24 mrt 2020 | Sport

7 x voordelen van buiten sporten

Nu sporten in de sportschool niet langer mogelijk is, blijven er iets minder opties over. Je kunt natuurlijk in je huis gaan sporten, maar waarom niet lekker buiten? De hele week wordt het nog stralend weer. Vandaag benoem ik 7 voordelen van buiten sporten. 

1. Stress verlagend

Wanneer je buiten aan het sporten bent, wordt er endorfine aangemaakt. Endorfine wordt ook aangemaakt wanneer je binnen gaat sporten, maar in mindere mate. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar het verschil tussen een wandeling binnen (op de loopband) en een wandeling in de buitenlucht. De mensen die buiten wandelden waren veel positiever. Ook hadden zij gemiddeld genomen minder last van stress en hadden ze, meer dan de binnenwandelaars, de neiging om vaker te gaan wandelen.

2. Weerstand

Als de zon schijnt, wil ik altijd zo graag naar buiten. De vitamine D is ontzettend goed voor je. Het maakt je niet alleen blij, maar zorgt ook voor een betere weerstand en het gaat botontkalking tegen. Ook zorgt buiten sporten voor een boost van je immuunsysteem. Die weerstand kunnen we juist in deze tijd wel goed gebruiken!

3. Nieuwe plaatsen ontdekken

Door buiten te sporten kun je jouw omgeving eens goed verkennen. Ga je een rondje hardlopen? Kies dan voor de route die je nog niet kent. Stap je op de fiets? Ga dan eens langs dat natuurgebied waar je nooit eerder bent geweest. Buiten sporten is de manier om je stad of dorp te verkennen. Ook kun je ervoor kiezen om naar een andere plek te gaan. Geen zin in iedere keer hetzelfde rondje? Fiets dan eens naar een stad of dorp verderop en ontdek daar de omgeving!

4. Mentale training

Natuurlijk is het niet iedere dag zo zonnig als vandaag. Hardlopen in de regen en harde wind is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook mentaal word je er heel sterk van! Ook dit is een reden om af en toe je training buiten te doen. Beat the elements! En de voldoening na afloop is vele malen groter.

5. Gratis en gemakkelijk

Buiten sporten is gratis en gemakkelijk. Je bepaalt zelf wanneer je gaat. Nu kun je momenteel niet naar een sportschool, maar indien ze open zouden zijn ben je afhankelijk van een lidmaatschap en de openingstijden.

6. Variatie

Wanneer je buiten gaat sporten is er heel veel variatie mogelijk. Je kunt gaan voor een bootcamp in het park (liefst nu alleen of maximaal met drie personen), je kunt gaan hardlopen of fietsen/mountainbiken. Ook kun je jouw omgeving inzetten om te variëren in je training. Gebruik de heuveltjes, viaducten, duinen en modderige paadjes om je training extra uitdagend te maken.

7. Natuur zorgt voor ontspanning

Tot slot zorgt natuur ook voor een ontspannende werking. Door de zintuiglijke prikkels, het groen en de stilte wordt je hoofd leger. Hierdoor ervaar je meer rust in je hoofd, want je gedachten worden geordend. Het is eigenlijk de perfecte manier om mindful bezig te zijn. En ook dat is in deze tijd misschien juist heel fijn.

Geniet jij ook zo van buiten sporten? Wat zijn voor jou de voordelen van buiten sporten?