19 jun 2019 | Reizen

Onze reis door Israël en Jordanië

De eerste twee weken van juni genoot ik van een heerlijke vakantie in Israël en Jordanië. Samen met twee vriendinnen heb ik door beide landen rondgereisd. Vandaag deel ik meer over onze reis(route) en natuurlijk heel veel tips!

We boekten begin dit jaar een vlucht met easyJet van Amsterdam naar Tel Aviv. Achteraf hoorden we dat ook Ryanair hele fijne lowbudget vluchten aanbiedt. Dit kan mogelijk nog een gunstigere optie zijn. Ongeveer een maand van te voren boekten we onze eerste twee nachten in Tel Aviv. Verder hadden we (nog) niks geregeld. Je hebt geen visum nodig om Israël en Jordanië in te gaan en ook hoefden wij geen extra vaccinaties te halen.

Tel Aviv (2 nachten)

Onze reis begon in Tel Aviv. Deze hippe en open-minded stad stond bij ons vooral bekend om het bruisende uitgaansleven. Dat was echter niet de reden waarom wij deze stad hebben bezocht. Tel Aviv ligt aan zee en is een hele fijne manier om je reis te beginnen. Je hebt er genoeg leuke en gezellige tentjes om te gaan eten. Langs de boulevard kun je prima hardlopen en in de oude stad zie je de bijzondere cultuur terug.

Wij sliepen in het (zeer aan te raden) 1000Nights Guest House. Dit ligt op vijf minuutjes wandelen van de boulevard en het strand. Achter het appartement vind je de bekende Carmel Market. De eigenaar is ontzettend aardig, het is er schoon, gezellig en je kunt heerlijk chillen op het dakterras.

In Tel Aviv hebben we een aantal goede plekjes gevonden om lekker te eten. Zo hebben we een hele leuke avond gehad bij Bicicletta. Echt een aanrader! Mocht je daar willen eten, zorg er dan voor dat je reserveert. Het zit er iedere avond stampvol! Daarnaast hebben we onze ontbijtjes gescoord bij Benedict. Dit is een heel populair ontbijtrestaurant met meerdere vestigingen in de stad. De Eggs Benedict zijn er geweldig, vooral die met avocado en zalm!

Jeruzalem (2 nachten)

Na twee nachten Tel Aviv zijn we doorgereisd naar Jeruzalem. Dit stukje hebben we per trein gedaan, omdat de verbinding heel goed is. Met een sneltrein ben je in een halfuurtje in Jeruzalem en in verhouding is dat natuurlijk veel goedkoper dan met een taxi.

We sliepen bij Check-In Jeruzalem en ook deze appartementen zijn een aanrader, vooral omdat de locatie perfect is! Het zit aan de grootste en bekendste straat van Jeruzalem, waarvandaan je alles te voet kunt bereiken. Binnen een kwartiertje wandelen sta je bij de poort naar de oude stad.

Wij vonden Jeruzalem echt een geweldige stad! Er is zoveel te zien en te doen. Natuurlijk is alles binnen de oude stad prachtig: de klaagmuur, Temple Mount en de olijfberg. Ook bezochten we de Heilig Grafkerk. Een goede tip die ik kreeg in de oude stad: drink ijskoffie bij Austrian Hospice. Dit heeft een heerlijke binnentuin, waar je even aan de drukte en hectiek kunt ontsnappen.

Wanneer je de oude stad gaat bezichtigen, denk er dan aan dat je kleding tot over je knie draagt en iets over je schouders en rug. Wij hadden een langere rok aangetrokken en droegen een sjaal over onze schouders. Dit was ideaal met het warme weer!

Een hele leuke eettip voor in de avond: breng een bezoek aan de Mahane Yehuda Market. Dit is een enorme foodhal en markt in één! Je vindt er talloze barretjes en tentjes waar je heerlijk kunt borrelen en eten. De openingstijden lijken tot 19.00 in de avond te zijn, maar de barretjes blijven echt wel langer open. De marktkraampjes sluiten iets eerder op de avond.

