9 apr 2021 | Hardlopen

Dit had ik als beginnende hardloper willen weten

Inmiddels ben ik alweer een aantal jaren fanatiek aan het hardlopen. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik mijn eerste rondjes in het Noorderplantsoen liep, op oude sneakers met een stopwatch horloge om mijn pols en in oud setje sportkleding. Wat had ik als beginnende hardloper willen weten? Ik deel het in dit artikel!

Meer is niet altijd beter

Meer, langer of verder hardlopen is niet altijd beter. Het gaat er niet om hoe ver of lang je loopt. Natuurlijk is het leuk om jezelf uit te dagen en steeds langere afstanden te gaan lopen. Toch heb ik een periode gedacht dat ik altijd maar meer kilometers moest maken om beter te worden. Niet nodig!

Sneller lopen in je training is niet per se beter

Dit leerde ik van Rob Veer. Hij heeft me uitgelegd dat je alle facetten moet trainen. Ik was gewend om al mijn duurloopjes in hetzelfde (redelijk) snelle tempo te lopen. Toen kwam ik erachter dat de echt lange duurlopen vooral in die lage zones gelopen moesten worden. Snelheid kun je natuurlijk maken in je training, maar dan moet het kort en echt hard zijn, zoals tijdens een intervaltraining. De rust daarna kan weer in een lager tempo. Ik leerde dus veel meer variëren in snelheid en dit heeft me heel veel opgeleverd.

Hardloopschoenen moeten vooral goed zitten

Sommige hardloopschoenen zijn zo mooi, maar zitten verschrikkelijk. Niet iedere schoen past bij jou als loper. De ene schoen is meer voor een zware loper, een andere weer voor een juist lichte loper. Je hebt schoenen voor snelle trainingen en schoenen voor rustige duurlopen. Toen ik net begon met hardlopen dacht ik dat ik op alle schoenen wel kon lopen. Dat bleek niet zo te werken!

Blessures kun je echt voorkomen

Zelf ben ik gezegend met een sterk lichaam en ik heb tot nu toe nauwelijks last van blessures gehad *even afkloppen*. Maar niet alle blessures bleven mij bespaard. Zo heb ik tijdelijk last gehad van een runner’s knee. Al snel kwam ik erachter dat ik dit echt had kunnen voorkomen. Door de juiste spieren te trainen tijdens krachttraining en je lichaam soepel te houden met foamrollen heb je minder kans op blessures. Natuurlijk weet ik dat dit geen garantie is en dat je ook heel erg pech kunt hebben.

Je kunt (bijna) alles trainen

Of je echt alles kunt trainen? Dat weet ik niet zeker. Toen ik net begon met hardlopen vond ik een halve of hele marathon zo ontzettend ver. Het leek me onmogelijk om zo lang achterelkaar te gaan lopen. Door het lopen heel rustig op te bouwen en van afstand naar afstand te trainen, komen ook dat soort onmogelijke doelen in beeld. Inmiddels heb ik 7 marathons gelopen en dat had ik 10 jaar geleden nooit durven dromen!

Samen trainen kan je sneller maken

En dat niet alleen; het is ook gewoon ontzettend leuk om de passie voor het lopen te kunnen delen met anderen. Ik heb zoveel plezier gehad tijdens mijn trainingen bij de atletiekvereniging. Ik kan niet wachten om ook in Haarlem een fijne loopgroep te gaan zoeken. Hopelijk kan dit na corona gauw weer!

Herkenbaar? Wat had jij als beginnende hardloper willen weten?