15 mei 2019 | Wielrennen

Wat wordt mijn komende fietsdoel?

Zoals ik vorige week al aangaf, heb ik het hardlopen op een lager pitje gezet. Dat betekent niet dat ik stil ga zitten de komende tijd. Er staan nog wat hardloopevenementen gepland en ik zal zeker mijn hardloopschoenen nog wekelijks aantrekken. Toch zal ik me de komende tijd richten op een aantal fietsevenementen. Het eerste fietsdoel staat in juli gepland. Benieuwd waarvoor ik aan het trainen ben? Lees dan gauw verder!

Een paar weken geleden werd ik benaderd voor een mooi fietsevenement komende zomer. Het stond al een tijdje op mijn wensenlijstje om daar deel te nemen en daardoor was ik blij verrast dat ik werd benaderd. Komende zomer mag ik namelijk deelnemen aan de l’Etape du Tour.

l’Etape du Tour

Op zondag 21 juli wordt de l’Etape du Tour verreden. Dit evenement is een hele bijzondere. Je hebt namelijk als wielerliefhebber de kans om een officiële touretappe te rijden. Ieder jaar wordt een etappe gekozen waar iedereen dus aan deel kan nemen. De route is exact hetzelfde als het parcours dat de profs, een week later, ook af zullen leggen.

Dit jaar is er gekozen voor de route van Albertville naar Val Thorens. Dit is de 20e etappe in de Tour de France. De profs zullen dit dus als laatste echte etappe afleggen, voordat ze gaan finishen in Parijs. De route is 135 kilometer, maar kent meer dan 4000 hoogtemeters.

Het parcours

Na de start in Albertville en na 16,5 kilometer vals plat begint de weg op te lopen. De beklimming van de Col du Méraillet gaat tot een hoogte van 1604 meter. Vervolgens mogen we de Cormet de Roselend op. Deze klim is in totaal 19,9 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

Na de afdaling naar Bourg-Saint-Maurice Les Arcs en ruim 10 kilometer op het vlakke, gaat het na Mâcot weer bergop. De Côte de Longefoy stijgt in 6,6 kilometer met 6,5% gemiddeld. Zodra we daar boven zijn, hebben we 77 kilometer op de teller staan. Vanaf daar dalen we af naar Moûtiers.

Na een kort stukje vlak mogen we weer gaan klimmen: 33,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. Dat percentage zegt echter weinig, want onderweg naar Val Thorens gaat de weg ook naar beneden. Dit betekent dat er ook veel kilometers van boven de 8% zijn. Het steilste stuk is 9,1 kilometer lang en zit op zo’n vijf kilometer van de finish. Uiteindelijk finishen we op een hoogte van 2365 meter. Slechts een keer eerder finishte de Tour hier in Val Thorens.

Hoe bereid ik me voor?

Zoals je kunt lezen wordt het niet een hele gemakkelijke etappe. Er zitten behoorlijk wat klimkilometers in. Hoewel ik al heel veel in de bergen heb gefietst, stond dit de afgelopen jaren op een laag pitje. Ik vind het dus ook nog wel een uitdaging hoe ik me hierop ga voorbereiden. In het vlakke Nederland is het goed zoeken naar hoogtemeters. Wellicht zal ik hiervoor een trainingsweekendje Limburg of Ardennen moeten plannen.

Daarnaast zal ik binnenkort een sportmedische keuring laten doen, zodat ik zeker weet wat mijn lijf op dit moment aankan en hoe ik me het beste kan gaan voorbereiden. Zeker na mijn vorige fietservaring in de bergen kan ik wel wat medisch advies gebruiken. Tevens staat er na deze l’Etape du Tour eind van de zomer (waarschijnlijk) nog een veel grotere (fiets)uitdaging op me te wachten. Daarover later meer, maar natuurlijk wil ik graag weten hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Via mijn blog (en Instagram) zal ik de komende weken mijn voorbereidingen met jullie delen. Naast het hardlopen ga ik dus vaker fietsen, zodat mijn lichaam aan de fietskilometers kan wennen. Mochten jullie goede tips hebben, hoor ik dat natuurlijk graag!

Kende jij de l’Etape du Tour al? En ga je mijn avontuur volgen?