Over aankomen en afvallen

Over aankomen en afvallen

Een langere tijd heb ik een stabiel gewicht gehad. Ik schommelde altijd rond een bepaald getal en ik had zelfs jarenlang geen weegschaal in huis. Helaas ben ik op dit moment, vanwege het vele sporten, flink afgevallen. Zo veel dat ik nu weer moet aankomen. Vandaag wil ik iets meer delen over het aankomen en afvallen van de afgelopen jaren.

Deze week kwam ik een foto van mezelf tegen. Het was een foto van acht jaar geleden, toen ik 21 was, genomen in Indonesië. Daar was ik zes weken aan het rondreizen met twee goede vriendinnen. Het was een geweldige tijd. Ik was op en top student, genoot intens van het leven en voelde me vrij. Het contrast met de jaren daarvoor was enorm. Niet alleen in gewicht, maar vooral in mijn hoofd. Vanaf mijn 17e tot mijn 20e had ik een eetstoornis. Over die periode heb ik al vaker geschreven op mijn blog.

Toen ik de foto van Indonesië terugzag, schrok ik. Wat een verschil met nu! Ik was daar op mijn ‘zwaarst’, maar tegelijkertijd ook heel gelukkig. Ik voelde me vrij, kon eten wat ik wilde zonder schuldgevoel en sporten deed ik alleen als ik zin had. Na die reis ben ik verder gegaan met studeren en begon ik met hardlopen: van kleine rondjes om het Noorderplantsoen tot drie marathons in een jaar.

Naast dat ik als persoon heel erg gegroeid ben, is mijn lijf ook erg veranderd. Ik ging steeds meer sporten. Jarenlang met plezier, maar sinds een aantal maanden werd het ook een strijd. De strijd zat vooral in mijn hoofd. Het ‘willen’ sporten werd ‘moeten’ en ieder rondje moest langer, verder of sneller. Ik viel terug in oud gedrag, een obsessie. Ik sloeg erin door en ontwikkelde opnieuw een ongezonde relatie met sport.

Naast dat het in mijn hoofd niet altijd zo gezellig meer was, veranderde ook mijn lichaam. Door het vele sporten, viel ik veel af. Ik kon het er simpelweg niet aan eten. Wellicht is het herkenbaar voor anderen die een eetstoornis hebben gehad, maar afvallen vormt vaak ook een trigger. Op dit moment heb ik dan ook een te laag gewicht en moeten er nog een aantal kilo’s bij om gezond te worden. Iets waar ik nu dagelijks hard voor aan het werk ben.

Nu ziet mijn lichaam er dus heel anders (eigenlijk ongezonder) uit dan acht jaar geleden. Opmerkelijk en ook een beetje schokkend vond ik de reacties op mijn Indonesië foto. Ik plaatste het gisteren in een story. Daarbij deelde ik alleen de tekst: ‘Ik herken mezelf bijna niet’. Toch kreeg ik veel positieve berichten van volgers. Wat heb je gedaan om zoveel af te vallen? Wat knap dat je zo bent veranderd! Hoeveel sport je en welke sporten doe je allemaal om dit voor elkaar te krijgen? Wat een mooie transformatie!

Deze reacties vond ik best heftig. Ik vind de foto van mezelf ook wel schokkend, omdat ik zoveel zwaarder ben. Het is niet per se het gewicht waar ik nu naar terug zou willen. Aan de andere kant zie je op de foto niet wat er in mijn hoofd gebeurt. Ik was namelijk heel erg gelukkig. Ik voelde me vrij en genoot van het leven. Op dit moment ben ik overigens ook gelukkig en gaat het steeds beter met me, maar de afgelopen maanden was het in mijn hoofd best vaak een strijd. De obsessie rondom het sporten heeft veel invloed gehad op hoe gelukkig ik me voelde en hoe ik over mezelf dacht. De zelfliefde, zoals acht jaar geleden, was soms ver te zoeken.

Ik heb het al vaker geschreven en gezegd: geluk zit niet in gewicht. Het getal op de weegschaal heeft niks te maken met hoe mooi het leven is of in hoeverre je daarvan kunt genieten. Inmiddels heb ik door het aankomen en afvallen dit allemaal kunnen ervaren. Ik vind het leven nu ontzettend mooi en kan er intens van genieten, maar het liefst nog wel met een paar kilo meer en een gezonde relatie met sport.

Herken jij je hierin? Hoe is jouw relatie met aankomen en afvallen? Ik ben benieuwd!

10 Reacties

 1. Romee
  september 2, 2020 / 6:16 pm

  Mooi dat je dit deelt Japke! En vind je er op die foto van een paar jaar geleden juist ontzettend goed uitziet, dus ik ben oprecht verbaasd over de reacties. Je ziet er op die foto een stuk ‘relaxter’ uit, looks good on you!

