20 nov 2020 | Geluk

Jezelf vergelijken met anderen

Volgens mij is dit iets dat we allemaal weleens doen of hebben gedaan. Jezelf vergelijken met anderen gebeurt vaak in een fractie van een seconde en hoeft niet altijd negatief te zijn. Toch levert het je vaak weinig op, behalve een gevoel van minderwaardigheid. En zo’n vergelijking is eigenlijk nooit eerlijk.

Niet alleen heb ik het zelf veel gedaan, maar ook hoor ik vaak dat mensen zich weer met mij vergelijken. Op social media ontkom je er ook bijna niet aan. Zo krijg ik vaak berichten: ‘Kon ik maar zoveel sporten als jij’, of ‘Ik zou willen dat ik zoveel motivatie had’. Eigenlijk is dit een heel oneerlijke vergelijking. Je voelt je minder goed door iets dat je niet eens echt kunt meten. En is meer motivatie of vaker sporten per se beter of word je daar een leuker mens van? Misschien ben ik er wel helemaal niet gelukkig of blij mee. Je kent het verhaal van de ander niet en iedereen is anders. Iedereen heeft een unieke mix met kwaliteiten en talenten. Iedereen heeft ook een eigen pad, met eigen prioriteiten.

Laatst vond ik een mooi plaatje op Pinterest met twee verschillende plantjes. ‘I love your detals’. ‘Thanks, I feel like I’m blooming way slower than you, though’. ‘We’re different flowers, silly!’.

En zo is het. We zijn allemaal anders en we maken allemaal andere keuzes. Iedereen heeft sterke kanten en verbeterpunten. Niemand is perfect en wat is eigenlijk perfect? Het probleem met jezelf vergelijken met anderen is dat het nooit een eerlijke vergelijking is. Je vergelijkt jezelf altijd met iemand die het in jouw ogen beter doet. Je komt dus eigenlijk nooit ‘goed’ uit de test. En er is eigenlijk ook altijd wel iemand te vinden die het in jouw ogen beter doet. Dus het is zelfsabotage en het gaat je echt helemaal niks opleveren.

‘Don’t let your ice cream melt while you’re counting somebody else’s sprinkles’

Focus op jezelf

De enige manier dus om hier goed mee om te gaan, is door de focus op jezelf te leggen en die kritische, vergelijkende stem een beetje te temmen. Anderen kunnen namelijk wel een inspiratie voor je zijn. Wanneer ik een ondernemer zie die heel succesvol is of een leuk idee heeft bedacht, kan ik denken: ‘Shit, dat had ik ook moeten bedenken. Zij doet het veel beter dan ik. Ik ben geen goede ondernemer.’ Maar wat ik ook zou kunnen denken is: ‘Wat een origineel en creatief idee. Ik ga ook weer eens brainstormen of ik leuke ideeën kan bedenken. Dat lijkt mij namelijk ook heel leuk!’. Probeer je kritische gedachten eens om te keren en op een positieve manier in te zetten. Laat jezelf inspireren door anderen in plaats van naar beneden halen.

‘I will not compare myself to a stranger on Instagram’

Ik herken het zelf ook van Strava. Daarop zie je natuurlijk hoeveel anderen sporten. Zeker de afgelopen tijd vond ik dat weleens lastig. Ik ging namelijk steeds minder sporten. Op Strava zag ik de één na de ander lange duurlopen- of ritten maken. Daardoor voelde ik me soms lui, slecht of minder waard. Maar helpt dit mij? Zeker niet. Door te benoemen dat iedereen een ander pad heeft, kon ik zien dat minder sporten op dit moment voor mij belangrijk is.

Wat is echt belangrijk?

Tot slot wil ik ook nog zeggen dat je vaak niet eens vergelijkt wat nou echt belangrijk is in het leven. Je kunt wel denken: ‘Zij is zo mooi gespierd, naast haar ben ik lelijk en dik’ of ‘Hij heeft zo’n mooie auto, ik ben echt een sukkel in mijn oude rammelbak’. Maar is dat nou echt een maatstaaf voor geluk? Is dat nou echt iets wat er toe doet in het leven? Uit ervaring weet ik dat het niet gelukkiger maakt en dat het geen graadmeter is voor hoe gelukkig je bent. Want die persoon ziet het zelf misschien niet eens of vergelijkt zich ook weer met iemand die nog gespierder is of nog een mooiere of duurdere auto heeft. We vergelijken vaak alleen oppervlakkige dingen, maar niet hoe liefdevol, dankbaar of gelukkig iemand is.

Het is iets om misschien eens over na te denken. Vergelijk jij jezelf vaak met anderen? Wat levert dit je op? Zijn het echt belangrijke dingen die je vergelijkt? Of vergelijk je toch ook de oppervlakkige dingen? Kun je het zelf omdraaien of stoppen? Ik ben heel benieuwd! Hoe ga jij om met jezelf vergelijken met anderen?