19 feb 2021 | Sport

Nieuwe gewoontes aanleren

Inmiddels zitten we op dag 50 van 2021. Dat betekent dat de eerste goede voornemens wellicht al gesneuveld zijn. Nieuw gedrag aanleren en daar een gewoonte van maken duurt namelijk gemiddeld 66 dagen. Maar hoe doe je dat eigenlijk: nieuwe gewoontes aanleren? En hoe houd je het vol? Ook deel ik hoe het gaat met mijn eigen goede voornemens en of dit inmiddels al een gewoonte is geworden. 

Eerder schreef ik al waar ik me komend jaar vooral op wilde richten. Eigenlijk staat 2021 voor mij in het teken van de gezonde balans behouden en verder ontwikkelen. Dit betekent blijven sporten, maar wel vanuit gezonde gedachten en liefde voor mijn lijf. Zo heb ik meer yoga toegevoegd aan mijn sportroutine, maar kies ik ook veel vaker voor een lange wandeling. Dit is minder belastend voor mijn lichaam, maar zorgt wel voor de gezonde dagelijkse beweging. 

Naast deze beweegdoelen heb ik ook wat doelen op het gebied van voeding gesteld. Iets waar ik vooral heel ontspannen mee om wil blijven gaan, omdat mijn eetstoornis verleden daar ook belang bij heeft. Wel drink ik weinig tot geen alcohol en minder koffie. Ik merkte dat ik op een werkdag gemakkelijk vier of vijf kopjes koffie kon pakken. Op dit moment drink ik cafeïnevrije koffie en dat bevalt me heel erg goed. Het lijkt alsof minder cafeïne drinken heel veel rust geeft in mijn lichaam. Ik voel me minder gejaagd en mijn hoofd voelt rustiger aan. 

De doelen, voornemens of nieuwe gewoontes bedenken is vaak niet zo moeilijk. Veel mensen willen bijvoorbeeld meer bewegen. Maar het echt volhouden? Dat kan nog weleens lastig zijn. Wanneer het een keer niet is gelukt, is een tweede keer overslaan heel verleidelijk. Het dan weer goed oppakken blijkt ontzettend lastig. Maar wat helpt nou om dit nieuwe gedag vol te houden en uiteindelijk een nieuwe gewoonte aan te leren? Ik geef je graag een aantal tips!

1. Waarom?

Schrijf op waarom je dit gedrag graag wilt aanleren en deze gewoonte belangrijk voor je is. Dit helpt mij eigenlijk altijd het meest. Waarom wil je meer bewegen? Waarom is het belangrijk voor jou om meer te bewegen? Wat levert dit nieuwe gedrag je uiteindelijk op? Wil je graag een betere conditie? Een gezonder lichaam? Merk je dat de rust in je hoofd helpend is tegen stress op je werk? Probeer het zo specifiek mogelijk te maken.

2. Houd het bij

Wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat met je nieuwe gedrag kan het heel helpend zijn om het bij te houden. Maak bijvoorbeeld een schema voor jezelf en plak dit op de koelkast. Dit heb ik bijvoorbeeld zelf gedaan met het doen van push-ups. Ik wilde heel graag leren opdrukken. Hiervoor heb ik, samen met mijn vriend, een schema op de koelkast geplakt. Iedere dag, wanneer we de push-ups hebben gedaan, kruisen we dit af. Het klinkt heel kinderachtig, maar geloof me: het werkt! 

3. Beloon jezelf

Tot slot is beloning heel erg belangrijk. Wil je meer bewegen? Dan heeft a.s.r. Vitality* wellicht een handige tool voor je om het bewegen nog makkelijker te maken. a.s.r. Vitality is een beweegprogramma dat je gebruikt via de a.s.r. Vitality app. Door te bewegen word je beloond. Het is bewezen dat jezelf belonen helpt om dit nieuwe gedrag aan te leren en er uiteindelijk ook echt een gewoonte van te maken. In de app krijg je iedere week een beweegdoel en als je deze behaalt, dan word je wekelijks, maandelijks en jaarlijks beloond. Dat kan in de vorm van een leuk cadeau, jaarlijkse cashback op je aanvullende zorgverzekering en je kunt het aankoopbedrag van je Apple Watch of Fitbit terugverdienen. Mocht je nog niet verzekerd zijn bij a.s.r. is dat geen probleem! Je kunt het 12 maanden zonder verzekering proberen.

Ik ben ook heel benieuwd naar jouw voornemens en hoe het daarmee gaat. Lukt het jou om nieuw gedrag aan te leren en er een gewoonte van te maken? Of zijn de voornemens inmiddels gestrand? Ik ben heel benieuwd! Laat het hieronder weten in de reacties.

*Dit artikel is in samenwerking met a.s.r. Vitality tot stand gekomen.