14 nov 2016 | Wielrennen

5 x voordelen van fietsen

Hardlopen is één van de meest populaire ‘lifestyle’ sporten ter wereld. Maar tegelijk is het één van de meest blessure gevoelige sporten. Zere knieën, een zijsteek, scheenbeenvlies ontsteking: het ligt allemaal op de loer. Het kan natuurlijk ook zijn dat hardlopen gewoon niet jouw ding is. Ben je op zoek naar iets anders? Denk dan eens aan fietsen.

Fietsen of wielrennen komt op vele vlakken overeen met hardlopen, maar is ten eerste gewoon veel minder blessure gevoelig. Daarnaast gaat het veel sneller dan hardlopen. Je kunt veel meer kilometers afleggen in een kortere tijd. Dat kan heel leuk, maar ook handig zijn! In dit artikel deel ik vijf voordelen van fietsen.

1. Minder blessuregevoelig

Wielrennen is een sport waarbij de kans op blessures vrij klein is. Dit staat trouwens los van wanneer je valt met een fiets. Dan kan er natuurlijk van alles mis gaan (denk aan breuken en kneuzingen). Wanneer je de sport uitvoert op een goed afgestelde fiets, die daarnaast de goede maat heeft voor jou, heb je weinig kans op een blessure. Doordat je lichaam op een andere manier kracht uitoefent, wordt de druk op je gewrichten minder en heb je minder snel last van bepaalde pijntjes.

freedom

2. Vrijheid

Fietsen zorgt voor een bepaald gevoel van vrijheid. Je kunt gaan waar je wilt. Je bent even weg en kunt je ook even helemaal afsluiten van de normale dagelijkse bezigheden. Even – zonder sociale media – loskomen van alles waar je mee bezig was. Het is bijna een soort mindfulness sport. Je hoofd wordt, een soort van, opgeruimd. Wanneer ik zelf ga fietsen, heb ik vaak een vakantiegevoel. Dat zegt al voldoende!

3. Waar je maar wilt

Wielrennen kan overal. Dat maakt het juist zo’n toffe sport. Ik vind het altijd fijn om nieuwe plaatsen, steden of natuurgebieden te ontdekken op de fiets. Ook hardlopend doe ik dit graag. Echter gaat het op de fiets iets sneller en kun je dus nog grotere gebieden bekijken.

img_7359

4. Lekker buiten

Wanneer je gaat fietsen ben je natuurlijk lekker buiten! Dat betekent genieten van het lekkere weer, in plaats van de loopband binnen of de squats in de bloedhete sportschool. Daarnaast is het in de zomer, met 25-30 graden buiten, eigenlijk te warm om te gaan hardlopen. Fietsen kan juist wanneer de temperatuur goed oploopt. Door de snelheid zorg je voor rijwind en dit kan heel verkoelend zijn en dus veel fijner dan hardlopen in de zomer. Echter is wielrennen in de herfst en winter al gauw te koud. Pak je dan goed in!

5. Social ride

Wanneer je gaat wielrennen kun je het sporten combineren met bijkletsen met vriendinnen. Dit is op de eerste plaats misschien wel tijdsbesparend, maar ook hartstikke gezellig. Samen sporten vind ik meestal veel leuker dan alleen. Je kunt elkaar daarnaast ook uitdagen om een tandje verder te gaan of harder te trappen. Je kunt onderlinge sprintjes trekken of met groepjes meedoen aan een georganiseerd evenement. Er worden in Nederland ieder jaar heel wat toertochten georganiseerd. Je rondje is dan al vastgelegd en je kunt genieten van nieuwe, onbekende routes.

Al met al genoeg redenen om eens te denken aan fietsen of wielrennen. Het blijft natuurlijk ook een sport waar je lekker wat energie in kwijt kunt. Dus voor je lichaam is het ook één groot voordeel! Binnenkort zal ik eens wat tips delen om te beginnen met wielrennen, want zoals ik schreef is een goed afgestelde fiets van groot belang.

Fiets jij weleens? Heb je zelf een racefiets? Wat zijn jouw redenen om te gaan wielrennen? Laat het me weten in de comments!