Hoe ziet mijn sportweek eruit?

Hoe ziet mijn sportweek eruit?

Gisteravond was de zoveelste persconferentie. Voorlopig kunnen we nog niet toewerken naar fysieke sportevenementen. Zo hoorde ik gisteren dat Le Champion alle sportevenementen tot 1 maart 2021 annuleert. Dit betekent o.a. geen Egmond Halve Marathon en geen Groet uit Schoorl. Jammer, maar natuurlijk begrijpelijk. Hoe ziet mijn sportweek er dan uit op dit moment? Ik deel het vandaag met je!

Begin dit jaar raakte ik de balans in het sporten kwijt. Ik sloeg erin door en sporten was niet langer gezond. Gelukkig trok ik snel aan de bel, zocht ik goede hulp en heb ik toegewerkt naar herstel. Dit herstel is nog steeds belangrijk, maar ik kan wel zeggen dat ik hier een nieuwe balans in heb gevonden. Zo kan ik weer genieten van sporten en is ‘meer’ niet altijd beter.

Net als in de zomer probeer ik dit najaar het hardlopen te combineren met fietsen. Op hele zonnige en droge dagen pak ik mijn racefiets, maar is het iets minder mooi weer of wil ik niet op het asfalt? Dan pak ik mijn Grail van Canyon. Deze combinatie vind ik heerlijk! Wanneer ik buiten fiets, geniet ik van ontspannen en rustige duurtrainingen.

Toch doe ik de laatste tijd ook meer kwalitatieve trainingen op de fiets, maar dan indoor. Als het minder lekker weer is, plan ik mijn trainingen bij Wattworks in Haarlem. Sinds kort train ik hier bijna wekelijks. Bij Wattworks train je op vermogen. Onlangs heb ik een FTP test gedaan en nu weet ik precies hoe ik de fiets moet instellen om effectief te kunnen trainen. Het is ontzettend leuk, omdat ik al snel progressie kan opmerken. Zo kon ik afgelopen twee weken flink plussen tijdens de training!

Hardlopend probeer ik ook weer iets meer te variëren in snelheid en intensiteit. Nu ik vlakbij de duinen woon, is dat makkelijker! Mijn hartslag gaat sowieso al omhoog bij wind tegen of wanneer ik de duinen op moet lopen.

Het doen van krachttraining naast cardio vind ik nog steeds niet echt leuk. Dit doe ik dus niet of nauwelijks. Wel vind ik yoga op dit moment heel erg fijn. Al eerder schreef ik dat ik yoga steeds vaker toevoeg aan mijn sportweek. Het is niet alleen een manier om in de ontspanning te komen, maar ik merk ook dat ik flexibel word en toch op een rustige manier werk aan mijn core-stability.

Voorheen deed ik iedere ochtend kort yoga, maar dit is door de verhuizing op een lager pitje komen te staan. Ik hoop het binnenkort weer op te pakken, want het is een heerlijk begin van de dag. Naast de yoga kies ik dus afwisselend voor hardlopen of fietsen. Daarnaast neem ik vaker een rustdag. Het is iets dat ik echt moest leren, maar zo belangrijk voor je lichaam.

Al met al blijf ik dus lekker sportief, maar heb ik wel een betere balans gevonden in mijn sportweek. Ook de intensiteit wisselt nu meer en hierdoor voel ik ook weer dat ik sterker word in plaats van alleen maar uitgeput raak.

Hoe ziet jouw sportweek eruit? Combineer jij ook meerdere sporten?

2 Reacties

 1. Niels Wieringa
  november 6, 2020 / 12:09 pm

  Goeie combinatie van sport en rust ;)
  Ik combineer ook hardlopen en fietsen (i love duurritjes op de fiets als het mooi weer is) en sinds kort ook 2x per week krachttraining 😊

 2. Jelle
  november 13, 2020 / 11:22 am

  Tot dit jaar was ik als wielrenner ook niet zo van de krachttraining.
  Toen kwam de welbekende crisis en stond er ineens een squatrek in de achtertuin.

  Buiten sporten is en blijft het mooiste wat er is. Nu kon ik dat dus ook doen met krachttraining.
  Ik denk dat dat me over de drempel heen heeft geholpen. Nu ben ik echt op het punt dat ik er plezier aan beleef. 2x p/w is leuk, zeker met twee verschillende trainingen (bijv. kracht & core). Bovendien kost een goede training niet meer dan een uur.

  En het mooiste is natuurlijk een beter gevoel op de fiets + toename in piekvermogen, van ca. 1250 naar 1500 Watt!
  Ze zeggen weleens ‘specializing is paralysing’, dus alleen fietsen is niet goed voor je mobiliteit.
  Juist met goede krachttraining win je die mobiliteit terug, door bijvoorbeeld diep te squatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?