14 jul 2021 | Wielrennen

Fietsen in de bergen: 9 x handige tips

Misschien vind ik dit wel het allerleukste om te doen: fietsen in de bergen. Eerst flink afzien tijdens een lange, maar prachtige klim om vervolgens beloond te worden met het mooiste uitzicht en een heerlijke afdaling. Maar hoe pak je dat nou aan? Vandaag geef ik 9 tips voor het fietsen in de bergen!

1. Onderschat het niet

Fietsen in de bergen moet je niet onderschatten. Het lijkt een leuke uitdaging, maar het vraagt wel de nodige voorbereiding. Wanneer je alleen maar rustige duurritjes door het vlakke Nederland hebt gemaakt, zijn de bergen wel even een andere inspanning. Je hartslag gaat behoorlijk omhoog en ook het afdalen vraagt wat oefening. Het is goed om je hierop in te stellen.

2. Eten

Neem altijd voldoende eten mee wanneer je gaat fietsen in de bergen. Doordat je gemiddelde snelheid een stuk lager ligt dan tijdens een rit zonder hoogtemeters, ben je vaak langer onderweg. Daarnaast lever je ook een grotere inspanning, vanwege het klimmen. Zorg er dus voor dat je genoeg reepjes en/of gelletjes meeneemt. Met een hongerklop de bergen door is geen aanrader.

3. Drinken

Naast voeding is ook vocht belangrijk. Zeker wanneer je in de zomermaanden op de fiets zit, kan het behoorlijk warm zijn tijdens het fietsen in de bergen. Omdat je minder rijwind hebt bergop en doordat je hartslag hoger is, zul je het snel warm krijgen en meer zweten. Meer zweten betekent meer aanvullen en genoeg water meenemen is dus een must! Gelukkig zijn er in de bergdorpjes (en op de top) vaak voldoende tappunten om je bidon bij te vullen.

4. Helm

Een helm moet je ALTIJD dragen wanneer je gaat fietsen, maar met name in de bergen vind ik het heel belangrijk. Wanneer je na een pittige klim die steile afdaling gaat nemen, haal je soms snelheden rond de 70 kilometer per uur (als het niet meer is). Dan is een helm echt noodzakelijk!

5. Check je materiaal

Voordat je gaat fietsen in de bergen is het verstandig om je materiaal goed te checken. Zijn je remblokjes nog goed? Heb je het juiste (berg)verzet erop zitten? Zorg ervoor dat je met een goed onderhouden fiets op pad gaat!

6. Kleding

Goede en comfortabele fietskleding is belangrijk. Daarnaast moet je in de bergen altijd rekening houden met het weer. Het kan immers zomaar omslaan! Tijdens het klimmen kun je het ontzettend warm hebben, maar gedurende een afdaling heel erg afkoelen. Het is dan prettig om een windstopper of jasje bij je te hebben, zodat je deze voor de afdaling kunt aantrekken.

7. Begin rustig

Begin altijd rustig wanneer je gaat fietsen in de bergen. Verspil niet al je (kostbare) energie in het begin van je rit. In de bergen fiets je gemiddeld vaak langzamer, waardoor je al gauw lang op pad bent. Het is fijn om je energie dan goed te verdelen.

8. Eigen tempo

Iedereen heeft een ander tempo. De één fiets iets gemakkelijker omhoog dan een ander en het is daarom ook heel belangrijk om een eigen tempo te kiezen. Zoek een fijn ritme waarmee je de top gaat bereiken! Wanneer je een te hoog tempo kiest, is het risico dat je jezelf opblaast groot.

9. Geniet

Tot slot wil ik nog de tip geven om te genieten. In de bergen fietsen vind ik altijd iets magisch. Je komt op de meest mooie plekken en wanneer je de top hebt bereikt, geeft dit vaak een enorme kick. Hoe zwaar je het onderweg ook hebt, denk aan dat eindpunt! En vaak ben je bovenop binnen een paar minuten alweer op adem gekomen en kun je niet wachten om nog een keer te gaan.

Ga jij weleens fietsen in de bergen?