26 nov 2018 | Hardlopen

10 x tips voor hardlopen in de kou

De afgelopen twee weken was het ineens koud. Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit voor mij best even schakelen was. Toch vind ik niets leuker dan blijven hardlopen in de koude herfst- en wintermaanden. Daarom sta ik, in samenwerking met Supporter van Sport, op 15 december voor de vierde keer aan de start van de Ameland Adventurerun! Het is wel goed om alvast stil te staan bij een aantal manieren en tips om deze kou te trotseren. Daarom deel ik vandaag 10 tips voor hardlopen in de kou!

1. Laagjes

Natuurlijk moet je beginnen met goede kleding. De eerste vijf tips zullen dan ook gaan over hoe je jezelf het beste kunt kleden, wanneer je gaat hardlopen in de kou. De eerste tip gaat over het gebruik van laagjes. Door meerdere laagjes aan te trekken, zul je minder snel last hebben van de kou. Je kunt beter een aantal dunne laagjes aantrekken dan één dikkere. Je kunt kiezen voor thermokleding als basislaag. Daarna kun je kiezen voor een isolerende laag en tot slot is een waterdichte laag in de herfst en winter ook geen overbodige luxe.

2. Bedek je hoofd

Ik merk dat ik het prettig vind om mijn oren te bedekken, wanneer ik ga hardlopen in de kou. Ik kies het liefst voor een haarband, omdat ik met mijn dikke bos haar geen muts kan dragen. Als man is een muts misschien wel weer praktischer.

3. Bodywarmer

Sinds twee jaar ben ik helemaal fan van de bodywarmer tijdens het hardlopen. Het zorgt echt voor een extra warm laagje. Je armen worden niet zo snel koud en dan is zo’n body ideaal! Binnenkort zal ik hier meer over vertellen in een artikel waarin ik mijn winter musthaves zal delen.

4. Sokken

Goede sokken zijn in de herfst en winter ook niet overbodig. Je hebt hardloopsokken in alle soorten en maten. Wanneer het buiten koud is, vind ik het vooral belangrijk dat ze wat hoger zijn, zodat ik geen blote enkels heb.

5. Kol

De laatste kleding tip gaat over het beschermen en bedekken van je nek en hals. Ik vind het heerlijk om te lopen met een buff of een kolletje. Sommige hardloopshirts hebben een hoge kraag, waardoor dit deel meteen bedekt is. Ik heb ook een aantal losse kolletjes, die ik heel graag om heb wanneer ik ga hardlopen in de kou.

6. Kies je route bewust

Hardlopen in de kou kan overal. Toch kun je nog heel bewust nadenken over je route. Indien je op een winderige dijk of in een open veld gaat lopen, zul je meer last hebben van wind en dus kou, dan in het bos bijvoorbeeld. Ook in de stad zal het warmer zijn dan buitenaf. Hierin kun je dus nog kiezen hoeveel ”last” je wilt hebben van de kou.

7. Verzorg je schoenen

Wanneer je gaat hardlopen in de herfst en winter hebben je hardloopschoenen het iets zwaarder. Doordat je schoenen sneller nat en vochtig worden, moet je ze goed verzorgen. Droog je schoenen bijvoorbeeld niet op de verwarming, want dit is vaak veel te warm voor de schoen. Op deze manier droogt de schoen en zool sneller uit en kun je er minder lang plezier van hebben. Zelf doe ik altijd kranten in mijn schoen en soms haal ik het zooltje eruit. Vaak zijn de schoenen dan na een dag droog. Het is prettig om meerdere hardloopschoenen te hebben. Dan hebben ze langer om te ”herstellen” na je training.

8. Plannen

Wanneer het buiten koud is, zul je jouw loopje misschien wel beter moeten inplannen. Op deze manier heb je een stok achter de deur en is de kans kleiner dat je de training overslaat. Probeer te blijven gaan, zodat de drempel niet te hoog wordt.

9. Ga samen

Wat ook goed kan helpen is samen lopen! Op deze manier kun je elkaar motiveren om de deur uit te gaan en je training niet over te slaan. Zelf loop ik graag met mijn atletiekgroep in de herfst en de winter. Dit motiveert mij altijd om te blijven lopen.

10. Kies een doel in de winter

Niets is leuker dan een mooi hardloopevenement in de winter. Zelf sta ik over iets meer dan twee weken, in samenwerking met Supporter van Sport, voor de vierde keer aan de start van de Ameland Adventurerun. Daar zal ik de halve marathon lopen en doordat ik dit doel al een tijdje in mijn agenda heb staan, is het voor mij gemakkelijker om te blijven lopen. Welk doel kies jij deze winter?

Heb jij moeite om te blijven lopen in de kou? Heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten in de reacties!