16 nov 2016 | Geluk, Onderzoek, Stress, Werk

Stress verlagen door hardlopen

Het is de Week van de Werkstress. Volgens de landelijke campagne ‘Check Je Werkstress’ heeft 1 op de 8 Nederlanders last van stress op het werk. Daarnaast weten ze te vermelden dat bijna een miljoen mensen per jaar het risico lopen om een burn-out te krijgen. Toen ik dit las, schrok ik van de cijfers. Maar tegelijkertijd herkende ik me in vele symptomen die worden beschreven op de website van ‘Duurzame Inzetbaarheid’. Er kwamen een aantal vragen in mij naar boven, zoals: wat is stress nou eigenlijk? Wat kan ik doen om stress te verlagen en wat voor rol kan hardlopen hierin spelen?

Stress kan zich op verschillende manieren uiten in je lichaam. Zo kun je last hebben van slapeloosheid, oververmoeid zijn en last hebben van hoofdpijn. Voor mij herkenbare symptomen van stress zijn piekeren, een opgejaagd gevoel hebben en neerslachtig zijn. Wanneer ik teveel verschillende dingen moet doen en constant achter de feiten aanloop, ervaar ik stress. Ik kan me dan constant opgejaagd voelen door alles wat ik nog moet doen en ik blijf hier eindeloos over nadenken. Daardoor voel ik me niet fijn en zit ik niet lekker in mijn vel.

In een artikel van Han Baeten lees ik dat stress beroepsziekte nummer één is geworden en dat veel mensen hierdoor werk verzuimen. Er wordt benoemd dat in een reguliere aanpak van stress de nadruk vaak ligt op het in kaart brengen van de omgeving en de persoon en vervolgens een begeleiding of behandeling wordt ingezet op het verbeteren van de negatieve gedachten en hun gedrag. Echter wordt er ook beweerd dat door middel van het verbeteren van voeding, slaap en bewegen een verbetering waar te nemen is in het ervaren van stress.

Om te kunnen weten hoe je het beste stress kunt verlagen, moet je eerst weten wat stress precies is. Ook moet je weten hoe dit proces van stress werkt in jouw lichaam. Ik ben een aantal onderzoeken door gaan lezen en ik zal proberen om op een zo duidelijk mogelijke manier uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij langdurige stress cortisol wordt geproduceerd. Deze verhoogde cortisolwaarden kunnen de hippocampus beschadigen. En dit laatste is funest. De hippocampus heeft namelijk juist de functie om stress te remmen. Wanneer de hippocampus beschadigd raakt, neemt deze functie af en zul je dus nog meer cortisol produceren en kom je in een negatieve spiraal terecht.

Indien de hippocampus beschadigd raakt, kun je dit merken doordat je geheugen minder goed werkt of doordat je minder concentratievermogen hebt. Daarnaast kun je hierdoor last krijgen van angsten en een neerslachtig gevoel. Dit zijn dus de symptomen die je kunt ervaren wanneer je stress hebt.

Maar waarom zou hardlopen goed kunnen zijn in het verlagen van deze stress? Volgens ‘Bewegen Voor Je Brein’ komt er na het uitvoeren van een aerobe training een stofje vrij, namelijk BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Dit stofje zorgt ervoor dat je hippocampus herstelt. Eigenlijk zorgt dit stofje er specifiek voor dat de cortisol geen schade kan aanrichten aan jouw hippocampus. Daarnaast stimuleert BDNF het lichaam om dopamine af te geven. Wellicht heb je wel eens gehoord van dopamine. Dopamine werkt op een antidepressieve manier en zorgt ervoor dat je geluk en blijdschap kan ervaren.

img_9540
BDNF is dus een hele belangrijke stof. Het zorgt op twee manieren voor meer ontspanning en geluk. Aan de ene kant heeft het dus invloed op je hippocampus (waardoor de cortisol minder schade aan kan richten). Daarnaast zorgt deze stof voor de afgifte van dopamine waardoor je meer geluk voelt. Dit laatste zorgt in een stressvolle periode automatisch voor iets meer ontspanning.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat hardlopen (aerobe training) dus effect heeft wanneer je stress wilt verlagen. Echter zal krachttraining of een HIIT training dit effect niet bewerkstelligen. Wanneer je een krachttraining doet, komen deze stoffen niet op deze manier vrij en zal het effect veel minder zijn.

Tot slot wil ik afsluiten met een belangrijke kanttekening in dit verhaal. Sporten op een aerobe manier kan dus bijdragen aan het verlagen van jouw stressniveau. Echter geldt dan niet: hoe meer je gaat hardlopen, des te minder stress je hebt. Indien je namelijk teveel gaat hardlopen, kan het averechts werken en kun je zelfs meer stress gaan ervaren. Het is belangrijk om met mate te bewegen en dit niet te overdrijven. Ook moet je rekening houden met de intensiteit van jouw training en met de hoeveelheid rust tussen de looptrainingen door. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk in de zone van vetverbranding te lopen, indien je loopt om je stress te verlagen. Wanneer je het niet vertrouwd, kun je hiervoor natuurlijk hulp zoeken van een professional, zoals bijvoorbeeld een running therapeut.

Hoe ga jij zelf om met stress? Ga jij wel eens hardlopen om stress te verlagen? Laat het hieronder weten in een reactie!