 2. Ada
  september 2, 2020 / 6:38 pm

  Knap dat je zo eerlijk bent Japke. Doe het rustig aan! Ik vind je een topper!
  Liefs, Ada

 3. Angela
  september 2, 2020 / 7:21 pm

  Fijn dat je dit deelt! De reacties vind ik herkenbaar. Door het gebruik van antidepressiva en het switchen daarvan, schommelt mijn gewicht heel erg. Dat vind ik zelf wel okay, ik probeer me er niet te veel van aan te trekken en gewoon gezond te blijven eten, voor zo ver dat lukt. Maar wat ik daar wel heel moeilijk aan vind, dat zijn de reacties van mijn omgeving. “Wat zie je er goed uit!”, als ik eigenlijk bijna ondergewicht heb (door medicatiegebruik). Of “Je bent weer aangekomen zeker?!” Die reacties maken me onzeker, terwijl ze eigenlijk helemaal niet aan mij vragen hoe het met me gaat. Afgevallen? Dan gaat het vast goed. Aangekomen? Oei, dat moet er wel weer af hoor! Moeilijk, moeilijk, moeilijk

 4. Anoniem
  september 2, 2020 / 7:32 pm

  Het blijft een strijd die tussen de (mijn) oren zit en dan ben ik ‘al’ 42 jaar…wat anderen ook zeggen, je zelf écht zien… mij lukt t nog altijd niet…

  • Mar
   september 2, 2020 / 9:54 pm

   Knap dat je dit eerlijk deelt! En je ziet er veel beter uit op de foto in indonesie dus laat je vooral niets wijsmaken. Heel naar dat je nu een terugval hebt maar alles begint met erkenning en dat is er al. Afvallen komt echter niet ‘alleen’ door (te ) veel bewegen; het gaat juist vaak gepaard met te obsessief/restrictief met eten omgaan. Hopelijk lukt het je ook daar stappen in te zetten.

   • september 3, 2020 / 8:10 am

    Dankjewel! Afvallen is bij mij wel ontstaan door veel sporten. Qua eten ben ik hier niet in gaan veranderen, dus een negatieve energiebalans. Nu sport ik minder en eet ik iets meer om dit te herstellen. Dank voor je berichtje!

 5. Evelien
  september 3, 2020 / 9:15 am

  Super knap dat je dit deelt! Hoop dat je snel weer optimaal kan genieten van sporten.
  Bij mij wisselen periodes van gezonder eten en meer sporten en afvallen (enkele kg, niet drastisch) zich af met weinig sporten en weer wat aankomen. Ik ben altijd happy zoals ik ben, maar voel me toch fijner als ik meer sport en wat fitter ben.

 6. Daniëlle
  september 3, 2020 / 12:40 pm

  De vraag onder je story begrijp ik totaal niet, op die foto zie je er slank, sportief, knap en gezond uit! Door openlijk te schrijven over de problemen die je hebt (gehad) trekt je instagram en blog denk ik ook een doelgroep aan die zich herkent in jouw verhalen. Het is hartstikke fijn dat je hier zo open en eerlijk over schrijft en mij helpt dit om ook een stap te kunnen zetten. Het nadeel voor jou is dat er ook iemand uit die specifieke groep kan reageren die op zoek is naar (ongezonde) manieren om (te veel) af te vallen. Ik hoop heel erg dat reacties als deze jouw eigen herstel nu niet in de weg zullen zitten. Het is je gegund om je weer zo te voelen zoals in Indonesië!

 7. Heidi
  september 3, 2020 / 3:21 pm

  Super knap dat je dit deelt! Ik zag juist in de foto’s van de laatste tijd idd, dat t steeds iets minder werd. En begon me zorgen te maken, niet perse over t vele sporten, maar juist door de foto’s zag ik dat t te veel was. Daarom blij dat je dit nu ook deelt! Herken t overigens wel, ook zonder weegschaal voel ik wel als t weer ‘te weinig’ wordt, ik probeer dan idd iets minder te sporten en structureel een extra verplicht eetmoment in te lassen elke dag. Want juist nu bij te weinig kilo’s, minder weerstand en dat willen we niet. Voor sommige mensen is er aan krijgen, zoveel lastiger dan eraf. Heb dan ook voor mezelf een minimum dat ik wil wegen, eronder merk ik, voel ik me slapper, fysiek en mentaal.

 8. Manon
  september 3, 2020 / 10:36 pm

  Heel fijn dat je dit deelt! De strijd die je beschrijft met het sporten herken ik helaas maar al te goed… Ik weet enerzijds dat het goed zou zijn als ik iets minder zou sporten en meer zou eten maar aan de andere kant ben ik ook heel bang voor mijn reactie als ik dan een paar kilo aankom. Erg moeilijk om dit te doorbreken! Ben benieuwd hoe jij dit doet, hoop dat je hier over wil schrijven.
  Veel succes en bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?