19 mrt 2020 | Hardlopen

9 x tips om motivatie te houden wanneer je hardloopdoel wegvalt

Wanneer je een fanatiek loper bent, is er een grote kans dat je de afgelopen maanden hebt getraind voor een doel dat nu is weggevallen. Misschien is jouw doel verplaatst naar later dit jaar, maar het kan ook zijn dat het helemaal gecanceld is. Vandaag deel ik 9 tips om motivatie te houden voor het hardlopen als je doel is weggevallen.

1. Relativeren en accepteren

Natuurlijk is het flink balen wanneer je hardloopdoel wegvalt. Zelfs al is de reden veel erger en staat de hele wereld op zijn kop. Nog steeds kan het wegvallen van zo’n doel een klap voor je zijn. Waarschijnlijk ben je al maanden aan het trainen voor die ene dag en de zwaarste trainingen had je misschien al achter de rug. Het heeft mij heel erg geholpen om het te eerst relativeren. Niemand kan hier iets aan doen en op dit moment zijn er hele andere dingen belangrijk. Het druk maken over een hardloopdoel is een luxe probleem. Dat plaatst het hardlopen meteen in een heel ander perspectief. Ook heeft dit me heel erg geholpen om het te accepteren. Doordat ik er zelf niks aan kan doen en ook niets kan veranderen, kan ik het enkel accepteren. Het is zo. Punt. Accepteren, loslaten én vooruit kijken! Op deze manier is het houden van motivatie voor het hardlopen een stuk gemakkelijker.

2. Niet voor niets

Onthoud dat je trainingen niet voor niets zijn geweest. Wellicht voelt dat wel even zo. Alle trainingen maken je uiteindelijk alleen maar sterker. Wanneer jouw hardloopdoel ook gaat zijn, je zult altijd profijt hebben van de trainingen die je de afgelopen tijd hebt gedaan.

3. Extra tijd om fit te worden

Bekijk het positief. Misschien voelde je je wel topfit worden in aanloop naar je doel, maar je kunt hier alleen maar sterker uitkomen. Je hebt namelijk meer tijd gekregen om nog fitter te worden en jouw hardloopdoel straks te behalen. Gebruik dit als motivatie om weer verder te gaan trainen.

4. Onderhouden conditie

Focus je de komende tijd op andere dingen dan jouw hardloopdoel. Probeer de fitheid die je hebt op een slimme manier te onderhouden. Haal hier dan ook je motivatie uit. Fit blijven is nu het doel. Ik zou aanraden om niet de zwaarste trainingen te doen. Hele lange of intensieve trainingen zou ik zelf even overslaan, maar probeer wat kortere duurlopen te doen en vaartspeltrainingen of lichte intervaltrainingen. Kleine tempowisselingen kunnen je lichaam prikkelen, maar zorgen ervoor dat je niet teveel van jezelf vraagt. Probeer wel te variëren!

5. Maak een nieuw schema

Maak voor jezelf een nieuw schema voor de komende drie of vier weken. Door structuur aan te brengen, is het gemakkelijker om motivatie te vinden en te houden om de deur uit te gaan. Wellicht heb je wel meer tijd om te trainen, omdat je thuis werkt. Maak hier dan ook gebruik van! Ga eens in de ochtend trainen voor je werk of juist tijdens de lunchpauze. Plan het in in je dag, want dit zorgt voor een goede stok achter de deur.

6. Stel kleine doelen

Stel wat kleine doelen voor jezelf de komende tijd. Doelen stellen helpt altijd bij het houden van motivatie. Als je dit doel niet kunt stellen in een hardloopevenement, probeer het dan in je trainingen te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een bepaald aantal kilometers per week gaan of een tempo- of wedstrijdloopje voor jezelf plannen. Een lezeres van mijn blog gaat een marathon per week lopen, dus iedere dag zes kilometer. Dat is een mooi voorbeeld van een doel stellen in je trainingen!

7. Leg de lat niet te hoog

Leg de lat de komende tijd niet te hoog voor jezelf. Doe waar je zin in hebt en gebruik deze weken om even te resetten en jezelf op te laden. Het doel is om fit te blijven dus houd dat in je achter hoofd. Niets moet, alles mag! Je kunt namelijk ook niet maandenlang focus houden. Even de lat wat lager leggen, zorgt ervoor dat je straks weer beter kunt focussen.

8. Doe eens wat anders

Soms krijg ik extra motivatie, wanneer ik mijn trainingen net even anders doe dan ik gewend ben. Loop eens een hele andere route of doe eens een hele andere training dan normaal. Rijd of fiets naar het bos in de buurt, het strand of een andere mooie plek om daar te trainen. Luister een nieuwe podcast of een gekke afspeellijst. Door even iets heel anders te doen, kun je net weer wat extra motivatie krijgen.

9. Alternatieve trainingen

Tot slot kun je ook motivatie houden in het hardlopen door juist wat alternatieve trainingen te doen. Zelf pak ik vaker de racefiets, maar je kunt ook kiezen om wat meer core-stability trainingen te doen. Nu je waarschijnlijk meer thuis bent, is dat een ideale activiteit tussendoor. Ook is het slim om weer eens de foamroller te gebruiken. Op deze manier blijf je fit en zorg je voor blessurepreventie voor als je weer los kunt voor jouw hardloopdoel!

Is jouw hardloopdoel ook weggevallen? Hoe zorg jij ervoor dat je motivatie kunt houden voor het hardlopen de komende tijd?