4 jan 2017 | Geluk

De relatie met jezelf verbeteren: hoe doe je dat?

“Je doet het ook nooit goed! Je moet nu echt afvallen, want je wordt moddervet! Is er eigenlijk iets wat je wél kunt? Je had er op sommige momenten beter niet kunnen zijn.” Dit zijn nog al pittige uitspraken. Het zijn geen dingen die je tegen jouw beste vriendin zou zeggen. Het zijn eigenlijk sowieso geen dingen die je in het openbaar uitspreekt. Toch zijn het voor mij wel herkenbare uitspraken. Het waren destijds uitspraken tegen mezelf. 

Je hebt het vast weleens voorbij zien of horen komen: de relatie met jezelf. Het klinkt meer zweverig dan dat het is. Uit ervaring weet ik dat deze relatie niet vanzelfsprekend is. Er wordt weleens gezegd dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je van een ander kunt houden. Daar geloof ik zeker in. De relatie met jezelf is een basis voor je leven. Ik bedenk altijd maar dat ik het langst in m’n leven met mezelf op gescheept zit. De mensen om je heen kunnen komen of gaan, maar met jezelf zul je altijd door één deur moeten. Best belangrijk dus!

Eigenlijk is de relatie met jezelf een constant proces. Als dit niet vanzelf gaat, dan zul je hieraan moeten werken. Dat komt niet ineens aanwaaien, je moet het echt oefenen. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het kan echt heel erg helpen. Je moet jouw brein trainen om ”aardig” te zijn voor jezelf.

img_1565

Hoe verbeter je de relatie met jezelf?

Het heeft bij mij ook even geduurd, voordat ik besefte dat ik hier zelf een aandeel in had. Acceptatie van jezelf is echter wel iets waardevols. Het is voor mij nog steeds een actueel thema. Het is iets dat nog altijd mijn aandacht vraagt, omdat ik hier altijd nog veel in kan leren. Ik denk dat ik pas het afgelopen jaar veel stappen heb gezet in het accepteren van mezelf. Ik ga dit nu steeds meer zo voelen en dat is echt heel prettig, kan ik je vertellen. Natuurlijk heb ik een aantal tips voor je, waarmee je aan de slag kunt, indien je de relatie met jezelf zou willen verbeteren.

1. Positiviteit

Probeer positief te denken en dan vooral over jezelf. Dat klinkt wel heel simpel, natuurlijk. Ik vond dat ook altijd zo gemakkelijk gezegd, maar het is zeker wel te leren. Je kunt bijvoorbeeld een dagboekje bijhouden en iedere dag één ding opschrijven waar je tevreden over bent. Op deze manier train je om je positief te kijken naar dingen en dan hopelijk vooral naar jezelf. Het is een soort spier, die getraind (en dus sterker) kan worden.

2. Geen gepieker

Stop met piekeren over allerlei dingen. Ik heb geleerd dat alles wat je aandacht geeft groeit: dus hoe meer je piekert of onzeker bent over iets, hoe groter en erger het wordt. Probeer het los te laten en dus je focus te verleggen naar iets positiefs. En bij piekeren kun je je altijd afvragen: kan ik hier op dit moment iets aan veranderen? Nee, stop dan met piekeren.

3. Eerlijkheid

Probeer om altijd eerlijk te zijn tegenover jezelf. Dat is heel erg belangrijk. Als je jezelf niet kunt vertrouwen, maakt dit de relatie er niet beter op. Houd jezelf geen dingen voor en negeer geen signalen van je lijf of je ‘onderbuikgevoel’. Deze signalen zijn heel waardevol en worden vaak niet voor niets aangegeven.

4. Dankbaarheid

Dankbaar zijn is een belangrijke bouwsteen in gelukkig zijn. Zelf heb ik dit vooral geleerd door de video’s die Sanny erover maakt. Dankbaar zijn kun je op eenzelfde manier trainen als het positieve denken. Door dankbaar te zijn voor de dingen die jij mag en kan doen in je leven, waardeer je steeds meer. Het helpt om positief in het leven te staan en ook om op een positieve manier naar jezelf te kijken.

Hoe is jouw relatie met jezelf? Accepteer je volledig hoe je bent? Of vind je het soms moeilijk om aardig tegen jezelf te zijn? Ik ben benieuwd!