28 nov 2018 | Hardlopen

Q&A: trainen

Via Instagram krijg ik heel vaak dezelfde vragen. Al eerder bundelde ik veel gestelde vragen onder bepaalde thema’s. Hier kun je een Q&A lezen over voeding en hier één over de marathon. Vandaag beantwoord ik alles over trainen. Hoe vaak train ik per week? Welke trainingen doe ik? Welke training vind ik het leukst en welke trainingen moet je doen om sneller te worden?

Hoe vaak train je per week?

Meestal train ik vijf of zes keer per week. Voor de meeste mensen zal ik dit heel veel zijn. Ik heb natuurlijk allereerst het geluk dat ik ondernemer ben en volledig mijn eigen tijd kan indelen. Hierdoor is het voor mij ook mogelijk om heel vaak te trainen. Daarnaast is hardlopen inmiddels een onderdeel van mijn werk geworden, waardoor blijven lopen ook nog eens heel nuttig is. Tot slot ben ik al mijn hele leven dagelijks aan het sporten. Voordat ik begon met hardlopen, deed ik aan langebaanschaatsen. Toen trainde ik ook bijna dagelijks en mijn lijf is dit nou eenmaal gewend. Voor mij is het dus eigenlijk heel normaal geworden.

Welke trainingen doe jij precies?

Die vijf of zes trainingen per week zijn niet allemaal hetzelfde. Ik wissel verschillende trainingen met elkaar af. Zo zit er vaak een langere en rustige duurloop bij. Verder doe ik meestal een intervaltraining, bijvoorbeeld op de baan of op een viaduct. Ook probeer ik nu vaker een fartlektraining toe te voegen. Verder doe ik vaak een herstelloop in de lage zones. Ik probeer hierin veel af te wisselen, zodat ik zowel mentaal als fysiek wordt uitgedaagd.

Doe je ook aan krachttraining?

Ik zou het wel moeten doen, maar ik doe het momenteel niet. Krachttraining deed ik altijd voor het langebaanschaatsen en het was nooit mijn favoriete onderdeel. Nu heb ik er vooral een hekel aan, omdat het meestal binnen is. Wat dat betreft ben ik echt een buitenmens en hecht ik meer waarde aan buiten sporten. Ik zou eigenlijk de krachttraining wel weer op willen pakken en waarschijnlijk ga ik dat heel binnenkort doen.

Welke training vind je het leukst?

Dit vind ik een moeilijke vraag. Het hangt namelijk van mijn stemming af. Soms heb ik echt zin om lekker kapot te gaan tijdens een baantraining, maar ik kan ook uitkijken naar een lange en rustige duurloop door de mooie natuur. Echter zie ik hier soms ook weer tegenop. Als ik een training moet kiezen, is het toch een snelle baantraining!

Welke training sla je liever over?

Ook dit hangt dus van mijn stemming af. Soms zie ik enorm op tegen een lange duurloop, maar ook met een intervaltraining heb ik een haat-liefde verhouding. Gelukkig denk ik er na afloop vaak anders over en ben ik zo blij dat ik ben gegaan. Als het trainen gemakkelijk zou zijn, zou je er ook niet (mentaal en fysiek) sterker van worden. Het hoort er dus een beetje bij!

Welke trainingen moet je doen om sneller te worden?

Intervaltrainingen! Door te spelen met je snelheid, zul je uiteindelijk sneller worden. Je kunt dit op heel veel manieren doen. Ik schreef er eerder al eens over op mijn blog.

Wat zijn jouw alternatieve trainingstips?

Wanneer je last hebt van een blessure en hierdoor niet zoveel hardlooptrainingen kunt doen, zou ik aanraden om alternatieve trainingen op te zoeken. Zo kun je kiezen voor zwem- of fietstrainingen. Voornamelijk op de fiets kun je vrij veel conditie opbouwen. Echter moet je dan wel weer extra oppassen wanneer je begint met lopen. Zeker wanneer je een goede conditie hebt, maar een zwakke belastbaarheid, liggen blessures op de loer.

Train je op hartslag?

Ik train niet iedere training per se op hartslag, maar ik houd het altijd in de gaten. Zo probeer ik altijd te zorgen dat mijn hartslag tijdens het in- en uitlopen laag is. Verder kijk ik altijd hoe snel mijn hartslag daalt na een pittige versnelling. Hartslag zegt heel veel over hoe fit je lijf is. Ook kan ik iedere ochtend mijn rustpols zien. Is deze verhoogd? Dan kan het best zijn dat mijn lichaam vermoeid is en ik toe ben aan wat rust. Ik zou het iedereen aanraden om dit te doen, omdat je hierdoor meer leert over je lijf.

Dit was de Q&A over trainen. Heb jij nog meer vragen over trainingen? Stel ze dan hieronder in een reactie! Weet je nog een ander onderwerp waar ik een Q&A over kan schrijven? Laat het dan ook vooral weten.