10 mei 2019 | Hardlopen

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #16

Via Instagram en per mail krijg ik regelmatig (dezelfde) vragen binnen. Vandaag geef ik weer antwoord op de meest gestelde. Hoe vaak sport ik per week? Hoeveel calorieën eet ik op een dag? Hoe bouw je het hardlopen op na een blessure? En kies ik voor Polar of Garmin?

Hoe vaak sport je per week?

Ik sport bijna iedere dag! Dat klinkt ontzettend veel en dat is mogelijk ook veel meer dan de gemiddelde Nederlander. Al vanaf kinds af aan ben ik bezig met sport. Het begon met turnen en langebaan schaatsen en al snel werd dat serieuzer. Mijn lijf en hoofd is gewend om veel te sporten en actief bezig te zijn. Voor mij is het dus eigenlijk ook normaal om bijna iedere dag te sporten. Het is wel goed om te realiseren dat niet al mijn trainingen zwaar zijn of intensief. De meeste trainingen zijn juist op lage hartslag en erg rustig. Een halfuurtje heel rustig hardlopen is voor mij dus een actieve vorm van herstel, terwijl dit voor iemand anders een best intensieve training kan zijn. Vergelijk jezelf dus niet met mij, maar vooral met wat je zelf gewend bent!

Hoeveel calorieën eet jij op een dag?

Ik heb werkelijk geen idee. Jarenlang heb ik calorieën geteld en alles bijgehouden. Echter had ik toen een eetstoornis en dat wil ik zeker nooit meer. Ik zou dus echt niet weten wat ik nu binnenkrijg aan energie. Inmiddels weet ik wel heel goed wat mijn lijf nodig heeft en hoe ik goed voor mezelf moet zorgen. Ik probeer in ieder geval altijd drie hoofdmaaltijden te eten en voldoende tussendoortjes. Natuurlijk is iedere dag weer anders en zal het heel erg wisselen qua inname. Ik probeer in de basis gezond te eten, maar daaromheen houd ik ook heel erg van wijntjes, hapjes en uiteten gaan. Ik ben nooit meer streng voor mezelf, omdat ik weet dat ik hier gevoelig voor ben. Ik sta mezelf alles toe en hierdoor kan ik juist een gezonde balans vinden.

Hoe bouw je het hardlopen op na een blessure?

Het opbouwen van het hardlopen kan na een blessure, of een andere reden, best moeilijk zijn. Zelf heb ik gelukkig weinig blessures gehad, maar weleens een langere periode van ziek zijn. Hierdoor moet je het hardlopen echt weer even opnieuw uitvinden. Probeer hier echt de tijd voor te nemen. Wees niet ongeduldig! Het helpt mij dan altijd om een planning te maken. Zeker na een blessure is het van belang dat je niet weer te hard van stapel loopt. Probeer ook vertrouwen te houden in het feit dat je weer terugkomt op je ”oude” niveau. Gelukkig hebben je spieren een goed geheugen en kun je snel terug op niveau zijn. Plan je loopjes in, neem de tijd en heb vertrouwen!

Hoe begin je met wielrennen?

Hier schreef ik ooit al eens een artikel over! Wielrennen is een prachtige sport, maar het vraagt net even iets meer voorbereiding dan het hardlopen. Zo heb je namelijk iets meer spullen nodig en kost het simpelweg meer tijd, voordat je onderweg bent. Natuurlijk begint het wielrennen bij een fiets. Heb je al een fiets? Kun je er eentje lenen? Het is fijn als je een fiets hebt in de juiste maat, zodat je niet meteen klachten krijgt. Daarnaast is goede fietskleding ook belangrijk, een helm en eventueel fietsschoenen. Stippel voor de eerste keren een rondje uit dat je kent of ga samen met iemand die de omgeving kent. Het is ook handig om altijd geld (pinpas), legitimatie en een OV kaart mee te nemen. Vergeet ook je fietspompje en reservebandje niet.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?

Hardlopen doe ik nu circa zeven jaar. Aangezien ik altijd aan langebaan schaatsen heb gedaan, was ik al veel trainen gewend. Het hardlopen was dus niet een hele grote stap. Wel begon ik met kleine rondjes van circa 3 of 4 kilometer om het Noorderplantsoen in Groningen. Al snel bouwde ik dit uit tot 7 kilometer, maar ook daar bleef ik even steken. Na een eerste 5 kilometer wedstrijd leek een 10 kilometer wedstrijd, precies een jaar later, mij wel een goed idee. Zo raakte ik steeds meer verslaafd aan het lopen en inmiddels heb ik al 7 marathons gelopen.

Polar of Garmin?

Dit is zo’n moeilijke keuze. Inmiddels heb ik heel wat sporthorloges getest en ik denk dat beide merken echt goede opties hebben. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Over het algemeen heeft Garmin iets duurdere opties met hele fijne en zeer betrouwbare functies. Polar daarentegen heeft door de komst van de Polar Vantage M en V een goede slag gemaakt. Zeker de Polar Vantage V is innovatief door de komst van de vermogensmeter. Echter heb ik dit zelf nog niet veel of actief gebruikt. Momenteel loop ik weer met mijn Garmin, omdat ik deze qua GPS net iets betrouwbaarder vind dan de horloges (die ik heb) Polar.

Dit waren de meest gestelde hardloop- en fietsvragen van de afgelopen tijd. Heb jij ook een vraag? Stel deze dan hieronder in de comments!