30 dec 2016 | Geluk

Wat ik in 2016 heb geleerd: 5 x persoonlijke levenslessen

Het jaar 2016 is nu echt bijna ten einde. Terugblikken op mijn vakanties deed ik al in dit artikel. Ook heb ik teruggeblikt op alle loopevenementen van 2016. Nu is het tijd om eens op een ander vlak terug te kijken. Wat heb ik op persoonlijk vlak geleerd in 2016? 

Aan het begin van een nieuw jaar ben ik niet bezig met goede voornemens. Wel ben ik een fan van het stellen van doelen. Ik denk dat het altijd belangrijk is om doelen te stellen voor jezelf, want dat geeft je een richting. Ook kun je successen vieren wanneer je doelen behaald en kun je bijstellen, indien je de lat te hoog hebt gelegd. Aan het begin van 2016 heb ik niet hele concrete doelen voor mezelf gesteld. Wat ik nog op mijn Instagram terug kan vinden, is dat ik minder wilde rennen en meer wilde stilstaan in 2016. Daarnaast wilde ik nu eens echt uitzoeken wat ik leuk vind. Waar word ik nou blij van? Wat zou ik het liefst willen doen in mijn vrije tijd, maar ook op het gebied van carrière. Om eens goed terug te kijken op het jaar 2016 heb ik een lijstje opgesteld met 5 persoonlijke levenslessen.

1. Positief denken loont

Ik zou liegen wanneer ik zeg dat ik me altijd gelukkig voel en goed in mijn vel zit. Soms heb ik dagen dat ik het liefst meteen weer terug in bed kruip en pas de volgende dag weer wakker word. Ik denk dat dit heel erg menselijk is en dat dit bij het leven hoort, want zonder dalen ook geen pieken. Toch ben ik me heel erg bewust geworden van de kracht van mijn gedachten. Het brein is een sterk middel. Door positief te denken, ga je jezelf echt beter voelen. Het afgelopen jaar heb ik hier veel mee geoefend, door middel van dankbaarheidsoefeningen, zoals deze van Sanny. Het is echt de moeite waard om het eens te proberen wanneer je opmerkt veel last te hebben van negatieve gedachten of somberheid.

2. Je hoeft geen stip aan de horizon te hebben

Ik dacht altijd dat iedereen een doel of missie had in dit leven. Dat iedereen precies wist wat hij wilde en daar naar toe aan het werken was. Het hele jaar door heb ik gevoeld dat ik de enige was die dit niet concreet wist. Tijdens het ChickStart Event in november leerde ik bij een workshop dat je niet precies hoeft te weten wat je ”purpose” is. Ook kwam ik erachter dat er heel veel vrouwen (ongetwijfeld ook mannen) zijn zoals ik. Je doel of missie hoeft niet altijd een stip aan de horizon te zijn. Ik leerde om het te zien als een soort rivier: een stromende rivier die kronkelend verder gaat. Dat je onderweg dingen mee kunt pikken, maar dat je nog niet precies weet waar de rivier in uitmondt. Ik vond dit wel een mooie metafoor. Door dit inzicht ben ik veel minder aan het piekeren over wat ik wil met mijn leven en met mijn toekomst. Nu denk ik iedere keer wanneer er iets op mijn pad (of rivier) komt: ”Past dit bij mij? Hoort dit bij mijn stromende rivier?’. Als het niet past, hoef ik het ook niet te doen. Dit geeft behoorlijk wat rust.

img_9313

3. Neem jezelf serieus

Het is belangrijk om mezelf serieus te nemen. Zelf weet ik namelijk toch uiteindelijk het beste wat goed is voor mij. In veel situaties geeft mijn intuïtie of onderbuikgevoel aan of iets goed is of niet. Eerder stopte ik dit nog wel eens weg, maar hoe vaker ik dit weg druk, hoe minder gemakkelijk het is om mezelf serieus te nemen. Afgelopen jaar heb ik meerdere keren een ervaring gehad, waardoor ik heb ervaren dat dit een heel belangrijke levensles is.

4. Blijf bij jezelf

In het volgen van dromen en doelen is het soms moeilijk om op je eigen pad (of in je eigen rivier) te blijven. Een hele belangrijke les die ik heb geleerd is om bij mijzelf te blijven als persoon. Dit sluit ook mooi aan bij levensles 2 en 3. Ik weet immers zelf het beste wat bij mij past. Zo heb ik dit jaar de knoop doorgehakt om te stoppen als blogger bij FollowFitgirls. Naast het praktische stuk, dat ik weinig tijd heb, voelde het ook niet helemaal goed om te schrijven voor dit platform. Dat is niet omdat ik het geen mooi platform vind, integendeel. Het is meer een onderbuikgevoel. Het paste niet goed bij mij als persoon. Ik heb persoonlijk weinig met krachttrainen en fit worden. Dit staat zelfs af en toe haaks op mijn ervaringen met obsessief sporten en mijn obsessie met (niet) eten. Ik schrijf het liefst over mijn passie hardlopen, maar ook over andere persoonlijke en psychologische onderwerpen. Het voelde niet helemaal goed om te blijven schrijven voor iets waar ik me niet helemaal in thuis voel. Daarom was dit een goede beslissing, omdat het dicht bij mijzelf ligt en heel erg persoonlijk is. Nu kan ik door middel van mijn eigen blog heel dicht bij mezelf blijven.

5. Meer is niet altijd beter

Natuurlijk wist ik dit stiekem al wel, maar pas dit jaar heb ik het ik echt ervaren. Dat is vaak zo. Pas wanneer je ervaart, leer je er echt van. Deze levensles sluit wel een beetje aan bij het doel dat ik mezelf had gesteld: minder hollen en meer stilstaan in 2016. Ik heb letterlijk ervaren dat hoe meer je rent, hoe minder het uiteindelijk is voor je lijf. Ik besef nu dat het niet nodig is om zes keer per week te gaan hardlopen, want dat je met vier keer misschien nog wel meer succes behaald! Dit wil ik komend jaar doorzetten, maar meer daarover lees je zondag 1 januari in een artikel. Stay tuned!

Wat heb jij geleerd in 2016? En heb je ook al doelen of goede voornemens voor 2017? Laat het me weten in de reacties hieronder. Mijn doelen voor 2017 lees je dus op zondag 1 januari!