Wat wordt mijn komende fietsdoel?

Wat wordt mijn komende fietsdoel?

Zoals ik vorige week al aangaf, heb ik het hardlopen op een lager pitje gezet. Dat betekent niet dat ik stil ga zitten de komende tijd. Er staan nog wat hardloopevenementen gepland en ik zal zeker mijn hardloopschoenen nog wekelijks aantrekken. Toch zal ik me de komende tijd richten op een aantal fietsevenementen. Het eerste fietsdoel staat in juli gepland. Benieuwd waarvoor ik aan het trainen ben? Lees dan gauw verder!

Een paar weken geleden werd ik benaderd voor een mooi fietsevenement komende zomer. Het stond al een tijdje op mijn wensenlijstje om daar deel te nemen en daardoor was ik blij verrast dat ik werd benaderd. Komende zomer mag ik namelijk deelnemen aan de l’Etape du Tour.

l’Etape du Tour

Op zondag 21 juli wordt de l’Etape du Tour verreden. Dit evenement is een hele bijzondere. Je hebt namelijk als wielerliefhebber de kans om een officiële touretappe te rijden. Ieder jaar wordt een etappe gekozen waar iedereen dus aan deel kan nemen. De route is exact hetzelfde als het parcours dat de profs, een week later, ook af zullen leggen.

Dit jaar is er gekozen voor de route van Albertville naar Val Thorens. Dit is de 20e etappe in de Tour de France. De profs zullen dit dus als laatste echte etappe afleggen, voordat ze gaan finishen in Parijs. De route is 135 kilometer, maar kent meer dan 4000 hoogtemeters.

Het parcours

Na de start in Albertville en na 16,5 kilometer vals plat begint de weg op te lopen. De beklimming van de Col du Méraillet gaat tot een hoogte van 1604 meter. Vervolgens mogen we de Cormet de Roselend op. Deze klim is in totaal 19,9 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

Na de afdaling naar Bourg-Saint-Maurice Les Arcs en ruim 10 kilometer op het vlakke, gaat het na Mâcot weer bergop. De Côte de Longefoy stijgt in 6,6 kilometer met 6,5% gemiddeld. Zodra we daar boven zijn, hebben we 77 kilometer op de teller staan. Vanaf daar dalen we af naar Moûtiers.

Na een kort stukje vlak mogen we weer gaan klimmen: 33,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. Dat percentage zegt echter weinig, want onderweg naar Val Thorens gaat de weg ook naar beneden. Dit betekent dat er ook veel kilometers van boven de 8% zijn. Het steilste stuk is 9,1 kilometer lang en zit op zo’n vijf kilometer van de finish. Uiteindelijk finishen we op een hoogte van 2365 meter. Slechts een keer eerder finishte de Tour hier in Val Thorens.

Hoe bereid ik me voor?

Zoals je kunt lezen wordt het niet een hele gemakkelijke etappe. Er zitten behoorlijk wat klimkilometers in. Hoewel ik al heel veel in de bergen heb gefietst, stond dit de afgelopen jaren op een laag pitje. Ik vind het dus ook nog wel een uitdaging hoe ik me hierop ga voorbereiden. In het vlakke Nederland is het goed zoeken naar hoogtemeters. Wellicht zal ik hiervoor een trainingsweekendje Limburg of Ardennen moeten plannen.

Daarnaast zal ik binnenkort een sportmedische keuring laten doen, zodat ik zeker weet wat mijn lijf op dit moment aankan en hoe ik me het beste kan gaan voorbereiden. Zeker na mijn vorige fietservaring in de bergen kan ik wel wat medisch advies gebruiken. Tevens staat er na deze l’Etape du Tour eind van de zomer (waarschijnlijk) nog een veel grotere (fiets)uitdaging op me te wachten. Daarover later meer, maar natuurlijk wil ik graag weten hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Via mijn blog (en Instagram) zal ik de komende weken mijn voorbereidingen met jullie delen. Naast het hardlopen ga ik dus vaker fietsen, zodat mijn lichaam aan de fietskilometers kan wennen. Mochten jullie goede tips hebben, hoor ik dat natuurlijk graag!

Kende jij de l’Etape du Tour al? En ga je mijn avontuur volgen?

9 Reacties

 1. Ronald Egberink
  mei 15, 2019 / 10:50 am

  Wat een mooi doel super… wat ik je wel kan adviseren is trainen.op een Skillbike bij een sportschool/fittness. Deze doe uk ook, ze kunnen er namelijk fietsroutes opzetten(gereden door proff’s) die kun je dan na fietsen. Enorm intensief met hoogtes en afdalingen. All in dus…

 2. Ilse
  mei 15, 2019 / 11:37 am

  Gaaf Japke Janneke, succes! Als je een keer naar Zuid-Limburg komt laat maar weten, misschien kun je aansluiten bij een ritje van onze triathlonclub! ☀️

 3. Ilse
  mei 15, 2019 / 5:08 pm

  Waaauw echt suuuper leuk, wat een ervaring. Ik hoor graag hoe je zo’n sportmedische keurinf in gang zet?? Waar let je op, waar kies je voor, hoe?? To be continued!

 4. Tom de jong
  mei 15, 2019 / 5:14 pm

  Leuk doel!ik ga de marmotte rijden in de Pyreneeën, moet dus ook hoogtemeters maken…mischien kunnen we een keertje een lus vd amstel gold rijden voor de hoogtemeters.Ik train ook vaak bergen op de tacx.

 5. Steffen
  mei 15, 2019 / 9:47 pm

  Het evenement is dit jaar helaas al uitverkocht. zeker interessant voor volgend jaar.

  Al het beste voor de voorbereiding in de komende weken 🚵‍♀️🚴‍♀️🚵‍♀️

 6. Paul
  mei 16, 2019 / 6:41 am

  Tip voor het maken van klimkilometers in de buurt van Utrecht: rondjes draaien op de Ruiterberg en daarna via de Pyramide Austerlitz terug. Geliefde training van menig wielrenner. Zie bijv. training van een van de wielrenverenigingen uit Utrecht: https://www.strava.com/activities/2370680758 . Hoewel de Ruiterberg de naam berg niet verdient is het toch een interessante training. Eventueel uit te breiden met de wat pittigere Amerongse berg!

  Succes. Leuk doel

 7. Steffen
  juli 11, 2019 / 12:39 am

  I would train for l’Etape du Tour as if i would train for a marathon (inclusive tapering before your competition).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?