Help!? Ik ben geen Fitgirl!

Help!? Ik ben geen Fitgirl!

Wanneer ik op een willekeurige dag door mijn Instagramfeed scroll, volgen tientallen buikfoto’s, healthy salades en hardloopfoto’s. Meerdere meiden posten hun havermoutpap, hun pasgebruikte spierballen of hun bezwete koppie na een fijne workout. Vervolgens klik ik op mijn eigen Instagram-account en bestudeer mijn foto’s. Ik plaats verrassend veel hardloopfoto’s. Verder deel ik foto’s van mijn huisje, van etentjes met vriendinnen of selfies met mijn vriend. Hij noemt me vaak plagend ‘Fitgirl!’. Meestal lach ik hem dan een beetje uit en probeer ik mezelf te verdedigen. Toch ben ik benieuwd en ga ik bij mij zelf te rade: ‘Ben ik een Fitgirl?’.

Wanneer ben je een Fitgirl?

Als je wilt weten of je een Fitgirl bent, zul je eerst na moeten gaan of dit überhaupt bestaat. Ik typ een aantal zoektermen hierover in via Google en vind uiteraard tientallen artikelen die te maken hebben met Fitgirls. Echter wordt er nergens duidelijk beschreven wat een Fitgirl nou precies is en aan welke criteria je zou moeten voldoen. Ik probeer het tevergeefs op Wikipedia.

Het eerste en meest logische wat in mij opkomt bij de term ‘Fitgirl’ is een meisje, vrouw of jongedame die erg ‘fit’ bezig is of wil worden. Dit zal inhouden dat deze vrouw meerdere malen per week lekker gaat sporten en probeert om zo gezond en goed mogelijk te eten. Misschien is deze term ook uiteindelijk de meest goede beschrijving voor een Fitgirl. Via Instagram volg ik meerdere meiden die in hun gebruikersnaam ook de term gebruiken. Deze Fitgirls plaatsen foto’s van hun workouts, (meestal) gezonde voeding en getrainde spieren. Sportieve meiden dus, die zeker ook met gezonde voeding bezig zijn!

Ben ik een Fitgirl?

Even terug naar mezelf: ben ik nu een Fitgirl of niet? Ik heb niks met krachttraining en gezonde voeding. Ik heb zelfs nog nooit in mijn leven een sportschoolabonnement gehad. Een eetdagboekje bijhouden? Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand dat interessant vindt om te lezen. Ik eet geen havermout, geen smartbars en geen eiwitshakes.

Ooit ben ik zo streng voor mezelf geweest op het gebied van eten dat ik me daar nu echt niet meer druk over ga maken. Ik tel geen calorieën, ik let niet op hoeveel koolhydraten, suiker en vet ik binnenkrijg op een dag en ik check geen verpakkingen. Aan de ene kant verdient dit absoluut de aandacht en begrijp ik dat dit voor een bepaalde doelgroep van belang is, maar voor mij is dit een hel. Ik sla daar in door en daarom begin ik daar nooit meer aan. Het bijhouden van een eetdagboekje voor een online Fitgirls platform herinnerde mij aan het bijhouden van mijn eetdagboek voor mijn therapie tijdens mijn eetstoornis. Ik voelde me opnieuw gekwetst wanneer mensen daar feedback op hadden. Wanneer ik achteraf hoor dat het eetdagboekje goed gelezen is op de site, schrik ik daarvan. Waarom willen mensen dat lezen? Eten is toch iets persoonlijks. Ieder lijf is anders. Eet waar jij je goed bij voelt. Eet wat jouw lijf nodig heeft, niet dat van een ‘Fitgirl’ op internet.

img_4671

Nee..

..die Fitgirl, die ben ik niet. Ik ben een jonge vrouw die dol is op hardlopen. Daarin moet ik eerder afgeremd worden, dan aangespoord. Ik ben actief, ondernemend en ik wil het liefst de hele dag schrijven. Ik houd ervan om mensen te inspireren of te motiveren. Ik ben een voorstander van positieve psychologie. Ik geloof er in dat het belangrijk is om te doen wat goed voelt in je hart, om je dromen na te jagen en je diepste verlangens serieus te nemen. Ook vind ik het belangrijk om de beste versie van mezelf te worden. Voor mij betekent dit juist geen focus op eten, maar genieten van alles in mijn prachtige leven. Hardlopen en eten wanneer ik daar zin in heb.

Dit artikel is geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaringen. Natuurlijk is er geen goed of fout. Misschien is jezelf fit voelen wel het belangrijkste, dat je lekker in je vel zit. Welk labeltje je daar aanhangt of hoe dat ook maar genoemd wordt, maakt eigenlijk niet uit.

3 Reacties

 1. januari 9, 2017 / 3:47 pm

  Mooi geschreven! Ik snap ook zeker niet dat er mensen zijn die elk dingetje wat ze eten noteren en daarvan uitrekening hoeveel ze binnenkrijgen.. wat een gedoe haha! Ik probeer gewoon een beetje op te letten met wat ik eet, en daar in af te wisselen, wat nog wel eens mislukt haha. Daarnaast een beetje bewegen en klaar

 2. Ellen
  januari 12, 2017 / 4:28 pm

  Mooi geschreven! Nu heb je me dus nieuwsgierig gemaakt naar je eetpatroon, júist omdat je geen powerbars en dergelijke eet. ;) Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van al die eetdagboekjes op blogs en youtube met steeds weer diezelfde producten. Het is zó eenzijdig, ik haal er geen enkele inspiratie uit. Kortom, ik zou het dus erg leuk vinden om je eetdagboekje te lezen, maar kan me ook voorstellen dat je er i.v.m. je verleden niet zo veel trek in hebt dat te delen.

  • Japke Janneke
   januari 14, 2017 / 9:18 am

   Hoi Ellen,

   Dat snap ik! Ik eet eigenlijk heel gewoon, producten als: brood, fruit, koekjes, snoepjes, avondeten (wat de pot schaft: pasta, pizza, stamppot, AVG, couscous of wraps). Meestal een lekker toetje en qua drinken: thee, koffie, ranja, wat fris of rode wijn. Net waar ik zin in heb!
   Ik ga er zeker geen eetdagboekje van maken, want ik heb daar gewoon weinig mee en ik wil graag dicht bij mezelf blijven. Bedankt voor je reactie in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?