4 sep 2020 | Mindfulness

Mijn ochtendroutine

Eigenlijk heb ik nooit moeite gehad met vroeg opstaan. Ik durf wel te zeggen dat ik een ochtendmens ben. Het is nou ook weer niet zo dat ik voor dag en dauw al actief ben, maar ik kom wel moeiteloos rond een uur of 7:00 mijn bed uit. En ja, ook op vakantie of in het weekend. Sinds kort heb ik een nieuwe ochtendroutine voor mezelf ontdekt waar ik heel blij van word en waardoor het opstaan nog fijner is. Ik deel het vandaag met jullie!

Natuurlijk is iedere dag anders. Werkdagen zijn anders dan weekenddagen en de ene dag prop ik een hardlooprondje in mijn ochtend en op een andere dag weer niet. Soms heb ik een afspraak in de ochtend waardoor mijn ochtendroutine ook weer net iets anders loopt.

Tijdens een ‘gewone’ (thuis)werkdag sta ik dus rond 7:00 op. We hebben een wake-up light in de slaapkamer, waardoor ik eigenlijk altijd heel relaxt wakker word. Meestal ben ik al voor de wekker wakker en ook in de zomer heeft het licht van deze wekker weinig invloed. Het is dan namelijk al helemaal licht in de slaapkamer. Vooral in de winter is zo’n wekker dus ideaal. Als ik wakker ben, ga ik het liefst meteen uit bed.

Sinds kort leg ik mijn yogalegging, sportbh en shirtje al klaar in de woonkamer en rol ik mijn yogamat meteen uit. Nog met slaap in mijn ogen ga ik daar rustig zitten en zoek ik op mijn iPhone op YouTube een fijne video met yoga. Inmiddels heb ik een aantal verschillende favorieten, zoals bijvoorbeeld deze van Milou.

Ook vind ik deze fijn, omdat het heel erg op ademhaling is! Voorheen probeerde ik de ochtend echt met meditatie te beginnen, maar ik merk dat ik dat moeilijker vind als ik nog niet helemaal wakker ben. Door heel rustig 10 tot 20 minuten yoga te doen, maak ik mijn lijf even wakker en ben ik eigenlijk ook al heel meditatief bezig.

Na de yoga zet ik mijn eerste koffie van de dag en schrijf ik even wat dingen op. Ik probeer tot dat moment ook mijn telefoon verder nog niet te gebruiken. Instagram, e-mail en nieuws probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, zodat mijn eerste uurtje van de dag nog echt even van mij is, zonder afleiding.

Eigenlijk schrijf ik altijd in twee boekjes tijdens mijn ochtendroutine. In het ene boekje deel ik gedachten, hersenspinsels, waar ik dankbaar voor ben, wat mijn intenties zijn of een gedichtje. Het andere boekje is werkgerelateerd. Daarin schrijf ik mijn doelen voor de dag. Wat wil ik allemaal doen? Wat is het belangrijkste? Ik zet er niet alleen werkgerelateerde taken op, maar ook bijvoorbeeld hardlopen, lunchen of sociale afspraken. Zo krijg ik wat structuur in mijn dag en het zorgt ook voor rust in mijn hoofd. In het weekend plan ik dit eigenlijk niet en kies ik er vaak voor om na het schrijven van mijn hersenspinsels nog even wat te lezen in een boek. Op dit moment lees ik, heel toepasselijk, het boek van Lienke Dear Good Morning!

Vervolgens ga ik douchen of eerst hardlopen en daarna douchen. Dit hangt af van de rest van de dag. Als ik later op de dag geen tijd heb om te sporten, kies ik er soms voor om voor mijn ontbijt alvast een rondje te gaan lopen. Vaak is dit een klein rondje van ongeveer een halfuur. Daarna ga ik douchen en maak ik een ontbijtje voor mezelf. Op dit moment bestaat mijn ontbijt uit kwark met lekker veel toppings en vers fruit. Na het ontbijt is het circa 9:00 en ben ik helemaal klaar om aan mijn werkdag te beginnen!

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Begin je ook met yoga, meditatie of sporten? Ik ben benieuwd!