13 mei 2019 | Wielrennen

7 x waarom hardlopers af en toe zouden moeten wielrennen

Hardlopen is leuk, maar soms kan een andere trainingsprikkel ook fijn zijn. Zeker nu ik in een hardloopdipje zit, pak ik graag wat vaker mijn racefiets. Wielrennen is namelijk ook een grote passie. Ik denk dat veel hardlopers voordelen kunnen hebben van een sport als wielrennen. Daarom deel ik in dit artikel 7 redenen waarom alle hardlopers af en toe zouden moeten wielrennen. 

1. Minder snel blessures en minder blessuregevoelig

Als je hardlopen gaat afwisselen met wielrennen, heb je minder snel last van blessures. Wielrennen geeft een heel andere belasting op je spieren. Door het hardlopen af te wisselen met het wielrennen zul je dus minder snel blessures oplopen. Daarnaast is wielrennen als sport zelf ook veel minder blessuregevoelig. Heb je dus gauw last van blessures? Probeer het wielrennen eens.

2. Het gaat veel harder

Eindelijk eens hard gaan? Op de fiets ga je natuurlijk veel harder dan rennend. Ik vind het heel fijn om af en toe eens wat meer snelheid te maken.

3. Complete training

Hardlopen en wielrennen combineren zorgt ervoor dat je een meer complete training doet. Bij het hardlopen worden voornamelijk de achterkant van je benen aangesproken. Wanneer je gaat fietsen train je meer de voorkant van je bovenbenen. In principe worden dezelfde spiergroepen gebruikt, maar de coördinatie en de beweging is anders. Waar hardlopen vooral een excentrische belasting (stootbeweging) geeft, zorgt wielrennen meer voor een concentrische beweging (de benen draaien rond). Als je de combinatie tussen hardlopen en wielrennen maakt, zul je dus completer getraind raken.

4. Perfecte vorm van actief herstel

Zware benen van je looptraining? Of heb je net een loopwedstrijd gehad? Wielrennen is de perfecte manier om op een actieve manier te herstellen.

5. Het houdt je scherp voor de loopdoelen

Soms is de volledige focus op het lopen niet ideaal voor je prestaties. Het kan helpen om af en toe even totaal iets anders te doen. Daarnaast kan het ook juist je motivatie voor het lopen weer wat vergroten. Dit is ook waar ik momenteel op hoop.

6. Eindelijk eens een echt rondje

Met wielrennen kun je echt kilometers maken. Het brengt je veel verder dan wanneer je gaat lopen. Ik vind het altijd heerlijk om eens echt een rondje te maken. Zo kom je nog eens ergens!

7. Gemakkelijker in de lage zones

Vind je het lastig om in de lage hartslagzones te trainen? Probeer dan eens een duurtraining op de fiets. Fietsen is in verhouding minder inspannend. Je hartslag blijft dus gemakkelijker in de lage zones. Dat is ideaal wanneer je bijvoorbeeld je vetverbranding wilt stimuleren of een rustige of hersteltraining zou willen doen.

Combineer jij het hardlopen weleens met het wielrennen? Ervaar jij ook voordelen? Ik ben benieuwd!