Dode zee (1 nacht)

In Jeruzalem huurden we onze eerste auto van deze reis. Via Europcar vonden we de meest voordelige optie. We reden richting de dode zee en boekten een overnachting in Belfer’s Dead Sea Cabins. Niet een mega aanrader, maar het was wel prima voor een nachtje. Voordat we bij ons huisje aankwamen, dobberden we natuurlijk eerst in de dode zee. Dit deden we in Ein Bokek. Hier heb je een openbaar strand, waar je gratis kunt drijven. Bij veel andere plaatsen betaal je om de zee in te kunnen of behoort het strand bij hotels.

Het drijven in de dode zee is een bijzondere ervaring en ik vond het gaaf om eens gedaan te hebben. Echter hoef je er niet heel veel tijd voor uit te trekken. Na één keer tien minuten in het water te hebben gedreven, had ik het wel gezien. Wij moesten ook vooral wennen aan de temperatuur. Het was ruim 40 graden en daarnaast was ook de temperatuur van het water erg hoog. Het zeewater was gewoon heet!

Eilat (2 nachten)

Via de Negev Woestijn reden we door naar Eilat. Dit stadje ligt aan de Rode Zee helemaal in het zuiden van Israël. Hier kun je gemakkelijk de grens over naar Jordanië. In Eilat boekten we twee nachten in Sun en View Casa. Het was een grote villa met zwembad, waar we samen met anderen konden verblijven. Onze kamer was voor drie personen aan de kleine kant, maar de rest van het huis was heerlijk ruim. In Eilat was het ontzettend heet en hadden we het gevoel dat er constant een warme föhn aanstond. Overdag kwam de temperatuur soms boven de 45 graden uit. Dit was echt wel wennen!

We kozen ervoor om in Eilat te gaan duiken en snorkelen bij Coral Beach. Dat bleek een uitstekende keuze. De rode zee is hier een perfecte plek voor! Mijn vriendinnetjes gingen duiken en ik kon met ze mee tijdens het snorkelen. We zagen zelfs een schildpad, wat daar vrij zeldzaam is! Daarnaast heb ik het meest prachtige koraal en hele unieke en gekleurde visjes gezien.

In Eilat hebben we een avond zelf gekookt in ons huisje, maar daarnaast ook een avond falafel gegeten bij de Blue Falafel Boutique. Dit kleine tentje is echt een aanrader voor de lekkerste falafel ooit!

Petra (3 nachten)

Na de eerste nachten Israël werd het tijd om door te reizen naar Jordanië. Dit betekende dat we onze huurauto moesten inleveren, want deze mag de grens niet over. Eilat ligt echt aan de grens met Jordanië, dus binnen een paar minuten waren we bij de overgang aangekomen. Deze grensovergang is een vrij soepele. Je moet misschien wel circa acht keer je paspoort laten zien, maar het was erg rustig en binnen een halfuur stonden we aan de andere kant van het hek (en prikkeldraad). Daar reden we met een taxi naar de autoverhuur van Europcar in Aqaba. Ook in Jordanië wilden we namelijk per huurauto verder reizen. Echt een aanrader!

Met onze tweede huurauto reden we naar Petra. Daar verbleven we drie nachten in het Tetra Tree Hotel. Een mooi hotel, maar we moesten wel even wennen aan dit totaal andere land. Jordanië is erg Arabisch. Hierdoor is de cultuur natuurlijk heel anders. Daarnaast merkten we op dat Israël mogelijk een iets rijker land is dan Jordanië, gezien de orde en hygiëne.

