde voor het hardlopen was Runkeeper. Nee, ik ben nooit gestart met Evy. Ik weet eigenlijk ook niet waarom. Waarschijnlijk omdat ik wel redelijk wat hardloopervaring had door mijn trainingen voor het lange baan schaatsen. Mijn conditie was altijd prima in orde. Tijdens de looptrainingen liep ik soms 45 minuten achterelkaar. Dat ging dus eigenlijk wel. In Evy zat op dat moment misschien iets te weinig uitdaging, omdat je daarin vaak wel met minder begint.

Runkeeper

Goed, ik begon dus met Runkeeper. Ik propte mijn telefoon in een vakje van mijn jasje of ik hield het gewoon vast in mijn hand. Niet ideaal, maar het werkte wel voor een halfuurtje. De stem van Runkeeper had ik vaak hard aan staan. Dan kon ik in ieder geval horen hoe hard ik liep, want iedere keer die telefoon weer uit dat onmogelijke vakje van mijn jasje halen was niet praktisch. Wat ik me verder vooral herinner van Runkeeper is dat je echt heel veel sporten kon kiezen. Je kon de app ook gebruiken voor skeeleren, wandelen, nordic-walking, skiën of snowboarden. Genoeg opties!

img_2787

Strava

Al gauw begon ik Strava interessant te vinden. Strava kende ik eigenlijk vooral van het wielrennen, maar ik zag dat je er ook mee kon hardlopen. Vaak gebruikte ik Strava en Runkeeper tegelijkertijd. Dan kon ik zien of het wel klopte. Ik kwam erachter dat Runkeeper heel veel positiever (lees sneller en verder) is dan Strava aangaf. Daar houd ik niet van. Ik wil wel dat het klopt. Soms liep ik met Runkeeper wel een halve tot een hele kilometer verder dan met Strava. Dat is toch bijzonder. Al gauw heb ik Runkeeper verwijderd van mijn telefoon. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit probleem met Runkeeper aan mij als persoon lag of dat dit probleem allang verholpen is en dat het nu prima werkt. Ik heb het hier namelijk wel over meer dan drie jaar geleden.

Strava gebruik ik nog steeds. Ik vind het zo leuk dat je anderen kunt volgen en dat je kunt reageren op elkaars rondje. Ook kun je precies zien waar een ander heeft gelopen, hoe ver en hoe snel. Soms ook frustrerend, maar vooral motiverend. Ik gebruik Strava ook voor het wielrennen.

Nike + Run Club

Na Strava volgde al gauw de Nike + Run Club. Deze app gebruik ik heel erg veel. Niet eens zozeer om mijn rondje vast te leggen, maar vooral om mijn foto’s te delen op Instagram. Wanneer ik Nike en Strava vergelijk, zie ik dat in dit geval Strava positiever (dus meer kilometers en een hogere snelheid) is dan Nike. Dit verschil is wel veel minder groot dan het verschil met Runkeeper. Ik vind het ook wel begrijpelijk dat ze iets verschillen in nauwkeurigheid. Dat is natuurlijk afhankelijk van de GPS.

Mijn apps zijn momenteel gekoppeld aan mijn sporthorloge. Ik heb de TomTom multisports. Dit GPS sporthorloge legt alles voor mij vast. Ik hoef dus nooit meer mijn telefoon mee te nemen. Wanneer ik thuis ben, koppel ik mijn telefoon via bluetooth aan mijn horloge en op die manier synchroniseert mijn loopje met Strava en Nike. Ze komen er dan automatisch op. Ideaal!

img_6363

Natuurlijk neem ik nog wel vaak mijn telefoon mee om een leuke foto te maken, zodat ik het kan delen met mijn volgers. Dit doe ik vaak alleen bij de lange duurlopen, want heel handig vind ik het ook niet. De laatste tijd gebruik ik veel vaker mijn Flipbelt om mijn telefoon in mee te nemen. Dat is al beter dan dat onmogelijke vakje in het hardloopjasje.

Welke apps gebruik jij voor het hardlopen? Gebruik je ook Nike of Strava? Laat dan hieronder even je gebruikersnaam achter. Wellicht kunnen we elkaar gaan volgen! Ik ben (uiteraard) in beide apps te vinden als Japke Janneke!