26 jun 2019 | Eten

Wat eet ik op een dag?

Deze vraag wordt me ontzettend vaak gesteld en ik sta niet altijd te springen om het te beantwoorden. Waarom niet? Ik vind voeding ontzettend persoonlijk en ieder lijf is anders. Daarnaast eet ik ook iedere dag weer anders en zou ik door het delen van één dag misschien net een verkeerde indruk kunnen wekken. Daarom deel ik vandaag wat ik zoal op een dag eet en welke producten ik hiervoor gebruik!

Ontbijt

Ik kan niet zonder ontbijt. Sporten op een lege maag? Dat doe ik eigenlijk nooit. Heel soms, bijvoorbeeld op vakantie of een warme zomerdag, ga ik vroeg hardlopen en dan ontbijt ik daarna. Langer dan een halfuurtje lopen kan ik dan ook eigenlijk niet. Wanneer ik wakker ben, heb ik eigenlijk meteen eten nodig om te functioneren. Een goed ontbijt vind ik heel belangrijk. Wat ik dan eet, verschilt van dag tot dag. Zo eet ik graag een bakje (lactose vrije) kwark met muesli, fruit en noten. Ik gebruik hiervoor deze muesli van Body & Fit (met de code ‘JAPKEJANNEKE’ krijg je trouwens altijd korting). Soms eet ik twee boterhammen met wisselend beleg of (mais)wafels met hummus of kaas. Het enige dat ik standaard iedere ochtend eet, is fruit en ik drink altijd koffie. Een goed begin van de dag!

Lunch

Eigenlijk is mijn lunch vrijwel gelijk aan mijn ontbijt. Het liefst maak ik een lekker broodje met ei, avocado (en zalm). De laatste tijd kies ik ook graag voor de combi van avocado en feta op crackers of brood. Wanneer ik in de ochtend heb gesport, neem ik meestal kwark bij mijn lunch. Daarnaast eet ik ook altijd iets van fruit in mijn lunchpauze. In de zomer is dat helemaal geen straf, want ik ben echt dol op kersen, aardbeien, mango of meloen!

Diner

Avondeten doe ik bijna nooit alleen. Ik vind koken voor mezelf niet zo leuk en ik vind het veel gezelliger om de dag af te sluiten met vrienden of familie. Voor het diner zoek ik dus graag anderen op. Het liefst eet ik buiten de deur, maar zelf koken kan ik ook wel waarderen. Ik ben echter niet een hele geduldige kok, dus ik kies graag voor relatief makkelijke, maar wel lekkere en gezonde gerechten. Wat er bij mij ’s avonds vaak op tafel staat? Ik ben dol op wraps in allerlei varianten. Met kip, groenten, feta of hummus, maar ook met lekker veel kaas en crème fraîche uit de oven. Daarnaast houd ik van goed gevulde salades met noten, couscous en groenten of lekkere pasta’s. In de winter vind ik het fijn om warme en stevige gerechten uit de oven te maken, maar in de zomer verzorg ik graag tapas avonden met allerlei kleine hapjes. Daarbij geniet ik altijd van een goed glas rode of witte wijn. Tot slot ben ik fan van sushi, maar natuurlijk ook van de Italiaanse keuken.

Tussendoor

Tussendoor eet ik eigenlijk van alles! Het is maar net wat voor een dag ik heb. Sowieso heb ik altijd groente, fruit en noten in huis om te snacken. Appels en bananen vind ik handige tussendoortjes om mee te nemen, maar ook heb ik vaak een reepje in mijn tas in geval van (stevige) trek. Daarnaast eet ik graag pure chocola. Die van Tony, in de smaak Amandel Zeezout, is favoriet. In de zomer kies ik vaker voor een goed Italiaans ijsje als tussendoortje of juist wat zoute snacks, wanneer ik veel heb gezweet door het sporten. In de winter vind ik het heerlijk om te borrelen met lekkere kaasjes en toastjes later op de dag. Uiteindelijk eet ik iedere dag meerdere tussendoortjes, zodat ik lekker energiek blijf.

Dit is globaal wat ik zoal eet op een dag. Vanwege mijn eetstoornis in het verleden heb ik natuurlijk een bepaalde relatie met eten, die ooit heel erg verstoord was. Nu eet ik (al jaren) heel erg op gevoel. Mijn basis is redelijk gezond, maar ik weet dat het gezonder zou kunnen. Echter is dit juist heel goed voor mij. Wanneer ik de focus heel erg ga leggen op gezond eten en minder (alcohol) drinken, weet ik dat het obsessief kan worden en dat is het mij niet waard.

Ik vind het heel belangrijk om een goede balans te hebben tussen gezond eten en ongezond genieten. Sommige perioden eet en drink ik wat gezonder dan anders. Ik merk bijvoorbeeld nu, in de zomermaanden, dat ik veel sneller op het terras zit en buiten de deur eet. Dit vind ik oké! Ik word zo blij van lekker eten en drinken met vrienden, dat ik hierin niet streng voor mezelf ga zijn. Ik weet ook dat er weer dagen komen, waarop ik vervolgens iets minder uiteten ga.

Nogmaals: dit is goed voor mij! Wat voor jou goed is en werkt, kan ik niet beoordelen. Wat ik vooral heb gemerkt door de jaren heen, is dat niets perfect is. Alles met mate, hoe cliché, blijkt toch vaak een goed uitgangspunt te zijn.

Wat eet jij zoal op een dag? Ik ben heel benieuwd? Vind jij het lastig om een balans te vinden? Zou je graag hulp willen bij het terugvinden van een gezonde relatie met eten en/of je lichaamsbeeld? Via coaching zou ik je hierbij kunnen helpen. Je mag me altijd een berichtje sturen of mailen naar info@japkejanneke.nl.