Wanneer je menstruatie uitblijft door sport

Wanneer je menstruatie uitblijft door sport

Gisteren deelde ik voor het eerst iets over mijn menstruatiecyclus en hoewel dit natuurlijk best een persoonlijk onderwerp is, denk ik ook dat het goed is om hier openheid over te geven. Ik kreeg namelijk heel veel vragen over hoe lang mijn cyclus weg is gebleven en hoe het uiteindelijk is teruggekomen. In dit artikel vertel ik meer over het hebben van geen menstruatie door sport.

Het is een heel persoonlijk onderwerp, maar uiteindelijk is het iets dat alle vrouwen (hopelijk) meemaken: de menstruatie. Eigenlijk is mijn menstruatie altijd heel gemakkelijk geweest. Rond mijn 13e of 14e was ik voor het eerst ongesteld. Het was meteen regelmatig en kwam met de nodige buikkramp. Niet extreem, maar ik voelde het wel altijd goed aan.

Verder was ik gezegend met een klachtenvrij pakket dus ik klaagde niet. Wel ging ik al snel aan de anticonceptiepil. Deze heb ik braaf geslikt en sloeg ik, gestructureerd en perfectionistisch als ik ben, nooit over. Altijd rond dezelfde tijd nam ik de pil en ook dit ging zonder bijkomende klachten. Ik merkte, volgens mij, niet heel veel van de hormonen.

Toen ik een eetstoornis ontwikkelde rond mijn 17e stopte ik tijdelijk met de pil. Omdat ik heel veel was afgevallen en een veel te laag lichaamsgewicht had, bleef mijn menstruatie (logischerwijs) uit. Het duurde lang voordat deze weer terugkwam. Meteen daarna begon ik ook weer met de pil als anticonceptiemiddel. Jarenlang slikte ik de hormonen totdat ik eind vorig jaar opmerkte dat ik was afgevallen en (extreem) veel sportte. Mijn huisarts vroeg: ‘Menstrueer je nog wel?’. Ik twijfelde. Doordat ik aan de pil was, kon ik dat niet echt weten. Ik besloot te stoppen met de pil, want ik wilde uiteindelijk wel weten of ik nog een cyclus had.

Het duurt in de meeste gevallen een tijdje voordat de menstruatiecyclus opgang komt na (jarenlang) gebruik van de pil. Zo ook bij mij. Echter wist ik niet of dit nog normaal was. Het duurde wel erg lang! In mijn geval hing dit dan ook samen met langdurig en veel sporten. Ik had weinig vetten en veel spiermassa. Mijn lichaam was niet sterk genoeg voor een cyclus dus dit bleef uit. Ik had maandenlang, maar misschien al jarenlang, geen menstruatie door sport.

Dit was ook meteen mijn grootste motivatie in het vinden van een gezonde balans en relatie met sport. Ik wil een gezond lichaam dat werkt. En als je menstruatiecyclus niet op gang komt, dan is je lichaam niet helemaal gezond. Het is niet oké als je menstruatie uitblijft. Gelukkig was ik me hier heel bewust van. Het werd mijn nummer één prioriteit: een gezond lichaam en dus een regelmatige cyclus.

Gisteren kreeg ik op mijn story al heel veel vragen over mijn menstruatiecyclus en hoe deze weer terug is gekomen. Wat voor mij heeft geholpen is minder sporten, aankomen in gewicht, meer rust nemen en geduld hebben. Natuurlijk kan ik niet zeggen wat precies heeft gewerkt en wat voor jou zou kunnen werken. Ik denk wel dat rust nemen en goede voeding heel belangrijk is. Ook moet je echt geduld hebben. Als je besloten hebt om minder te gaan sporten, meer te rusten en beter te eten, kan het alsnog maanden duren voordat je cyclus terugkomt. Mocht je het niet vertrouwen, zou ik altijd aanraden om naar een arts te gaan om dit te bespreken. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen!

Sinds kort houd ik mijn cyclus bij via Daysy. Hiermee meet ik iedere ochtend mijn temperatuur en geef in mijn menstruatiedagen door. Op dit moment is mijn cyclus nog niet heel regelmatig, maar ik ben allang blij dat het weer (enigszins) werkt.

Is jouw menstruatie wel regelmatig? Heb je ook ervaring met het uitblijven van menstruatie door sport? Ik ben benieuwd!

4 Reacties

 1. Sabina
  december 16, 2020 / 9:19 pm

  Hoi Japke,

  Ik weet niet of sport bij mij de reden is, maar ik vermoed van wel. Na mijn 2e zwangerschap weer flink afgevallen en nu weer vol aan het hardlopen (tussen de 60 en 90 km in de week) dus ik vermoed dat sport wel de reden is.

 2. Mar
  december 16, 2020 / 10:17 pm

  Zolang het vele sporten gepaard gaat met een bijbehorend voedingspatroon hoef je niet af te vallen. Met een eetstoornis (verleden) is dat dan toch wel vaak een probleem. M.im.is dus altijd sprake van een combinatie tussen eten en bewegen als het gaat om afvallen en aankomen.

 3. Ils
  december 24, 2020 / 12:38 pm

  Hoi Japke,
  Wat goed dat je hier over schrijft! Ik geloof echt dat dit voor veel meer vrouwen een probleem is dan we weten, ook omdat zoveel vrouwen aan de pil zijn, en je het dan dus helemaal niet door hebt! Ook is het volgens mij een mythe dat alleen echte ‘atleten’ of vrouwen met ondergewicht hier last van kunnen krijgen: het is ook maar net hoe gevoelig je lichaam is voor stress, want dat is uiteindelijk hoe je lichaam reageert op teveel sporten en/of te weinig eten en rusten.
  Ik zit momenteel zelf in het proces van aankomen: meer eten, minder sporten. Dit is best een pittig proces! Ik moet heel erg leren loslaten, accepteren, chillen, en vooral niet vergelijken met anderen. Ook heel leerzaam dus! In februari staat er weer een bloedonderzoek gepland, dus ik hoop heel erg dat ik dan het resultaat ervan zie in de hormonen. Ik ben op het boek ‘No period, now what?’ gestuit, wat helemaal hierover gaat. Ik was benieuwd of jij dit boek ook kent.
  Fijne feestdagen!

  • december 24, 2020 / 3:21 pm

   Hi Ilse,

   Dank voor je reactie! Zo herkenbaar. Ik zit in hetzelfde proces. Thanks voor de boekentip. Daar ga ik zeker ook iets over lezen.
   Jij ook fijne dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?