In Nederland hadden we al een Jordan Pass aangevraagd, waardoor wij twee dagen gratis Petra in konden. Het is handig om dit van te voren al te regelen! We besloten om eerst Little Petra te bezoeken en vervolgens Petra. Deze volgorde is aan te raden, omdat Little Petra anders een beetje in het niet valt. Een andere goede tip is om Petra via de achterkant in te gaan, zodat je in de drukte kunt afdalen door Petra. Deze route is veel fijner dan dat je heen en weer door Petra in de menigte loopt. Ook is de route via de achterkant gewoon heel mooi door de bergen. Het is een flinke hike, maar je komt langs zoveel mooie uitzichtpunten! Wij hadden een gids die ons de weg kon wijzen en dat was ook wel nodig.

Wadi Rum (1 nacht)

Na drie nachten Petra zijn we doorgereden naar de Wadi Rum. Dit was misschien wel mijn hoogtepunt van de gehele vakantie. De Wadi Rum is echt een prachtige woestijn in Jordanië en daar sliepen we in het Hasan Zawaideh Camp. Dit was een heel fijn verblijf! Het kamp wordt door vijf broers gerund en alles is heel goed geregeld. We kregen een gratis upgrade en kozen ervoor om de jeep tour van vier uren te doen. Ook dit laatste is een aanrader! Je komt langs de meest prachtige plekken in de woestijn en tot slot zie je daar de zon ondergaan.

Eilat (2 nachten)

Na onze vier nachten in Jordanië was het tijd om dit mooie land weer te verlaten. Via Eilat zouden we terugreizen naar Tel Aviv. In Eilat hadden we nog twee nachten te gaan en deze keer kozen we ervoor om net buiten de stad te slapen. Ook dit vond ik heel fijn. We sliepen bij Coral Beach in Club in Eilat. We hadden hier ons eigen appartementje en we liepen zo in een paar minuutjes naar het strand.

Op het strand bij Coral Beach is de Aquabar een aanrader! Hier heb je heerlijk eten en drinken en daarnaast is de sfeer en muziek heel relaxt. We hebben daar genoten van twee hele fijne stranddagen.

’s Avonds ontdekten we twee fijne restaurants in Eilat. De ene avond kozen we voor Italiaans en kwamen we bij een goede pizzeria ‘Pastory’ uit. De dag er na wilden we iets anders proberen en kregen we van een inwoner ‘Giraffe’ als tip. In dit tentje eet je heerlijke sushi, maar daarnaast waren ook de desserts aan te raden! Verder kregen we twee keer een glas Cava van het huis. Je kunt wel zeggen dat we ons hier goed hebben vermaakt.

Tel Aviv (1 nacht)

Ons laatste nachtje Tel Aviv spendeerden we weer in het 1000nights Guest House. Dat was ons zo goed bevallen! Daarnaast was er nog een restaurant dat we moesten proberen: ‘The Old Man and the Sea‘ in de oude stad. Dit restaurant ligt bij de haven en is mega populair. Het concept is een beetje vreemd. Wanneer je plaats neemt aan tafel, wordt je hele tafel vol gezet met 20 verschillende schaaltjes. De meest lekkere groenten, falafel, hummus en andere dipjes worden geserveerd. Daar krijg je dan versgebakken pita’s bij. Wanneer iedereen een hoofdgerecht besteld, zijn deze gerechtjes gratis. Mocht je dat niet willen, dan betaal je ongeveer 12 euro per persoon voor deze hapjes. Wij kozen ervoor om nog een hoofdgerecht te delen, want we hadden al zoveel gegeten! Het eten was heerlijk! Toch vonden we het jammer dat het aanvoelde als massaproductie. Ze bleven de hapjes en schaaltjes ongevraagd aanvullen, terwijl we echt al bomvol zaten. Dit was zonde! Toch is het wel leuk om dit restaurant te proberen als je in Tel Aviv bent. Het eten is sowieso heel goed!

Na twee heerlijke weken reizen, zijn we inmiddels weer thuis. We hebben echt genoten en ik zou Israël en Jordanië iedereen aanraden. De landen zijn veilig, de mensen ontzettend vriendelijk en er is zoveel moois te zien en te doen.

Ben jij weleens in Israël en Jordanië geweest? Of staat het op je bucketlist? Ik ben benieuwd!