5 feb 2021 | Hardlopen

9 x tips voor hardlopen in de sneeuw

Het wordt winter! Als we de weergoden mogen geloven, komt er dit weekend een dik pak verse sneeuw. En daar ben ik gek op! Ik krijg meteen weer wintersportkriebels, maar ook mijn hardloopschoenen trek ik heel graag aan voor een rondje hardlopen in de sneeuw. Dat voelt voor mij echt als buitenspelen. Toch krijg ik vaak vragen over hardlopen in de sneeuw. Hoe pak je dat aan? Vandaag geef ik 9 tips!

1. Waterdichte kleding

Waterdichte kleding kan handig zijn wanneer je gaat hardlopen in de sneeuw. Uiteraard blijft sneeuw een natte bedoeling en zeker wanneer het nog uit de lucht komt, kan het handig zijn om een waterdicht jasje te dragen. Indien je ze hebt, zou ik aanraden waterdichte schoenen te dragen. Zelf heb ik hier één paar van en die draag ik daarom ook graag in dit soort omstandigheden. Natuurlijk zijn gewone loopschoenen ook geschikt, maar de kans op natte sokken is dan wel wat groter.

2. Laagjes

Wanneer er sneeuw ligt, is het vaak koud. Daarom is het verstandig om bij je kledingkeuze rekening te houden met meerdere laagjes. Kies sowieso voor goede thermokleding, zodat je warm en droog blijft. Verder ben ik zelf altijd fan van een goede bodywarmer.

3. Korte looppas

Wanneer er sneeuw ligt, is het slim om je looppas in te korten. Door te kiezen voor kortere passen, glijd je minder snel uit.

4. Kies de juiste ondergrond

Er zijn natuurlijk veel verschillende opties wanneer je gaat hardlopen in de sneeuw. Je kunt er voor kiezen om op een schoongemaakte weg te gaan lopen. Dat is misschien een veilige optie. Zelf kies ik er echter graag voor om in het bos of onverhard te lopen. Juist wanneer de sneeuw vers is, heb je veel grip en is de kans op uitglijden klein. Ik ben dol op dat krakende geluid!

5. Kies de juiste schoen

Zoals ik hierboven al schreef, kun je een waterdichte hardloopschoen aantrekken wanneer je gaat lopen in de sneeuw. Ook is het verstandig om te kijken naar het profiel onder je loopschoenen. Indien je trailschoenen hebt, is dit een goede keuze. Zelf heb ik geen trailschoenen, maar probeer ik wel altijd schoenen te dragen met een goede zool (zonder teveel slijtage).

6. Verzorg je schoenen

Na een rondje door de sneeuw is het belangrijk om je schoenen goed te verzorgen. Door het vocht en de kou hebben je loopschoenen het zwaar te verduren. Droog je schoenen na je training liever niet op de verwarming, want dit is vaak veel te warm voor de schoen. Op deze manier droogt de schoen en zool sneller uit en kun je er minder lang plezier van hebben. Zelf doe ik altijd kranten in mijn schoen en soms haal ik het zooltje eruit. Vaak zijn de schoenen dan na een dag droog. Het is prettig om meerdere hardloopschoenen te hebben. Dan hebben ze langer om te ”herstellen” na je training.

7. Houd rekening met je training

Niet iedere training is even gemakkelijk om te doen in de sneeuw. Zelf kies ik liever voor een rustige duurloop en minder graag voor harde intervaltrainingen. Doordat de ondergrond minder voorspelbaar is, zou ik het zelf niet zo prettig vinden om flink tempo te moeten maken. Mocht je meer ervaring hebben of een schone weg kunnen vinden, kun je natuurlijk wel tempowisselingen doen.

8. Pas je tempo aan

Dit sluit goed aan bij punt zeven. Zeker wanneer je het hardlopen in de sneeuw best spannend vind, zou ik aanraden om een rustig tempo te kiezen. Op deze manier is de kans op glijpartijen minder groot.

9. Geniet

Tot slot: geniet! Hardlopen in de sneeuw vind ik een van de mooiste dingen om te doen. Het heeft iets magisch en de natuur ziet er prachtig uit. Probeer vooral te genieten van het lopen en van de mooie omgeving!

Houd jij ook zo van hardlopen in de sneeuw? Of liever niet?