10 mrt 2021 | Essentials

Hardloopschoenen kopen: hier moet je op letten

Het is een veelgestelde vraag aan mij: welke hardloopschoenen raad je aan? Wil je hardloopschoenen kopen, maar heb je geen idee waar te beginnen en waar je op moet letten? In dit artikel hoop ik je hiermee te kunnen helpen.

Ten eerste wil ik aangeven dat dit allemaal best lastige vragen zijn. Dat komt voornamelijk doordat hardloopschoenen ontzettend persoonlijk zijn. Ik weet natuurlijk niet wat voor type loper jij bent. Zomaar een schoen aanraden zou ik dan ook nooit doen. Wel zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om een fijne hardloopschoen te vinden. Ik hoop je in dit artikel op weg te helpen.

1. Pronatie

Ten eerste is het goed om te kijken naar de pronatie. Eigenijk kun je hardlopers onderverdelen in drie groepen: onderpronatie, neutraal of overpronatie. Wat betekent dit eigenlijk?

Onderpronatie wil zeggen dat je de meeste druk op de buitenkant van je voet hebt. Tijdens het lopen land je op de buitenkant en je kantelt eigenlijk nauwelijks naar binnen. De neutrale loper landt ook op de buitenkant, maar kantelt daarna richting de binnenkant. De druk ligt eigenlijk heel neutraal op de voet. Tot slot heb je de groep met overpronatie. Hier komt de druk, zoals je wellicht verwacht, vooral op de binnenkant van de voet te liggen. Je landt op de buitenkant, maar kantelt daarna erg veel naar binnen.

In principe is er geen goed of fout aan deze drie groepen. Als je overproneert betekent dat niet dat je een minder goede loper bent. Het is alleen wel belangrijk om te weten wanneer je goede en passende hardloopschoenen wilt kopen.

2. De juiste maat

Deze fout heb ik in het verleden weleens gemaakt. Ik kocht te kleine hardloopschoenen. Eigenlijk zou ik iedereen aanraden om je hardloopschoenen een maat groter dan je eigen schoenmaat te kopen. Dit komt doordat je voeten vaak wat uitzetten tijdens het lopen, maar ook omdat je door de schok iets naar voren schuift met je tenen.

3. De juiste pasvorm

Niet alleen de lengte van de schoen is belangrijk, maar ook de breedte. Ik heb zelf erg smalle voeten dus dan heb ik ook behoefte aan een slanke schoen. Heb jij wat bredere voeten? Dan moet je hier ook rekening mee houden bij het kopen van hardloopschoenen. Over de breedtematen vond ik de volgende informatie:

‘De reguliere maten zijn bij dames 1B en bij heren 1D. Wanneer je erg smalle voeten hebt, kan je ook extra smalle schoenen bestellen. Extra smalle schoenen hebben ‘narrow’ als toevoeging of bij dames de aanvulling 2A en bij heren 1B. En als je voeten extra breed zijn, kan je extra brede schoenen bestellen. Extra brede schoenen hebben ‘wide’ als toevoeging of bij dames de aanvulling 1D en bij heren 2E of 4E.’

4. Doel

Een volgende tip is om rekening te houden met jouw sportieve doelen. Train je voor een marathon? Loop je lange afstanden? Wil je er vooral snelle wedstrijden op lopen? Of juist je rustige duurlopen? Of ben je een beginner en ben je van plan eens per week een rondje te lopen? Dit allemaal speelt ook mee in je keuze voor de juiste hardloopschoenen. Je kunt dan kijken naar de juiste demping en het gewicht van een hardloopschoen. Snelle schoenen zijn vaak lichter en reactief. Een zwaardere schoen is vaak comfortabel en geeft meer steun. Dit zou wellicht voor een beginner weer fijner zijn.

Maar niet alleen je doel is belangrijk als je kijkt naar het gewicht van een schoen. Ook andere factoren spelen mee. Zo is je eigen lichaamsgewicht van belang, maar ook je loopstijl en je ervaring. Een lichte loper kan vaak goed uit de voeten met een lichte hardloopschoen. Heb je meer lichaamsgewicht dan heb je wellicht baat bij een iets zwaardere en stuggere schoen, zodat er voldoende stabiliteit is.

Zoals je leest is hardloopschoenen kopen een heel proces. Het is niet iets dat je heel gemakkelijk online doet en ik raad eigenlijk ook altijd aan om naar een winkel te gaan. Dat is in coronatijd iets moeilijker, maar volgens mij kun je ook nu weer afspraken maken bij hardloopspeciaalzaken. Doe dat dus zeker wanneer je nog niet weet welke schoen bij jou past!

Benieuwd welke schoenen mijn favoriet zijn op dit moment? De HOKA ONE ONE Carbon X 2 draag ik graag voor snelle tempotrainingen. Verder is de Nike Pegasus mijn ultieme favoriet als het gaat om duurtrainingen. Ook de nieuwste Ultraboost 21 van Adidas gebruik ik op dit moment graag.

Op welke schoenen loop jij graag? Is hardloopschoenen kopen voor jou ook een lastig klusje?