18 sep 2020 | Wielrennen

5 x tips voor wielrennen in de herfst

Of je het nou wilt of niet: de herfst staat voor de deur. Ik begin het langzaamaan te merken aan de temperatuur buiten, de dagen die korter worden en de verkleurende blaadjes aan de bomen. Voor het hardlopen vind ik dit geen straf. Ik loop altijd beter wanneer de herfst aantreed. Maar wielrennen in de herfst? Hoe houd je dit vol wanneer de dagen korter, kouder en natter worden?

Dat wielrennen een zomersport is, klopt wel. Toch kan wielrennen in de herfst, winter en zeker in het voorjaar ook heel goed. Om te beginnen met de herfst, want dat seizoen staat te trappelen om te beginnen. Stiekem ben ik dol op de herfst. Ik krijg er altijd een fijn gevoel van. Natuurlijk verdwijnt dit fijne gevoel al snel wanneer het met bakken uit de lucht komt. En dan op de racefiets stappen? Nee, dat zou ik dan weer net zo snel gaan doen.

Toch kan wielrennen in de herfst heel goed. Je moet alleen wel rekening houden met een aantal zaken. Hieronder geef ik vijf tips!

1. Kledingkeuze

De herfst kan verraderlijk zijn qua temperaturen. Indien de zon schijnt, betekent dat niet altijd dat het warm is. Zeker aan het begin en het eind van de dag kan het kouder zijn dan je verwacht. Houd hier rekening mee wanneer je jouw wielerkleding bepaalt. Arm- en beenstukken meenemen is geen overbodige luxe en ook een windstopper kan al gauw uitkomst bieden wanneer het aan het eind van de dag afkoelt.

2. Onderhoud

Wanneer je in de herfst gaat fietsen, kun je er niet meer vanuit gaan dat het wegdek altijd droog een schoon is. Door vallende bladeren, vochtige dagen of zelfs regen, blijft je fiets minder snel schoon tijdens je fietstocht. Dit betekent dat je bij thuiskomst toch echt je fiets goed moet schoon- en droogmaken. Wat mij betreft het minst leuke onderdeel van het wielrennen, maar wel een noodzakelijk kwaad wanneer je langer van je (dure) fiets wilt blijven genieten.

3. Plannen

Wanneer je in de herfst wilt fietsen, is het verstandig je ritjes in te plannen. Niet altijd leuk, maar wel handig als je graag op een mooie dag wilt fietsen. Check aan het begin van de week even de weersvoorspelling. In de zomer heb je veel meer kans op mooi fietsweer, maar in de herfst komt het nou eenmaal minder vaak voor.

4. Check je banden

Het is verstandig om je banden even goed te controleren wanneer je gaat wielrennen in de herfst. Doordat er mogelijk meer bladeren op de weg liggen en de wegen vaak vochtiger zijn, kan er sprake zijn van gladheid. Indien je banden erg versleten zijn, liggen valpartijen op de loer. Dat is niet de bedoeling!

5. Zichtbaarheid

Tot slot worden de dagen nou eenmaal korter in de herfst en dat gaat proces gaat altijd sneller dan je denkt. Dus neem die verlichting gewoon even voor de zekerheid mee. Je wilt niet in gevaarlijke situaties terechtkomen, wanneer het begint te schemeren. Ook doordat de zon lager staat in de herfst ben je voor automobilisten soms moeilijk zichtbaar. Houd hier rekening mee.

Houd jij van wielrennen in de herfst? Heb je nog aanvullende tips? Ik ben benieuwd!