21 aug 2020 | Review

Review: Garmin Edge 830

Een tijd geleden heb ik de Garmin Edge 830* mogen ontvangen om deze te kunnen testen. Ik was ontzettend benieuwd! Na een paar ritten, op de race- en gravelfiets, kan ik mijn eerste ervaringen delen met jullie. Wat vind ik van de Garmin Edge 830?

Natuurlijk is het vooraf handig om te weten wat de Garmin Edge 830 precies voor fietscomputer is. Wat zijn de specificaties? Wat kun je er allemaal mee? De Garmin Egde 830 heeft zoveel functies dat ik nog niet eens alles heb kunnen proberen. Waar ik het meest benieuwd naar ben is de navigatie. Hoe werkt het? Hoe nauwkeurig is het? En hoe flexibel is de navigatie als je even van de route afwijkt?

Naast de GPS en navigatie is de Garmin Edge 830 echt een prestatiegerichte fietscomputer. Het bevat een dynamische prestatiemeting, waarbij het inzicht geeft in je VO2 max, hersteltijd en trainingsbelasting. Deze gegevens ken ik vanuit mijn Garmin Forerunner 945. Ook geeft de Garmin Edge 830 de mogelijkheid om je training te evalueren. Wat is het effect ervan?

De Edge heeft een Grit en Flow meter. De Grit bepaalt de moeilijkheid van een rit, naar aanleiding van GPS en hoogte. Dit is handig wanneer ik op mijn gravelfiets rijd. De Flow meet hoe soepel ik vervolgens de trail rijd. Zo kun je jezelf meten wanneer je deze trail nog eens fietst.

De Garmin Edge 830 kun je koppelen aan TrainingPeaks, waardoor je heel gericht je trainingen kunt uitvoeren. Ook werkt het ideaal met Strava samen. Ook zijn er opties om zelf routes te maken op de Garmin Edge en bevat het een Trendline Popularity Routing. Tot slot vind ik ook de batterijduur van de fietscomputer van belang. Als ik de specificaties mag geloven, kan ik tot 20 uur blijven fietsen met deze fietscomputer. Wanneer ik de GPS niet gebruik, gaat de Edge zelfs 40 uur mee.

Mijn ervaringen

De Garmin Edge 830 heb ik zowel tijdens het gravelen als tijdens het fietsen op de weg kunnen testen. De eerste ritjes waren onverhard en dat was meteen een hele goede test. Tijdens het gravelen rijd je namelijk dwars door de natuur en dan is een goede navigatie heel erg belangrijk. In het begin is dat altijd even wennen. Hoe snel reageert de Edge? Hoe geeft hij de route aan? Het is handig dat de Edge een geluidje geeft wanneer er een afslag aankomt (dit kun je overigens ook uitzetten, maar ik vind het heel handig). Hierdoor hoef je niet de hele tijd op het scherm te letten, maar mis je ook geen afslag. Daarnaast vind ik het kaartje waarop je kijkt heel prettig. Doordat het in kleur is, kun je goed de verschillende wegen van elkaar onderscheiden. Ook werkt het heel gemakkelijk met touchscreen en kun je handig en snel wisselen van scherm.

De GPS is heel accuraat en zelfs middenin de bossen, wist de Garmin Edge 830 precies waar ik was. Wanneer ik mijn stuur draai, draait het pijltje op de Edge ook meteen. Dit vind ik heel prettig, want daardoor weet je altijd snel of je goed zit en de goede kant op rijdt. Er zit nauwelijks vertraging in.

Een heel belangrijk aspect vind ik dat de route flexibel is. Voorheen reed ik met een navigatie, die niet zo flexibel was. Raakte ik van de route af? Of was er een omweg? Dan kon het geen nieuwe route aanmaken. De Garmin Edge 830 is zo flexibel dat het altijd een aanpassing maakt als je van de route afwijkt. Hij bedenkt gewoon een weg terug naar de route, zodat je weer in koers bent. Ook kan het altijd ter plekke een route maken naar de start van je route. Heel handig!

De Edge vind ik ontzettend gebruiksvriendelijk. Het programmeren van de route werkt perfect samen met Komoot en Strava. Op deze manier krijg je jouw gemaakte routes in de app van Garmin Connect en meteen ook op je Edge. Hier is geen wifi voor nodig, maar kan dankzij bluetooth heel snel gaan.

De batterijduur gaat inderdaad lang mee. Zo heeft de Edge ook een fijne slaapstand, waardoor het altijd batterij spaart indien je het scherm niet gebruikt.

Tot slot heeft de Garmin Edge 830 ook nog een aantal handige opties, zoals de ongevallendetectie. In combinatie met m’n iPhone kan het een waarschuwing verzenden naar mijn noodcontacten wanneer er sprake is van een ongeval. Ingebouwde sensoren worden gebruikt om te bepalen of er een impact is. Eventuele gepaarde sensoren, zoals een snelheidssensor of cadansensor, worden ook gebruikt. Al deze informatie is gecombineerd en het apparaat bepaalt of er een incident is geweest. Als er geen incident is opgetreden, heb je als rijder maximaal 30 seconden de melding af te zien om te voorkomen dat een vals rapport wordt verzonden. Als er een incident is opgetreden, gebruikt de Edge een gekoppeld mobiel apparaat om een bericht te versturen en de laatst bekende locatie naar noodcontacten die eerder zijn ingesteld via de Garmin Connect app. Super handig!

Conclusie

Al met al ben ik heel erg tevreden over de Garmin Edge 830. Het is heel gemakkelijk in gebruik, de GPS werkt nauwkeurig en de routes zijn flexibel. Naast de praktische handigheden kan de Edge ook bijdragen aan prestatiegericht trainen. Zo werkt de Garmin Edge fijn samen met TrainingPeaks, maar bevat het zelf ook een dynamische prestatiemeting. Op deze manier kun je heel gericht trainen en je trainingen na afloop evalueren. De batterij van de Garmin Edge gaat lang mee en dit maakt het tot een heel veelzijdig en nuttige fietscomputer. Aanrader!

Meer weten of nieuwsgierig geworden? De Garmin Edge 830 is er vanaf €399,99. Meer informatie vind je hier.

Gebruik jij een fietscomputer op dit moment? Kende je de Garmin Edge 830 al?

*Deze review is in samenwerking met Garmin tot stand gekomen.