2 dec 2020 | Lichaam

Over een gezond lichaam

Dit jaar stelde ik mezelf als doel: goed voor mezelf zorgen en toewerken naar een gezond lichaam. Maar hoe doe je dat? Waar focus ik me dan op? Naast voldoende slapen, een balans vinden in sport, werken aan persoonlijke ontwikkeling, zit het ook in voeding en aanvullingen op mijn voeding.

Een gezond lichaam is anno 2020 misschien wel belangrijker dan ooit. We zijn ons er in ieder geval nog meer bewust van geworden. Dit geldt ook voor mij. Niet alleen door corona, maar ook doordat ik nog zoveel dromen, doelen en wensen heb voor de toekomst. Hiervoor is een sterk en gezond lichaam een must!

Verschillende factoren

Een gezond lichaam zit volgens mij niet in alleen gezonde voeding en bewegen. Er zijn ontzettend veel verschillende factoren die meespelen in het creëren van een gezond lichaam. Al snel kwam ik erachter dat ik op verschillende vlakken uit balans was geraakt. Eén van de dingen waar ik al over schreef is het doorslaan in sport. Dit overmatige sporten heeft voor een continue stressreactie op mijn lijf gezorgd. Hoewel je door veel sporten verwacht dat je gezonder zou moeten worden, zit daar ook een kantelpunt in. Je lichaam verliest namelijk ook heel veel belangrijke stoffen.

Naast sport heb ik ook veel aandacht besteed aan voeding. Eerlijk gezegd heb ik daar de afgelopen jaren te weinig bij stil gestaan. Ik eet waar ik zin in heb, geniet van lekker eten, een wijntje (of meer) en probeer ook nog redelijk gezond te eten. Maar of ik nou echt goed voor mezelf zorg daarin? Vul ik wel echt goed aan wat ik met sporten kwijtraak?

Motivatie en prioriteit

Door een gezond lichaam als belangrijkste doel te stellen, ben ik hier opnieuw mee aan de slag gegaan. Het is voor mij een belangrijke motivatie geweest in het minderen van sporten en het aanvullen van mijn voeding. Aangezien ik een aantal kilo’s was afgevallen door het vele sporten, heb ik mijn focus gelegd op aankomen en rust nemen rondom sport.

Naast dat ik mijn eetpatroon op de rit heb gekregen met een gezonde basis, en nog steeds heel veel genietmomentjes en af en toe dat glaasje wijn, ben ik ook gaan kijken naar aanvullingen. Wat heb je als sporter nou echt nodig?

Onlangs kreeg ik van Natriche* supplementen opgestuurd, speciaal voor sporters. In de Natriche Immune SPORT zitten verschillende ingrediënten waar je als fanatiek sporter veel baat bij hebt, waaronder Vitamine C, Selenium, Zink, Vitamine D3, ijzer en Betaglucan. Het is een combinatie die gericht is op het ondersteunen van het immuunsysteem. Dat is iets dat anno 2020 niet onbelangrijk is. Als sporter heb ik ook gemerkt dat je weerstand door pittige trainingen, zeker in dit herfst- en winterweer, wat minder kan zijn. Het immuunsysteem ondersteunen is dan een goed idee.

Tot slot heb ik ook nog gekeken naar mijn slaap. Toen ik student was kon ik nog heel gemakkelijk omgaan met de korte nachten, of zelfs nachten doorhalen. Dat is er voor deze oma niet meer bij. Ik merk dat ik steeds meer behoefte heb aan minstens acht uur slaap. Nu ik nog geen kinderen heb, geniet ik er dus ook nog maar even van dat dit kan. Mijn belangrijkste tip om voldoende te slapen? Investeer in een avondroutine en ga vroeg in bed liggen. Mijn valkuil is om te lang te blijven werken achter mijn laptop of te lang blijven kijken op Netflix.

Op deze manier hoop ik dat ik zo lang mogelijk zo gezond mogelijk blijf. Door op alle vlakken te zorgen voor een goede balans denk ik dat ik hierin goede stappen zet.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo gezond mogelijk blijft? Vul jij ook iets aan in de vorm van supplementen als sporter?

*Dit artikel is in samenwerking met Natriche tot stand gekomen.