18 nov 2016 | Geluk, Lichaam

ABSession

Een paar jaar geleden dacht ik dat ik gelukkiger zou worden als mijn gewicht zou dalen. Ik dacht dat mijn geluk lag in slanke benen, gespierde billen en een strakke buik. Jarenlang dacht ik dat maatje XXS mij succesvol en gelukkig zou maken. And guess what? Helaas pindakaas!

De laatste jaren is er een trend te zien met betrekking tot gezond eten. Mijn Instagram-feed staat dagelijks vol met foto’s van pas getrainde armen, benen en ruggen. De buik voert daarin trouwens de boventoon. Dit lichaamsdeel wordt erg veel gepost. Ik wil niet oordelen over de geplaatste foto’s, want iedereen moet kunnen delen wat hij of zij wil. Dat is ook helemaal oké. Ook begrijp ik wel dat je de resultaten van het harde trainen graag wilt laten zien. Daar mag je uiteraard ook heel trots op zijn. Waar ik wel van schrik is de enorme fixatie op deze ‘abs’. Ik weet namelijk dat er geen geluk zit in het creëren van een zo mooi mogelijk lichaam. Geluk heeft, volgens mij, te maken met je mindset. Geluk zit niet in het creëren van een zo perfect, slank, gespierd of gezond mogelijk lichaam.

rule-comparing

Waar wil ik heen met dit artikel? Ik wil in ieder geval geen discussie voeren over datgene wat gezond en niet gezond is. De afgelopen jaren is dit namelijk een erg populair onderwerp van (eindeloze) discussies. Wat de één bestempelt als gezond, kan door een ander zomaar als vergif voor je lijf worden ervaren. Het lijkt erop dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet. Niemand heeft een antwoord op de vraag wat gezond is en waarschijnlijk bestaat hierin ook geen eenduidig antwoord. Het enige dat ik hierover kan schrijven, is dat het volgens mij het meeste te maken heeft met balans en ‘met mate’. Er zijn gelukkig steeds meer mensen die dit zo ervaren.

Daarnaast zou ik zo graag willen dat iedereen realistisch kan kijken naar de foto’s die online worden gezet. De obsessie voor goed getrainde buikspieren, gezond eten en een perfect uiterlijk baart me soms zorgen. Deze obsessie zie ik in mijn omgeving steeds vaker opkomen. Want wat gebeurt er wanneer je je teveel gaat focussen op dit ‘gezonde eten’ en perfecte plaatje? Ik herken veel vanuit mijn eetstoornis. Dit obsessief focussen op gezond eten kan leiden tot stress of sociaal en mentaal lijden. Omdat het gezonde eten niet overal te verkrijgen is en niet bij iedere vriendengroep of studentenclub op tafel staat, kun je in een sociaal isolement raken.

image
De focus op deze aspecten heeft mij juist veel mentaal lijden, stress en ongeluk gebracht. Ik was weliswaar niet puur bezig met gezond eten, maar mijn controle op het eten was funest. Deze controle zie ik bij een aantal mensen om mij heen ook terug. Schuldig voelen na het eten van pizza, friet of chocolade is namelijk niet nodig. Nogmaals: ik wil niet oordelen over anderen. Ik wil juist waken voor meiden die hier gevoelig voor zijn. Ik wil mensen bewust maken dat obsessief fixeren op eten en gewicht juist kan leiden tot het ervaren van minder geluk.

Een tip van mij hierin is: probeer te kiezen voor datgene wat jou echt gelukkig maakt. Zoek hierin, een voor jou goede, balans en wees eerlijk tegenover jezelf. Dat is hetgeen wat telt.

Hoe ga jij om met deze trend op de sociale media? Vind je het soms lastig om niet door te slaan in het ‘gezonde’? Laat het me weten in de comments!

bron afbeeldingen: pinterest